characters characters

Incep inscrierile pentru #experientaIdeoIdeis! Cel mai amplu proiect de educatie prin arta dedicat adolescentilor debuteaza astazi in 8 orase din tara

25 ianuarie 2023    |   330 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

IdeiIdeis
De 18 ani, Ideo ideis sustine adolescentii din Romania sa se exprime asa cum sunt si sa modeleze comunitatile de care au nevoie in devenirea lor. In 2023, povestea continua cu #experientaIdeoIdeis - un demers educational care va conecta patru dintre cei mai importanti piloni ai fenomenului Ideo Ideis, intr-o experienta rotunda de invatare. Aventura va incepe in luna ianuarie, in 8 orase care vor gazdui Capsule de teatru si film, va continua cu o Tabara de arte performative si revelatii, va marca o prima intalnire cu publicul in cadrul Laboratorului din Alexandria si se va desavarsi la Festivalul de teatru tanar.

Esenta experientei de invatare prin arta, concentrata in Capsule intense, va ajunge in prima etapa a proiectului in: Barlad, Bistrita, Craiova, Roman, Sfantu Gheorghe, Targoviste, Tulcea si Zalau. Liceenii din cele 8 orase se pot inscrie, incepand de astazi, pentru participarea la atelierele sustinute de profesionisti de top din lumea teatrului si a filmului. Participarea la fiecare dintre cele patru etape ale proiectului va fi gratuita, dar numarul locurilor disponibile este limitat. Inscrierile se desfasoara online, prin completarea acestui formular: https://www.ideoideis.ro/experienta-inscrieri/

#IdeoIdeis Capsule de teatru si film – un alt mod de a privi lumea din jur

Timp de 6 zile, in cadrul atelierelor organizate in luna februarie in Capsulele din orasele lor, adolescentii vor invata sa se conecteze la ei si la ceilalti, prin intermediul jocurilor si exercitiilor propuse de trainerii invitati – artisti si pedagogi din lumea teatrului si a filmului. Printre cei care au acceptat invitatia de a sustine aceste ateliere se numara: Vlad Purdel si Patrick Braila (Barlad), Nicoleta Hancu si Tudor Platon (Bistrita), Liviu Romanescu si Nicolae Constantin Tanase (Craiova), Ana Turos si Cistian Pascariu (Roman), Liviu Chitu si Simona Constantin (Sfantu Gheorghe), Ilinca Prisacariu si Andreea Lacatus (Targoviste), Cristina Casian si Claudiu Mitcu (Tulcea), Cristian Grindean si Alex Pintica (Zalau).

In urma participarii la Capsule, 20 de adolescenti vor fi selectati pentru urmatoarea etapa a proiectului. Prima noua provocare pentru ei va fi realizarea unor interviuri in comunitatile din care provin - interviuri care vor scoate la iveala nevoile si preocuparile culturale ale membrilor comunitatii.

#IdeoIdeis Tabara de arte performative si revelatii – locul in care ideile prind viata Doua scenarii de teatru si film vor prinde viata in urma raspunsurilor colectate, cu ajutorul unui profesionist din domeniu. In zilele petrecute in Tabara de creatie, cei 20 de adolescenti selectati pentru aceasta etapa vor continua sa exploreze lumea prin intermediul teatrului si filmului, transformand cele doua scenarii in doua productii artistice originale: un spectacol de teatru si un film de scurtmetraj.

#IdeoIdeis Laboratorul din Alexandria: prima intalnire cu publicul

Un demers al Ideo Ideis sprijinit de autoritatile locale, prin care activitatea culturala initiata de Festivalul de teatru tanar continua in Alexandria pe tot parcursul anului, Laboratorul va crea contextul unei prime intalniri cu publicul din oras. Aici, adolescentii care au parcurs etapa taberei de creatie vor prezenta cele doua productii pe scena Centrului Multifunctional pentru Tineri, si vor intra apoi in dialog cu spectatorii.

#IdeoIdeis Festivalul de teatru tanar – editia cu numarul 18

Pentru cei 20 de liceeni selectati din Capsule, #experientaIdeoIdeis se va incheia cu participarea la cel mai mare eveniment autohton dedicat educatiei alternative prin intermediul artei. Timp de sapte zile, acestia vor locui, vor juca si se vor dezvolta alaturi de alte opt trupe de teatru de adolescenti din tara. Productiile realizate de ei in Tabara vor fi prezentate din nou, de data aceasta in fata colegilor de generatie si in fata mentorilor. Cei din urma le vor oferi indrumare in vederea continuarii proceselor de explorare pe care le-au parcurs de-a lungul anului.

Proiectul a avut parte de o lansare oficiala joi, pe 19 ianuarie, in cadrul unui eveniment organizat in Bucuresti, la Apollo 111. Toti cei prezenti au fost invitati sa (de)guste #experientaIdeoIdeis, parcurgand un traseu senzorial, construit din stimuli reprezentativi pentru perioada adolescentei. Printre invitatii speciali s-a numarat Ilinca Prisacariu, alumna Ideo Ideis si unul dintre fondatorii Teatrului Infinit, care le-a povestit participantilor despre modul in care acest fenomen i-a influentat ei parcursul personal si profesional.

Inscrierea si participarea adolescentilor la #experientaIdeoIdeis sunt gratuite. Pentru a lua parte la prima etapa, liceeni din cele 8 orase in care se vor desfasura Capsulele sunt invitati sa se inscrie prin completarea formularului disponibil online:

https://www.ideoideis.ro/experienta-inscrieri/


***


Ne puteti urmari pe:


ideoideis.ro/festivalul | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis


#experientaIdeoIdeis este un proiect finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA.


Parteneri educationali: Colegiul National „Gheorge Rosca Codreanu” Barlad, Colegiul National „Carol I” Craiova, Colegiul National „Roman-Voda”, Liceul de Arte „Plugor Sándor” Sfantu Gheorghe, Colegiul National „Constantin Carabella” Targoviste, Liceul Teoretic „Grigore Moisil" Tulcea, Colegiul National „Silvania” Zalau


Parteneri media: Rock FM, Europa Libera, Radio Romania Cultural, Libertatea, Adevarul, Zile si Nopti, Observator cultural, IQads, Agerpres, Scena.ro, Ziarul Metropolis, LiterNet, Vice, Happ.ro, #DeMilioane, SuntParinte.ro


Partener de monitorizare: mediaTRUST

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu