characters characters

Importanta tipului psihologic in cunoasterea de sine cat si a celorlalti

16 aprilie 2014    |   645 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

 De ce suntem atat de diferiti si totusi asemanatori? 

Obiectivul atelierului – Deschide calea catre intelegerea propriei persoane, a relatiilor de cuplu, de familie, de prietenie cat si a celor profesionale, prin intermediul tipologiei psihologice Jungiene cat si a celebrului test de personalitate MBTI.

Descriere generala – Este stiut faptul ca oamenii au fost preocupati inca din cele mai vechi timpuri de diversitatea personalitatii umane, cel mai cunoscut fiind Hipocrate care a descris cele patru temperamente diferite.  Insa cel care a studiat intens, a conceput si a aplicat teoria tipurilor psihologice a fost Carl Gustav Jung, psihiatru si psihoterapeut elvetian. Una dintre contributiile majore in psihologie ale lui C.G. Jung a fost aceea de a introduce concepte si termeni vehiculati astazi la scara larga, si anume: Extravertit, Introvertit, Intuitie, Senzatie, Afectivitate, Gandire (Reflexiv), Atitudine Judicativa, Perceptie.

Cercetarile lui C.G. Jung au fost continuate de catre Isabel Briggs Myers & Katharine Briggs, care au alcatuit, aplicat si validat cel mai cunoscut test international de personalitate, MBTI. Acesta este folosit de zeci de ani in marile corporatii cat si in diverse institutii publice si private http://www.myersbriggs.org/

Tipologia lui C.G. Jung cat si rezultatele testului aduc o contribuie majora la intelegerea diferitelor tipuri de personalitate cat si la descifrarea ecuatiei personale. Aspectele fundamentale ale personalitatii umane au la baza functiile psihologice: Intuitia, Senzatia, Gandirea, Afectivitatea, Perceptia, Atitudinea Judicativa. Acestea, impreuna cu cele doua caracteristici esentiale ale personalitatii, Extraversia si Introversia, formeaza 16 tipuri de personalitate (ex. ENFJ: Extrovert, Intuitiv, Afectiv, Judicativ) care vor fi explicate si detaliate in acest atelier.

De ce sa vii? Beneficiile aduse de intelegerea tipurilor de personalitate sunt multiple: te ajuta la o mai buna gestionare a relatiilor si a interactiunilor cu diverse persoane, pornind de la relatia de cuplu pana la relatiile cu parintii, copiii, colegii de serviciu, subalternii sau superiorii ierarhici.

Atelierul te poate acompania spre o mai buna cunoastere de sine, te va ajuta sa devii mai constient de diferentele dintre tine si ceilalti. Iti poate arata cum sa iti explorezi potentialul si sa te dezvolti in directia potrivita tie. O aprofundare a tipurilor psihologice te va ajuta sa iti cunosti calitatile cat si punctele vulnerabile.

De asemenea, Atelierul iti poate aduce raspunsuri la intrebari concrete:

ü      De ce ma cert cu partenerul de cuplu?

ü      De ce anumite persoane imi provoaca emotii puternice ca antipatie sau simpatie?

ü      De ce imi displace mama partenerului de viata (De ce nu o suport pe soacra-mea)?

ü      De ce nu reusesc sa ii conving pe anumiti subalterni?

ü      De ce seful/sefa mea ma persecuta sau nu ma place?

ü      De ce imi este greu sa fac anumite lucruri (ex. sa socializez, sa lucrez cu publicul, sa gandesc logic tot timpul, sa fiu atent, sa ma concentrez, sa am atentie distributiva)

ü      …….. si lista poate continua

 Temele celor 8 ateliere sint:

Atelier 1 – Tipurile atitudinale: Extroversia versus Introversia, definitii concrete, aplicabilitate in viata de zi cu zi, jocuri de rol prin punerea in practica a acestor atitudini psihologice.

 Atelier 2 - Explicarea functiilor psihologice: Gandirea versus Afectivitatea (Thinking vs. Feeling) cat si aplicabilitatea lor.

 Atelier 3 – Explicarea functiilor psihologice: Intuitia  versus Senzatia (Intuition vs. Sensing)

 Atelier 4 – Explicarea functiilor psihologice: Perceptia versus  Atitudinea Judicativa (Perceiving vs. Judging)

 Atelier 5 – Exemple si discutii concrete referitoare la combinatia diferitelor tipuri psihologice: ISTP (Introvert, Senzorial, Reflexiv, Perceptiv), ISFP (Introvert, Senzorial, Afectiv, Perceptiv), INFP (Introvert, Intuitiv, Afectiv, Perceptiv), INTP (Introvert, Intuitiv, Reflexiv, Perceptiv)

Exemplu: ISTPRezervat – Practic – Logic – Flexibil. Reprezentantii tipului  ISRP nu vorbesc mult, prefera sa actioneze și au o foarte buna intelegere a realitatilor acestei lumi. Au simt de observatie și remarca micile detalii practice, acesta fiind un avantaj indiscutabil in lumea afacerilor. Nu rateaza nici o ocazie favorabila, pentru ca știu cand sa intre in scena și sa iși joace rolul, iși consuma rareori energia in actiuni inutile.

 Atelier 6 – Exemple si discutii concrete referitoare la combinatia diferitelor tipuri psihologice: ISTJ (Introvert, Senzorial, Reflexiv, Judicativ), ISFJ (Introvert, Senzorial, Afectiv, Judicativ), INFJ (Introvert, Intuitiv, Afectiv, Judicativ), INTJ (Introvert, Intuitiv, Reflexiv, Judicativ)

Atelier 7 – Exemple si discutii concrete referitoare la combinatia diferitelor tipuri psihologice: ESTP (Extrovert, Senzorial, Reflexiv, Perceptiv), ESFP (Extrovert, Senzorial, Afectiv, Perceptiv), ENFP (Extrovert, Intuitiv, Afectiv, Perceptiv), ENTP (Extrovert, Intuitiv, Reflexiv, Perceptiv)

 Atelier 8 – Exemple si discutii concrete referitoare la combinatia diferitelor tipuri psihologice: ESTJ (Extrovert, Senzorial, Reflexiv, Judicativ), ESFJ (Extrovert, Senzorial, Afectiv, Judicativ),  ENFJ (Extrovert, Intuitiv, Afectiv, Judicativ), ENTJ (Extrovert, Intuitiv, Reflexiv, Judicativ)

NB: Vom alege doua persoane prin tragere la sorti, pentru aplicarea testului MBTI, dupa care discutam concret diferentele de tipologie.

Lector: Claudia Desjardins

Data incepere: 8 Mai 2014

Ora incepere: 19:00

Numar ateliere: 8 Frecventa: saptamanal, vineri

Varsta minima: 18 ani

Cost:360 ron

Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 320 Adresa

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu