characters characters

Importanta inteligentei emotionale la copii

09 mai 2017    |   788 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

importanta inteligentei emotionale pentru copii
Cu totii ne dorim un copil inteligent emotional, dar stim cu adevarat ce inseamna asta? Si daca putem recunoaste inteligenta emotionala, stim s-o mentinem si s-o crestem?

Edward Thorndike, renumit psiholog american (Columbia Univeristy), denumeste inteligenta emotionala (sociala) ca fiind capacitatea de a intelege si a actiona inteligent in cadrul relatiilor cu ceilalti. Termenul de „inteligenta emotionala” a fost formulat pentru prima data intr-o teza de doctorat in S.U.A in 1985 - el a fost 10 ani mai tarziu popularizat de catre Daniel Goleman, care si-a folosit cu succes formatia de ziarist si de psiholog in acest scop. Mai mult decat atat, alti psihologi americani, Mayer si Salovey definesc inteligenta emotionala ca fiind:

a) abilitatea de a percepe cat mai corect emotiile si de a le putea exprima;

b) abilitatea de a accede sau genera sentimente;

c) abilitatea de a cunoaste si a intelege emotiile si de a le regla pentru a promova dezvoltarea emotionala si intelectuala.

Pare complicat, mai ales cand vine vorba de inteligenta emotionala a celor mici. In fapt, nu este vorba decat de intelegerea unor termeni si a unor actiuni, foarte aproape de noi. Inteligenta emotionala inseamna sa poti simti sentimentele (frica, bucurie, furie, tristete) si sa le recunosti la altii, empatizand in egala masura. Sa poti sa-ti exprimi emotiile, dupa ce le identifici. Sa le poti comunica si adresa. Sa poti controla impulsurile emotiilor negative. Inteligenta emotionala inseamna sa te identifici pe tine, dar si pe ceilalti, a realiza ce simti tu, dar si a intui ce simt altii.

Inteligenta emotionala inseamna acceptare de sine, inseamna sa fii capabil sa vezi lucrurile din perspectiva celui de langa tine, sa intelegi si un alt punct de vedere, sa-l accepti si sa ajuti, daca este cazul.

Cum poti dezvolta inteligenta emotionala in randul celui mic?

Prin educarea temperamentului. Parintii cu mai mult de un copil stiu ca fiecare copil vine pe lume cu un temperament diferit. Nu ii putem controla, desigur, dar le putem asigura acel mediu in care sa ajunga sa-si dezvolte potentialul pe cat de mult posibil. De noi depind atat stabilitatea, cat si instabilitatea celor mici, fericirea lor si dezvoltarea lor ca adult depind de ceea ce se intampla in copilarie. Sa-i lasam sa se exprime liber si sa intervenim ferm, dar bland, doar atunci cand e nevoie, fara sa ne impunem propriile modalitati de a gandi sau a actiona.

Prin asigurarea anumitor competente si abilitati. Copiii care dezvolta anumite abilitati vor avea o mai mare incredere in ei si vor trece mai rapid de la un stadiu de dezvoltare la altul si tine de noi, parintii, sa ne asiguram ca se intampla asta, oferindu-le un mediu propice, creativ, adecvat varstei lor.

Prin implicare. Implicarea activa a parintilor in viata copiilor ii va face pe acestia sa se simta protejati si importanti. Mai mult, dezvoltarea unui hobby ii poate tine pe cei mici ocupati, feriti de directii gresite, le va stimula creativitatea, asigurandu-le in acelasi timp stima de sine, dincolo de acumularea de noi si noi cunostinte.

Prin cresterea respectului pentru sine. Iar asta inseamna o relatie sanatoasa si pozitiva cu parintii, in primul rand, inseamna dragoste neconditionata din partea parintilor, inseamna stabilitate si comunicare. Nu in ultimul rand, inseamna suportul oferit de parinti pentru ca cel mic sa duca la indeplinire lucruri de care poate fi mandru, fie ca asta inseamna ca a invatat cum sa stinga lumina sau cum sa-si lege singur sireturile, fie ca a obtinut un job pe perioada verii, la liceu.

Prin perseverenta. Cresterea si educarea celor mici nu se face o singura data. Este un efort continuu de iubire, intelegere si comunicare, iar rezultele pot fi pe masura marilor asteptari.

Dr. Laura Markham vine pe 13 mai la Bucuresti, pentru a doua oara in Romania, pentru a sustine o serie de conferinte de parenting. Vino la conferinta si afla mai multe despre diferentele dintre inteligenta emotionala (EQ) si IQ, despre instrumentele necesare copilului pentru a deveni un adul inteligent emotional, despre cum il poti ajuta pe cel mic sa-si controleze emotiile si sa le cunoasca.

Laura Markham este autorul bestseller-urilor „Parinti linistiti, copii fericiti: cum sa inlocuim tipetele cu conectarea” si „Parinti linistiti, frati fericiti: cum sa crestem frati prieteni pe viaţa”, publicate in limba romana de Multi Media Est Publishing si disponibile la www.shop.totuldespremame.ro

Conferinţele din 13 mai fac parte din seria  Conferintele TOTUL DESPRE PARENTING şi vor aduce in atenţia publicului subiecte precum inteligenţa emoţionala a copilului, comunicarea empatica, educaţia in care limitele sunt stabilite cu blandeţe şi cu atenţie la nevoile celui mic, conectarea sporita intre parinţi şi copii, reglarea propriilor emotii şi implinirea personala, metode pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor. Toate sunt, potrivit specialistului, extrem de importante pentru armonia in familie, dar şi pentru a-l ajuta pe copil sa devina un adult responsabil, sigur pe el şi fericit.

Detalii si inscrieri aici: http://e-parenting.ro/dr-laura-markham-la-bucuresti/


*Sursa foto:http://maxpixel.freegreatpicture.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu