characters characters

Finalistii concursului „Cele mai frumoase carti din Romania” 2015

22 septembrie 2015    |   418 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

Cele mai frumoase carti din Romania finalisti 2015Lista cartilor finaliste alese de juriu in cadrul concursului national de design de carte poate fi consultata pe www.celemaifrumoasecarti.ro


Anuntarea premiilor si vernisajul expozitiei va avea loc pe 29 octombrie, la Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti

Concursul national de design de carte „Cele mai frumoase carti din Romania”, editia a IV-a, 2015 are 26 de titluri finaliste. Printre acestea se numara atat carti realizate de edituri cunoscute, cat si titluri publicate de edituri mici sau chiar de catre autori. Au fost inscrise in concurs 233 de carti, publicate sau tiparite in Romania sau Moldova in ultimul an. Proiectul cultural este organizat de Asociatia pentru Performanta si Cultura si este finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Membrii juriului au fost: Valéria Vanguelov (editor coordonator Grasset Jeunesse, Franta), Agnes Keszeg (ilustrator), Angela Rotaru (director artistic, Humanitas), Barna Nemethi (fotograf / director de creatie,Curtea Veche), Arina Stoenescu (grafic designer, editor, Suedia), Hajdu Aron (editor, Bookart), Daniela Chiorean(grafician, UAD Cluj-Napoca). Participarea Valériei Vanguelov a fost posibila prin sprijinul Institutului Francez din Romania, unul dintre sustinatorii apropiati ai proiectului Cele mai frumoase carti. Jurizarea s-a desfasurat timp de doua zile la Cluj-Napoca, capitala europeana a tineretului 2015. Imagini din timpul jurizarii si lista completa a cartilor selectate pot fi consultate pe www.celemaifrumoasecarti.ro.

Cartile au fost analizate din punctul de vedere al gradului de originalitate si inovatie in conceptul editorial. Juriul a evaluat cartile inscrise tinand cont de raportul dintre tema sau natura cartii, intentia conceptiei vizuale si realizarea / manifestarea acestora in produsul finit. Criteriile de jurizare includ conceptia grafica, designul micro si macrotipografic, oglinda paginii si asezarea in pagina, prezentarea cartii (raportul dintre designul copertei, supracopertei si interiorului), calitatea productiei (alegerea suportului, imprimarea, legatoria, alte finisaje si tehnici).

Premiile vor fi anuntate la gala de premiere care are loc impreuna cu vernisajul expozitiei „Cele mai frumoase carti din Romania” 2015, in data de 29 octombrie, la Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti.

In acest an, juriul a acordat MARELE PREMIU sialte opt premii speciale: Premiul pentru ilustratie, Premiul pentru carte pentru copii, Premiul pentru album,Premiul pentru carte in editie limitata, Premiul pentru tanar designer, Premiul pentru experiment tipografic, o Mentiune a juriului, la care se adauga, Premiul pentru proiect editorial inovativ.Premiu pentru carte educativa nu s-a acordat.Premiul pentru tanar designer este acordat de ICR si Centrul National al Cartii si consta in sustinerea unei deplasari si participarea unui artist la programul unui targ international de carte in strainatate. Premiul pentru experiment tipografic este oferit de tipografia Alutus si consta in sustinerea unui exercitiu de productie de carte.

Toate cartile finaliste, o selectie a organizatorilor si o colectie de carti pentru copii ale editurii franceze Grasset Jeunesse vor fi prezentate publicului in expozitia deschisa la la Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti. Organizatorii vor continua cu o serie de expozitii itinerante la Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Tirgu Mures, Sibiu, Brasov, cat si la Targurile Internationale de Carte de la Istanbul 2015, Frankfurt, Leipzig, Paris, Londra, Bologna in prima parte a anului 2016. Cartile selectate de juriu vor reprezenta Romania in competitia internationala de design de carte „Best Book Design from All Over the World”, Leipzig 2016.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu