characters characters

Mamele angajate sunt mai eficiente decat femeile fara copii, spune un studiu recent

14 octombrie 2016    |   799 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

eficienta mamelor angajateUn studiu recent arata ca de-a lungul unei cariere de 30 ani, femeile care au copii sunt mai eficiente decat femeile care nu au devenit mame.

Cercetarea a pornit de la intrebarea daca parintii sunt angajati mai putin eficienti decat colegii lor fara copii si s-a concentrat asupra mamelor. Autorii au comparat numarul de lucruri publicate de catre femeile economiste, cu si fara copii. Iar concluziile au aratat ca angajatele mame au fost maie ficiente decat colegele lor fara copii. Acest rezultat se mentine in ciuda faptului ca in primii ani de viata ai copiilor, productivitatea mamelor scade semnificativ. Astfel, productivitatea mamelor cu copii pana la 3 ani scade cu 15-17% fata de productivitatea femeilor fara copii. Doi copii preadolescenti duc la o scadere de 22% a productivitatii, iar 3 copii preadolescenti sunt asociati cu o scadere a productivitatii de 33%.

Cu toate acestea, mamele compenseaza pierderile inregistrate la varstele mici ale copiilor, dupa ce acestia cresc.

Pe de alta parte productivitatea barbatilor la locul de munca este mai putin afectata de rolul de tata. De exemplu, mamele cu mai multi copii preadolescenti au o scadere a productivitatii de aproximativ 19%, in timp ce tatii de preadolescenti, doar de 5,4%.

Rezultatele cercetarii sunt importante pentru ca in multe tari mamele sunt percepute ca fiind mai putin eficiente decat angajatele fara copii, in SUA salariul mamelor fiind cu 10-15% mai mic decat angajatele pe aceeasi pozitie, fara copii. De asemenea, alte studii arata ca in cazul procesului de recrutare profesionala, candidatele percepute ca mame sunt discriminate de catre angajatori, care le ofera un salariu mai mic cu 7% decat candidatelor fara copii. In plus, mamele angajate sunt evaluate dupa criterii mai stricte legate de performanta si punctualitate, fiindu-le permise mai putine intarzieri si avand nevoie de rezultate mai bune la teste de management pentru a fi luate in considerare ca posibile angajate.

Sursa: QZ.com


*Sursa foto:
franky242, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu