characters characters

EducaTIFF – Tineri Critici de Film a anuntat castigatorii

14 iunie 2011    |   490 vizualizări
Sambata, 11 iunie, la Libraria Carturesti Cluj-Napoca - o  ambianta perfecta pentru eveniment – s-a desfasurat ultimul act al competitiei EducaTIFF-Tineri Critici de Film, lansata de EducaTIFF in luna mai.

Cu trei ani in urma, TIFF a initiat EducaTIFF – o sectiune speciala pentru un public special , format din copii si adolescenti. Programul s-a dezvoltat spectaculos, iar in 2011, alaturi de vizionari de filme in premiera absoluta in Romania, insotite de materiale didactice pre- si post-vizionare,  EducaTIFF a oferit conferinte si workshopuri de educatie cinematografica pentru profesori, organizate in colaborare cu Centrul Cultural German Cluj-Napoca, si ateliere de critica de film pentru elevi.

Competitia EducaTIFF – Tineri Critici de Film a fost o premiera si o provocare pentru elevi din clasele II-XII/XIII si pentru profesorii lor deopotriva, bucurandu-se de un mare interes din partea unitatilor scolare si a organizatiilor nonguvernamentale clujene, un proiect-pilot, pe care, judecand dupa impactul pe care l-a avut, TIFF il va dezvolta la editiile urmatoare.

Au fost  17 elevi nominalizati in cadrul primei etape a competitiei – cel mai tanar de 10 ani si cel mai „batran”, de 18, care au avut ocazia sa participe, in cadrul TIFF, la ateliere de critica de film, special destinate lor si sustinute de criticul Mihai Fulger (o provocare inedita pentru Mihai, care a prezentat notiuni introductive de limbaj cinematografic si critica de film liceenilor, elevilor de gimnaziu si chiar celor din clasele primare).

Un juriu independent, format din criticii de film Nagy Boglárka, Laurentiu Bratan si Andrei Rus, au desemnat premiantii, autorii celor mai bune cronici de film.  

Nagy Boglárka este coordonatoarea proiectelor de film la Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca si critic de film pentru Filmtett si alte publicatii culturale europene. Organizeaza frecvent ateliere de film pentru copii la Centrul Cultural Francez si se ocupa de programarea si productia unor mici festivaluri de film precum Doc’Est - festival de filme documentare la Iasi, sau Metrion Animation Film Festival.

Andrei Rus este preparator universitar la Facultatea de Film, UNATC Bucuresti, si doctorand al aceleiasi universitati, cu o lucrare despre jurnalul cinematografic (film diary). De asemenea, el este coordonatorul singurei reviste de cinema din Romania, Film Menu, realizata in cadrul UNATC, si organizatorul, impreuna cu ceilalti colegi de redactie ai Film Menu, unui cineclub saptamanal la Cinemateca Romana si, al unor proiectii periodice de filme, in colaborare cu Institutul Francez din Bucuresti.

Laurentiu Bratan
este eseist si critic de film (Balkon/IDEA – Cluj; ART-hoc – Chisinau; Artphoto, Cultura, Re:Publik, 22, Arhitext Design, Observator Cultural – Bucuresti). Coordoneaza proiectele de cinema ale Institutului Francez Bucuresti si organizeaza numeroase festivaluri de film, ca: Sarbatoarea Filmului Francez, Festivalul Filmului Francofon; presedinte al Asociatiei ESTENEST (organizator al Festivalului International al Filmului de Animatie ANIM’EST), si membru al juriului la festivaluri precum: Anonimul, TIFF - Romania, Mediawave - Ungaria.

Mihai Fulger este jurnalist si critic de film, cu cronici, articole de opinie, eseuri si interviuri pe teme cinematografice in publicatii prin si online precum „Caiete critice” (2002 – 2004), „Cultura” (seria veche: 2004 – 2005; seria noua: 2006 – prezent), „Observator cultural” (2005 – prezent), LiterNet.ro, CineMagia.ro, PunctFilm.net, HotNews.ro. Debutul sau editorial, volumul de interviuri „Noul val” in cinematografia romaneasca (Grup Editorial ART, 2006), a fost distins in 2007 cu premiul „George Littera” pentru carte de cinema de catre Asociatia Criticilor de Film din cadrul Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN). Din 2008, este membru al Asociatiei Criticilor de Film din cadrul UCIN si al Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI). Membru in diverse jurii FIPRESCI si selectioner sau co-selectioner al unor festivaluri nationale, precum DaKINO (2007, sectiunea filme documentare), ASTRA FILM (2009), Kinodiseea (2009, filme pentru copii), EXPIFF (2010, sectiunea film experimental romanesc). Incepand din 2006, a colaborat cu Institutul Cultural Roman, in calitate de consultant/evaluator, jurnalist/critic si prezentator/moderator, in special la evenimentele dedicate Noului Cinema Romanesc, din Bucuresti si din strainatate (Tel Aviv, Göteborg, Londra etc.), cat si la evaluarea proiectelor cinematografice (Programul Cantemir). A organizat si moderat un cineclub de film romanesc, precum si alte evenimente, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman din cadrul Muzeului Taranului Roman.

Premiile competitiei EducaTIFF-Tineri Critici de Film

PREMII SPECIALE :
Premiul Special oferit de Libraria Carturesti Cluj-Napoca si EducaTIFF pentru cls. II - IV
CARINA VARGA, cls. a IV-a, Liceul Teoretic ”Nicolae Balcescu”, Cluj-Napoca
Indrumator Simona Brie

Premiul Special oferit de EducaTIFF pentu cls. V – VIII
DIANA NOVEANU, cls. a VI-a, Colegiul național ”E. Racovița”, Cluj-Napoca
Indrumator Corina Dindelegan

Premiul Special oferit de EducaTIFF pentru cls. IX – XII/XIII
MARA MIHACEA, cls. a XI-a , Liceul Teoretic ”George Sincai”, Cluj-Napoca
Indrumator Anca Ursa

Premiul Special oferit de Centrul Cultural Francez Cluj-Napoca
CARINA VARGA, cls. a IV-a, Liceul Teoretic ”Nicolae Balcescu”, Cluj-Napoca
Indrumator Simona Brie

Premiul Special oferit de Centrul Cultural Francez Cluj-Napoca
SARA BOTEZAN, cls. a VI-a, Colegiul național ”E. Racovița”, Cluj-Napoca
Indrumator Corina Dindelegan

Premiul Special oferit de Centrul Cultural Francez Cluj-Napoca
MARA MIHACEA, cls. a XI-a , Liceul Teoretic ”George Sincai”, Cluj-Napoca
Indrumator Anca Ursa

PREMIILE JURIULUI:
Premiul Juriului pentru Cea Mai Buna Cronica de Film – secțiunea cls. II – IV
BIANCA CUIBUS, cls. a IV-a, Liceul Teoretic ”Nicolae Balcescu”, Cluj-Napoca
Indrumator Simona Brie
Motivatia juriului:
Apreciem in mod deosebit seriozitatea cu care a vizionat filmul si si-a argumentat ideile.

Premiul Juriului pentru Cea Mai Buna Cronica de Film – secțiunea cls. V – VIII
DAIANA BALASZ, cls. a VIII-a, Scoala I. Creanga, Cluj-Napoca
Indrumator Cristina Dezsi
Motivatia juriului:
Apreciem referintele culturale pe care le face in text, faptul ca a analizat filmul la mai multe nivele si ca a reusit sa explice impactului filmului asupra spectatorului.

Premiul Juriului pentru Cea Mai Buna Cronica de Film – secțiunea cls. IX – XII/ XIII
GéZA SZAKàCS, cls. a XI-a, Liceul Teoretic ”Josika Miklos”, Turda
Indrumator Dora Fodor Rus
Motivatia juriului:
Apreciem felul in care s-a identificat cu personajul principal, modul elaborat in care a redactat textul, argumentele si concluziile foarte pertinente.

Premiile au fost oferite de Libraria Carturesti Cluj-Napoca, Centrul Cultural Francez Cluj-Napoca, Librarium Book Corner Cluj-Napoca, de editurile IDEA design & print, Litera si IBU Publishing House, de Dilematix si FILMMENU si de Transilvania Film.

Cronicile castigatoare vor fi publicate in AperiTIFF – ziarul oficial al TIFF, Dilematix (suplimentul pentru scolari al Dilema Veche), Revista Arte si Meserii si pe Liternet (liternet.ro),  Art Act Magazine (artactmagazine.ro), Film Reporter  (filmreporter.ro).

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu