Fratii isi influenteaza reciproc nivelul de empatie
Fratii mai mari joaca un rol important in viata fratilor mai mici. La fel ca parintii, fratii si surorile mai mari joaca rolul de modele, ajutandu-i pe mezini sa invete despre lumea din jur. Aceasta influenta pozitiva este extinsa si asupra capacitatii copiilor de a simti compasiune fata de cei aflati in nevoie. Copiii care au frati mai mari afectuosi, generosi si buni sunt mai empatici decat copiii ai caror frati mai mari nu au aceste trasaturi. Un studiu nou arata ca si fratii mai mici contribuie la nivelul empatiei celor mari, influentandu-se reciproc de-a lungul timpului.
Citeste si alte materiale despre empatie:
Ce este empatia pozitiva si cum ajuta la combaterea stresului
Cum poti incuraja empatia in familie
Studiul a fost realizat de cercetatori din cadrul Universitatii Calgary, Universitatii din Tel Aviv si Universitatii din Toronto.
La studiu au participat 452 de perechi de frati si mamele lor. Copiii au fost evaluati din punctul de vedere al empatiei in interactiunile cu membrii familiei si cu cercetatorii, dar si prin chestionare completate de catre mame.
Rezultatele au aratat ca fratii se influenteaza pozitiv reciproc de-a lungul copilariei. Aceasta influenta reciproca a ramas constanta, chiar si dupa ce s-au luat in considerare alti factori care ar fi putut sa o explice, precum stilurile parentale sau statutul socioeconomic al familiei. Singura exceptie a fost relatia dintre sora mai mare-frate mai mic: fratii mai mici nu contribuie in mod semnificativ la nivelul de empatie al surorilor mai mari. In plus, influenta fratilor si surorilor mai mari a fost mai puternica in familiile in care diferenta de varsta dintre frati era mai mare, situatie in care asumarea rolului de model este mai usoara.
Autorii arata ca un pas important in viitor va fi sa descoperim felul in care putem incuraja tendinte empatice mai puternice in copiii de varste mici si daca incurajand empatia unuia dintre frati, il putem influenta si pe celalalt.
Sursa: ScienceDaily.com
*Sursa foto: Pixabay.com
Adauga tu primul comentariu: