Chiar si simptomele usoare de depresie ale mamei afecteaza starea de bine a copilului
Conform unui studiu recent realizat, chiar si simptomele moderate de depresie a mamelor prelungite pe o lunga perioada sunt asociate cu probleme de hiperactivitate, agresivitate si anxietate.
Citeste si:
Depresia mamelor afecteaza inteligenta copiilor
Depresia postpartum influenteaza relatia parinte-copil pe termen lung
Studiul a analizat efectele depresiei parintilor finlandezi asupra copiilor la varsta de 2 si 5 ani.
Rezultatele arata ca depresia tatilor afecteaza copiii doar daca si mama este deprimata, in timp ce depresia mamelor afecteaza copiii, chiar daca tatal nu este deprimat. 20% dintre parintii finlandezi sufera de depresie moderata, 9% dintre mame si 2,5% dintre tati sufera de depresie mai grava.
“Depresia in randul parintilor, atat in timpul, cat si dupa sarcina afecteaza nu doar persoana deprimata, cat si pe nou nascut, pe termen lung. Chiar si in cazuri de depresie moderata, este important ca simptomele sa fie identificate si parintii sa primeasca sprijin cat mai devreme posibil, inca din timpul sarcinii.”, arata Johanna Pietikäinen, cercetator finlandez.
In familii, depresia mamei are un impact foarte puternic asupra starii de bine a copilului, arata autorii. Acestia adauga faptul ca depresia de lunga durata a mamelor (incepand din sarcina si pana la sfarsitul primului an de viata al copilului) ar trebui sa primeasca o atentie speciala.
Depresia unui parinte creste riscul aparitiei depresiei la celalalt parinte
In plus, se pare ca simptomele depresive ale unui parinte, creste riscul ca celalalt parinte sa dezvolte si el simptome despresive. De aceea, specialistii recomanda ca sanatatea mintala a ambilor parinti sa fie evaluata inca din timpul sarcinii si dupa nasterea copilului.
Sursa: ScienceDaily.com
*Sursa foto: Freepik.com
Adauga tu primul comentariu: