characters characters

De Ziua Mondiala a Spalatului pe Maini, UNICEF avertizeaza ca trei din zece persoane nu dispun acasa de dotari minime pentru spalarea mainilor

15 octombrie 2021    |   942 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

unicef Ziua Mondiala a Spalatului pe Maini
Cu toate ca spalarea mainilor cu sapun este esentiala in lupta impotriva bolilor infectioase, inclusiv a COVID-19, la nivel global, aproximativ trei din zece persoane – adica 2,3 miliarde – nu dispun acasa de dotari care sa le permita sa se spele pe maini cu apa și sapun. Situatia este mai grava in tarile cel mai putin dezvoltate, in care peste șase din zece persoane nu au acces la o igiena de baza a mainilor, a avertizat UNICEF cu ocazia Zilei Mondiale a Spalatului pe Maini.

„Eforturile globale de a raspunde la pandemie au creat o ocazie unica pentru asigurarea igienei mainilor. Însa progresele inregistrate sunt in continuare prea lente in cazul persoanelor celor mai vulnerabile și al comunitatilor insuficient deservite”, a declarat directorul WASH al UNICEF, Kelly Ann Naylor. „Igiena mainilor nu ar trebui considerata o masura temporara pentru gestionarea COVID-19. Prin investitii continue pe termen lung in domeniul apei, salubritatii și igienei, se poate preveni urmatoarea criza sanitara. De asemenea, acestea pot insemna un numar mai mic de persoane care contracteaza infectii respiratorii, mai putini copii care mor din cauza bolilor diareice și un numar mai mare de femei insarcinate și de nou-nascuti care sunt protejati impotriva unor boli ce pot fi prevenite, precum septicemia”.

Cele mai recente date arata ca s-au inregistrat anumite progrese din 2015. De exemplu, la nivel global, populatia care are acces acasa la o igiena elementara a mainilor a crescut de la 5 miliarde la 5,5 miliarde, cu alte cuvinte de la 67% la 71%. Cu toate acestea, in cazul in care persista tendinta actuala, 1,9 miliarde de persoane vor continua sa nu aiba acces la o igiena elementara a mainilor pana la finalul deceniului.

Potrivit ultimelor estimari:

  • La nivel mondial, trei din zece persoane – adica 2,3 miliarde – nu detin acasa dotari minime care sa le permita sa se spele pe maini cu apa și sapun, aceasta cifra incluzand și cele 670 de milioane de persoane care nu au deloc astfel de dotari. În tarile cel mai putin dezvoltate, peste șase din zece persoane nu detin dotari minime care sa le permita sa se spele pe maini acasa.
  • Doua din cinci școli de la nivel mondial nu ofera servicii esentiale de igiena pentru spalarea cu apa și sapun, situatie ce afecteaza 818 milioane de elevi, din care 462 de milioane frecventeaza școli in care nu exista nicio astfel de dotare. În tarile cel mai putin dezvoltate, șapte din zece școli nu au un loc dedicat spalarii pe maini a copiilor.
  • Una din trei unitati medicale din lume nu detine instalatii pentru igiena mainilor la punctul de acordare a ingrijirilor, in situatia in care tratamentul presupune contactul cadrului medical cu pacientul.
  • Costul asigurarii igienei mainilor in toate gospodariile din 46 dintre tarile cel mai putin dezvoltate ale lumii pana in 2030 este estimat la 11 miliarde de dolari*. Costul anual aferent promovarii igienei pe care ar trebui sa il plateasca guvernele este estimat la 25 de centi pe cap de locuitor.
  • Exista inegalitati profunde intre tari și in interiorul tarilor in ceea ce privește accesul și progresele, copiii și familiile cele mai vulnerabile fiind cele mai afectate de aceasta situatie. Mai mult, in contextele fragile, in zonele afectate de conflict și in care exista refugiati, progresele sunt cu totul lente:
  • În contextele fragile, una din cinci persoane nu dispune de nicio dotare pentru spalarea mainilor acasa.
  • În opt din cele 20 de tari pentru care Agentia ONU pentru Refugiati detine date, peste 30% dintre familiile refugiate nu au acces la sapun.
  • La nivel global, rata actuala a progreselor trebuie sa se cvadrupleze pentru a asigura o igiena universala pana in 2030. În tarile cel mai putin dezvoltate, rata progreselor ar trebui sa creasca de zece ori, iar in contextele fragile, ar trebui sa se accelereze de 23 de ori.

UNICEF indeamna guvernele sa se angajeze sa asigure igiena mainilor, nu ca un raspuns temporar la pandemie, ci ca o investitie in sanatate publica și rezilienta economica. Ultimul raport comun al UNICEF și OMS identifica cinci acceleratori ce pot permite guvernelor sa extinda rapid accesul la igiena mainilor, inclusiv o buna guvernanta, finante publice inteligente, dezvoltarea capacitatii, date substantiale și inovare.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu