characters characters

Critica si rusinea in randul mamelor

02 august 2017    |   1039 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 18 ani +.

critica si rusinea in randul mamelor
O data cu asumarea rolului de mama, in afara de bucuria si responsabilitatile care vin o data cu ingrijirea si cresterea copilului, mamele se pot confrunta cu sfaturi, critici si afirmatii deranjante din partea celor din jur.


Criticile pe care mamele le primesc de la persoane apropiate sau necunoscute pot da nastere la sentimente de rusine si vinovatie, care fac rolul de mama mai dificil decat este nevoie sa fie.

Cand o mama se simte rusinata, increderea ei are de suferit, iar anxietatea cu privire la cum anume isi creste copilul creste foarte mult. Criticile pot sa afecteze abilitatea mamei de a lua decizii importante, iar in timp, o poate afecta destul de puternic din punct de vedere emotional, sustin specialistii.

Un sondaj recent realizat in Michigan, SUA, a cercetat care sunt aspectele acestui fenomen, iar rezultatele sale sunt descrise mai jos. La sondaj au participat mame cu copii cu varste cuprinse intre 0 si 5 ani.

Temele care genereaza cele mai multe critici fata de mame sunt disciplina, dieta si alimentatia copiilor si programul de somn. Jumatate din mamele care au fost criticate au declarat ca evita persoanele prea critice si peste 4 din 10 mame au declarat ca in urma criticilor primite, au devenit mai nesigure cu privire la alegerile lor de parinte. Acest aspect este important deoarece de multe ori persoanele care ofera sfaturi tinerilor parinti incearca sa ii ajute. Insa daca sfaturile sunt interpretate ca o critica, efectul obtinut poate fi invers celui dorit.

Iata procentele de mame care au declarat ca au fost criticate de catre urmatoarele categorii de persoane:

  • de catre socri: 31%
  • de catre celalalt parinte: 36%
  • de catre bunicii din partea mamei: 37%
  • de catre prieteni: 14%
  • de catre alte mame, in situatii sociale: 12%

Cum reactioneaza mamele atunci cand sunt criticate? O parte dintre ele au declarat ca incearca sa afle mai multe informatii despre subiectul respectiv, pe cont propriu sau de la specialisti. O alta reactie interesanta este ca, dupa ce au fost tinta criticilor, multe mame (56% dintre mamele participante la studiu) decid sa nu mai critice la randul lor alti parinti.

Mamele au nevoie de sprijin si ajutor pentru a fi parinte, in special in primii ani de viata ai copilului. Sprijinul si nu critica este ceea ce ajuta un parinte sa devina mai bun.


Sursa: Uofmhealth.org


*Sursa foto: Pixabay.com


Citeste si:


Cand stresul parintilor devine nefericire


Rusinea si rolul de mama


17 minute pe zi: timpul liber al mamelor

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu