characters characters

Creativitatea elevilor. In ce masura este apreciata de catre profesori

15 septembrie 2014    |   439 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/laffy4k/404321726


Creativitatea se numara printre cele mai apreciate calitati ale elevilor, studentilor si mai tarziu, ale angajatilor, cel putin la nivel declarativ. Cum stau insa lucrurile in sala de clasa? Apreciaza profesorii creativitatea elevilor sau mai degraba obedienta lor?


Au fost realizate doua studii care au cercetat cum privesc profesorii elevii creativi, de catre Erik L. Westby (Union College, SUA) & V.L. Dawson (Skidmore College, SUA).


In primul studiu elevii au fost evaluati in functie de anumite caracteristici ale personalitatii creative. Profesorii au fost apoi rugati sa evalueze elevii in functie de cat de mult ii apreciaza. Rezultatele au aratat ca gradul de creativitate al elevilor coreleaza negativ cu aprecierea cadrelor didactice: cu alte cuvinte, cu cat un elev este mai creativ, cu atat el va fi mai putin apreciat de cadrul didactic. Astfel, elevii favoriti ai profesorilor au fost cei care manifestau un nivel scazut de creativitate, asa cum era definita de cercetatorii care au realizat studiul


Al doilea studiu si-a propus sa exploreze contradictia dintre declaratiile cadrelor didactice despre preferinta de a lucra cu elevi creativi si rezultatele primului studiu. Concluziile au aratat ca profesorii porneau de la o alta notiune de creativitate decat cercetatorii, devenind astfel evidenta nevoia de a promova creativitatea in educatie.


Aceste cercetari nu sunt singurele care scot in evidenta descurajarea creativitatii, in ciuda promovarii ei la nivel declarativ. Acelasi fenomen a fost observat si in domenii precum afaceri si industrie, unde studiile arata ca desi managerii organizatiilor declara ca isi doresc idei cretive de la angajatii lor, resping initiativele creative in favoarea conformitatii si uniformitatii.


Sursa:Bakadesuyo.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu