characters characters

Copiii cinefili din judetul Cluj umplu salile la EducaTIFF

17 mai 2011    |   422 vizualizări

Programul de educatie media si cinematografica EducaTIFF isi incepe proiectiile sambata, 21 mai.

Aflat la cea de-a treia editie, EducaTIFF a devenit foarte popular in randul publicului scolar clujean. Desi pentru filmele programate pentru gimnaziu si liceu in weekendul 21-22 mai inca se asteapta confirmari din partea cadrelor didactice, pentru filmul programat in data de 23 mai si dedicat celor mai tineri spectatori EducaTIFF, Kérity, casa povestilor (r. Dominique Monféry), locurile s-au epuizat cu aproape 2 saptamani inainte de proiectie. Astfel, sute de elevi din tot judetul Cluj au fost nevoiti sa se reorienteze catre filmele EducaTIFF din luna iunie.
 
Kerity TIFF 2011Kérity, casa povestilor  este povestea lui Natanaël, un baietel caruia ii este foarte greu sa invete sa citeasca, desi iubeste cartile si cunoaste multe povesti. Cand matusa lui lasa mostenire familiei o casa, in care se afla o biblioteca plina cu carti foarte valoroase si rare, baiatul afla ca ultima dorinta a matusii a fost ca toata biblioteca sa fie a lui. Cartile pe care i le citea matusa cand era mic sunt adapostul tuturor personajelor din literatura pentru copii, iar el trebuie sa le salveze de la disparitie, doar daca este in stare sa citeasca o formula magica.

In 2010, productia franceza  Kérity, casa povestilor  a castigat Mentiunea Speciala a Juriului la Festivalul International de Film de Animatie Annecy, Franta, cel mai important festival de animatie din lume si Marele Premiu al Festivalului International de Film de Animatie ANIM’EST, singurul festival de animatie din Bucuresti si cel mai important din Romania.

Initierea elevilor inainte de vizionare si analiza si dezbaterile dupa vizionare sunt activitati care conduc catre atingerea obiectivelor de asimilare a competentelor media si cinematografice. Pentru a sprijini cadrele didactice in acest demers, EducaTIFF ofera la fiecare editie materiale didactice conexe filmelor, adaptate fiecarei grupe de varsta.

Filmul Kérity, casa povestilor va rula cu sala plina in Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, in cadrul programului EducaTIFF, pentru copiii de la Scoala Generala „George Baritiu” din Jucu de Sus si de la Liceul Teoretic „Gheorghe Sincai” din Cluj-Napoca (ambele cu cele mai multe inscrieri), de la Liceul Teoretic „Josika Miklos” din Turda, de la Liceul Teoretic „Nicolae Balcescu”, Colegiul National „George Cosbuc” si de la Scoala Generala „Nicolae Titulescu”, din Cluj Napoca.

Totodata, la proiectie vor participa si copiii rromilor stramutati la Pata Rat.

Dupa film, toti copiii se vor bucura de o dezbatere organizata cu sprijinul Centrului Cultural Francez Cluj-Napoca si se vor putea inscrie in competitia scolara judeteana EducaTIFF – Tineri Critici de Film.

 

O provocare pentru elevii clujeni, competitia
EducaTIFF-Tineri Critici de Film este un eveniment inedit in Romania si reprezinta o sansa unica pentru personalul didactic sa participe la o activitate extrascolara de anvergura judeteana, cu aplicabilitate in atingerea obiectivelor cadru de exprimare critica scrisa la toate disciplinele din ariile curriculare Limba si Literatura si Om si Societate.

Filmele din programul EducaTIFF, care sunt supuse analizei tinerilor critici, au fost  atent selectionate, pe grupe de varsta, majoritatea dintre ele fiind recompensate pe plan international cu numeroase distinctii, printre care si premii la mari festivaluri de film, dedicate copiilor si tinerilor: LUCAS/Frankfurt, CINEKID/ Amsterdam, BUFF/Malmö.

Tot in luna mai, elevii de gimnaziu si liceu vor avea ocazia de a scrie cronici de film pentru productii despre o dubla revolutie din viata unei tinere din Teheran: cea a adolescentei, dar si a instaurarii republicii islamice in Iran - Persepolis (r. Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi), distins cu Marele Premiu al Juriului la Cannes si nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film de animatie; sau despre un profesor entuziast si nonconformist, despre framantarile si dilemele lui si ale elevilor sai, intr-o scoala pariziana dintr-un cartier de imigranti - In clasa (r. Laurent Cantet), castigator al unui Palme d’Or la Festivalul de la Cannes.

Toate proiectiile au loc la Cinema Victoria, incepand cu ora 10.00. Biletele pentru grupuri organizate de elevi se obtin pe baza de rezervare.

EducaTIFF este un program de educatie media si cinematografica, dedicat elevilor si cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca si judetul Cluj, initiat de Festivalul International de Film Transilvania (TIFF).

Mai multe detalii despre competitia EducaTIFF – Tineri Critici de Film si despre filmele EducaTIFF 2011 sunt disponibile pe site-ul http://www.tiff.ro/educatiff

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu