characters characters

Conferinta „Diaspora in cercetarea stiintifica si invatamantul superior din Romania” va avea loc, in premiera, la Timisoara, intre 25 si 28 aprilie 2016

14 decembrie 2015    |   552 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

diaspora in cercetarea stiintifica
Editia 2016 a Conferintei „Diaspora in cercetarea stiintifica si invatamantul superior din Romania"
 se va desfasura anul viitor, intre 25 si 28 aprilie, la Timisoara, sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis.

Anuntul a fost facut vineri, 11 decembrie, la sediul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” de ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, in cadrul unei ceremonii la care au participat consilierul de stat pentru Educatie si Cercetare, Ligia Deca, ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea si directorul general al UEFISCDI, Magdalena Susan Resiga.

Organizarea Conferintei „Diaspora in cercetarea stiintifica si invatamantul superior din Romania” la Timisoara marcheaza o premiera, fiind pentru prima oara in istoria acestui eveniment cand toate lucrarile vor fi gazduite de Centrul Universitar Timisoara, sub coordonarea Universitatii de Vest. Reamintim ca precedentele editii ale intalnirilor comunitatii stiintifice romanesti din tara si strainatate (2008, 2010, 2012) s-au desfasurat in Bucuresti.

Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj. si-a exprimat satisfactia ca toti actorii importanti - Presedintia, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Afacerilor Externe prin departamentul Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, UEFISCDI si Centrul Universitar Timisoara prin Universitatea de Vest - sunt implicati activ in organizarea acestui eveniment, fapt ce reprezinta, de asemenea, o premiera in materie de colaborare institutionala. In ceea ce priveste tema conferintei din 2016, ministrul Adrian Curaj a dezvaluit o serie de elemente inovatoare in raport cu editiile precedente. „Pentru conferinta de anul viitor venim cu o provocare suplimentara. Mai precis, dorim sa facem pasul de la proiecte sectoriale la un set de actiuni coordonate. Prezenta colegilor nostri din strainatate va insemna enorm, pentru ca, evaluand deja ceea ce avem, vom vedea impreuna unde putem face diferenta in context regional, european si global. Vom mai avea inca o noutate: la fiecare eveniment pe care-l planificam, vom invita o personalitate care nu este din Romania tocmai pentru a intelege forta noastra de a lucra impreuna. In plus, dam un mesaj puternic: Romania nu inseamna doar Bucuresti! Romania inseamna si alte orase, exista concentrari  semnificative de energii si nuante diferite pentru fiecare dintre orasele tarii. Prin urmare este important ca spunem ca Romania nu este intr-un singur loc, ci peste tot”, a declarat ministrul Educatiei. „Daca ne dorim o viziune coerenta pentru viitorul educatiei si cercetarii este esential sa avem contributia celor care si-au dovedit performanta si capacitatea in universitati de marca in strainatate”, a completat Ligia Deca, consilier de stat pentru Educatie si Cercetare.

Totodata,  ministrul delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Dan Stoenescu si-a exprimat sustinerea pe care Ministerul Afacerilor Externe si Departamentul Politici pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni o acorda acestor initiative si procesului de apropiere a oamenilor de stiinta romani care doresc sa revina in tara sau sa colaboreze cu omologii lor din Romania.

Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, Marilen Pirtea, a multumit pentru increderea acordata Centrului Universitar Timisoara si regiunii Banatului, in general, prin incredintarea organizarii acestei conferinte. „Imbinand toate componentele specifice acestei zone geografice, de la cercetare, competenta, profesionalism pana la dinamism economic si viata culturala, Timisoara va fi o gazda exceptionala iar Universitatea de Vest va face fata cu succes creditului acordat si rigorilor organizarii unui astfel de eveniment", a subliniat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

UEFISCDI are o solida traditie in organizarea de evenimente de marca pentru invatamantul superior din Romania si cercetare, a declarat Magdalena Susan Resiga, directorul general al acestei instutii. „Am inceput in 2008, cu 21 de evenimente stiintifice si cu 500 de participanti, dintre care 154 romani din strainatate. In 2010 conferinta a crescut: 600 de participanti, dintre care 224 au fost cercetatori romani din strainatate, si 24 de workshop-uri exploratorii, iar in 2012 au fost 1.000 de participanti, dintre care 240 romani din diaspora, implicati in 29 de workshop-uri exploratorii. In 2016 reluam traditia, dar nu in Bucuresti, ci la Timisoara, iar UEFISCDI este pregatita atat din punct de vedere tehnic, cat si al resurselor umane pentru a face fata acestei provocari”, a punctat directorul general UEFISCDI, Magdalena Susan Resiga.

Conferinta „Diaspora in cercetarea stiintifica si invatamantul superior din Romania 2016” va fi organizata, sub egida Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, de Universitatea de Vest din Timisoara si Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI). Detalii suplimentare sunt disponibile pe site-ul dedicat, http://www.diaspora-stiintifica.ro.

De altfel, in sectiunea Pre-Inregistrare, toti cei interesati sa participe la summit-ul cercetatorilor romani de pretutideni pot completa formularele de aplicatie.

Sursa: Edu.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu