characters characters

Incepe a 4-a editie a concursului national de design de carte „Cele mai frumoase carti din Romania”

01 iulie 2015    |   428 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

carte

  • MARELE PREMIU pentru Cea mai frumoasa carte a anului
  • Nou! Premiul pentru carte educativa - manual
  • Premii speciale: ilustratie, carte pentru copii, album, carte de artist
  • Premiu pentru tanar designer si Premiul pentru experiment tipografic

De astazi incep inscrierile la Concursul national de design de carte „Cele mai frumoase carti din Romania” 2015, editia a IV-a.Editurile, autorii, graficienii, designerii de carte, ilustratorii din Romania si Republica Moldova pot inscrie carti aparute in ultimul an in concursul national de design de carte.

Inscrierile au loc pana pe data de 3 septembrie. Regulamentul care descrie conditiile de participare si formularul de inscriere pot fi accesate la http://celemaifrumoasecarti.ro/regulament/ si la http://celemaifrumoasecarti.ro/formular-inscriere-2015/


Jurizarea va avea loc in perioada 7-12 septembrie
, iar juriul va selecta minimum 25 de carti frumoase care vor fi prezentate publicului intr-o expozitie itineranta in tara si in strainatate. Toate cartile selectate de juriu vor reprezenta Romania in competitia internationala de design de carte „Best Book Design from All Over the World”, Leipzig 2016. Juriul din acest an va acorda urmatoarele distinctii: MARELE PREMIU si 8 premii speciale – Mentiunea juriului, Premiul pentru ilustratie, Premiul pentru carte pentru copii, Premiul pentru carte educativa – manual, Premiul pentru album,Premiul pentru carte de artist (categorie speciala cu lucrari jurizate separat), Premiul pentru tanar designer si Premiul pentru experiment tipografic.Premiul pentru tanar designer este acordat de ICR si Centrul National al Cartii si consta in sustinerea unei deplasari si participarea unui artist la programul unui targ international de carte in strainatate.Membrii juriului sunt: Agnes Keszeg (ilustrator), Angela Rotaru (director de creatie, Humanitas), Barna Nemethi (fotograf / director de creatie Griffon&Swans) Arina Stoenescu (grafic designer, Suedia),Hajdu Aron (editor, Bookart), Daniela Chiorean (grafician, UAD), si un specialist din Franta. Participarea acestuia este posibila prin contributiaInstitutului Francez din Bucuresti.

Selectia juriului va forma expozitia „Cele mai frumoase carti 2015” care va fi inaugurata la Bucuresti la inceputul lunii octombrie in cadrul unui eveniment de premiere deschis publicului. Cartile vor fi prezentate la Targul International de carte de la Frankfurt in pavilionul Romaniei. Urmeaza o serie de expozitii cu cartile finaliste Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, cat si la Targurile Internationale de Carte de la Göteborg, Belgrad, Istanbul, Sofia si apoi Leipzig, Paris, Londra, Bologna, Budapesta in prima parte a anului 2016.

Cele mai frumoase carti este un proiect cultural cu desfasurare anuala, dedicat designului de carte organizat de Asociatia pentru Performanta si Cultura. Proiectul a fost initiat ca platforma de dezbatere pe tema designului de carte, atat pentru profesionistii din lumea editoriala, cat si pentru designerii, graficienii independenti si publicul larg, oferind un cadru de apreciere si o perspectiva internationala.

Activitatea centrala este concursul national de design de carte, finalizat cu o expozitie itineranta a celor mai frumoase carti din Romania. Jurizarea are o componenta profesionala consistenta care consta in dezbateri intre mem­brii juriului, in interactiune cu un specialist strain din domeniul designului de carte. Proiectul a multiplicat activitatile prin conferinte, ateliere, activitati de stimulare a lecturii, intalniri profesionale, participarea cartilor realizate de ilus­tratori / designeri romani la expozitii, targuri de carte si alte evenimente culturale.

Unul dintre obiectivele proiectului este ca artistii romani implicati in designul de carte sa aiba un cadru de recunoastere si sa aiba sansa de a participa la competitia internationala de design de carte. In martie 2015, realizatorii albumului „Cartea de vizita” au primit un prestigios premiu international la Leipzig, pentru design de carte, iar in anii anteriori alte carti din Romania s-au aflat printre cele nominalizate. „Mediul profesional al celor implicati in designul de carte ne semnaleaza efectele celor trei editii anterioare ale proiectului, observam un numar tot mai mare de carti foarte bine realizate care participa la concurs de la an la an, un interes crescut pentru toate activitatile proiectului. Miza este ca aceste efecte sa bucure cat mai multi cititori si sa faca cartile din Romania mai atractive.” – Adina Pasca, initiatorul proiectului.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/diaryofmylove/8174986893/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu