characters characters

Cinci mituri despre creier

20 august 2014    |   980 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/peta-de-aztlan/2529475205


Cercetatorii au studiat creierul de mii de ani, insa o buna parte din informatia pe care am tot auzit-o intra mai degraba la categoria mit, decat realitate. Iata care sunt cele mai frecvente mituri despre creier:


1. Cu cat e mai mare, cu atat e mai bine.
Delfinii au un creier de 6 ori mai mare decat al oamenilor, insa acest lucru nu inseamna ca sunt mai destepti decat noi. Desigur, au anumite abilitati cognitive, insa in comparatie cu ale noastre, afirmatia ramane doar un mit.


2. Alcoolul distruge celulele nervoase.
Intr-adevar, alcoolul cauzeaza probleme de comportament si la nivel cerebral pot aparea dificultati de comunicare intre neuroni, insa nu ne distruge creierul. La fel se intampla si in cazul drogurilor. Consumul de astfel de substante nu produc “gauri in creier” cum se credea, ci impiedica celulele nervoase sa functioneze la parametrii normali.


3. In creierul uman exista 100 de miliarde de neuroni.
Studii recente demonstreaza ca ar fi vorba numai de 86 de miliarde de neuroni. Totusi numarul neuronilor ramane foarte mare.


4. Oamenii folosesc doar 10% din capacitatea creierului. 
Ne folosim in intregime creierul, insa nu tot deodata. Asta inseamna ca exista parti din creier care nu fac absolut nimic.


5. Oamenii au doar 5 simturi

Daca pana nu demult se credea ca oamenii sunt inzestrati cu 5 simturi, studii recente arata ca este vorba de mai multe. Pe langa auz, vaz, miros, gust si simtul tactil se mai adauga proprioceptia- ne ajuta sa ne orientam in spatiu, echilibroceptia- utila in mentinerea pozitiei cand stam de exemplu intr-un picior, termoceptia sau simtul temperaturii si nociceptia. Aceasta din urma este foarte importanta si e considerata de specialisti ca fiind un mecanism de supravietuire. Ea se refera la simtul durerii. Atunci cand simtim durerea intr-o situatie, tindem sa ne oprim din a mai repeta comportamentul fiindca acest simt ne avertizeaza ca ne-am putea face mult mai mult rau. Pe langa aceste simturi, se fac cercetari acum si cu privire la cronoceptie. Este omul inzestrat cu simtul trecerii timpului? Pana in prezent, se pare ca da, insa e nevoie de studii viitoare care sa aduca mai multe informatii.


Sursa: IFLScience.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu