characters characters

Ciao, Italia! Animest.19 iti propune anul acesta o intalnire cu maestrii animatiei italiene

04 septembrie 2024    |   39 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.


Editia cu numarul 19 a Festivalului Animest, care va avea loc in perioada 4 – 13 octombrie, pune in lumina reflectoarelor filmul de animatie italian, continuand astfel o indelungata traditie de retrospective anuale dedicate tarilor care au stabilit de-a lungul timpului borne importante in cinematografie.Astfel, anul acesta publicul va avea ocazia unica de a explora bogatia si diversitatea animatiei italiene printr-o selectie impresionanta de filme, invitati si evenimente speciale, care aduc in prim-plan atat clasici ai genului, cat si creatii contemporane de renume international. Ales tot din Italia, direct de la Napoli, va avea un showcase in programul festivalului si Mad Entertainment, studioul de film invitat la Bucuresti.

Programul Ciao, Italia! - tara invitata la Animest 2024 este sprijinit de Institutul Italian de Cultura din Bucuresti si de Animaphix - Festivalul International de Film de Animatie din Sicilia. Cu o istorie indelungata, inceputa imediat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, filmul de animatie italian a cucerit mereu prin personaje carismatice, auto-ironie, sensibilitate si culoare locala, toate potentate, inca de la momentul de pionierat, de tuse de neorealism. El a capatat cu adevarat renume international in anii ‘60, odata cu productiile semnate de Bruno Bozzetto, renumit pentru abordarea sa satirica si umoristica a problemelor sociale, a carui amprenta se regaseste in peste 300 de animatii si benzi desenate in cele 6 decenii de cariera. Printre acestea se numara scurtmetrajele Tapum! La storia delle armi / Tapum! The History of Arms (1958) si Cavallette (1990) incluse in programul dedicat clasicilor din cadrul retrospectivei curatoriate de Andrea Martignoni pentru Animest.19. Acestora li se adauga 6 alte scurtmetraje clasice, printre care si Dedalo / Labyrinth (1976) si Le città invisibili / Invisible Cities (1998) ale regizorului Manfredo Manfredi, unul dintre reprezentantii Epocii de Aur a animatiei italiene.

Tot in programul de scurtmetraje cinefilii vor intalni o selectie de 10 titluri reprezentative pentru animatia italiana contemporana, toate lansate in ultimii 3 ani. Printre acestea se numara L’angoscia e l’estasi / The Angst and the Bliss (r. Mangoosta), premiat la Raindance Film Festival si Un corpo / A Body (r. Milena Tipaldo), una dintre cele mai populare prezente la festivalurile internationale din intreaga lume, castigator al Premiului Juriului pentru cea mai buna animatie in cadrul Weimar Poetry Film Awards. Teaser retrospectiva Ciao, Italia! - scurtmetraje: https://youtu.be/mEaHrdz23Kk


În Focus Italia se regasesc si 3 lungmetraje: clasicul Allegro non tropo (r. Bruno Bozzetto, 1976) - o parodie-omagiu a foarte cunoscutei productii Walt Disney, Fantasia; L'arte della felicità / The Art of Happiness (r. Alessandro Rak, 2013) - un film emotionant care exploreaza temele existentei umane si ale fericirii, care va fi proiectat in prezenta regizorului; si Invelle / Nowhere (r. Simone Massi) - o saga de familie despre recuperare si regasire: a istoriei mici si mari, a memoriei lingvistice si a identitatii locale. Filmul regizat de Massi, premiat in sectiunea Orizzonti a Festivalului de la Venetia, face parte si din Competitia oficiala de lungmetraj Animest.19 si este una dintre cele mai remarcabile productii animate ale ultimilor ani in ceea ce priveste unicitatea esteticii si stilul narativ inconfundabil. Teaser lungmetraje Focus Italia: https://youtu.be/WxN921jwJJk

Din Italia vor fi prezenti in octombrie la Bucuresti, in cadrul festivalului Animest, 3 invitati speciali: Andrea Martignoni - artist, sound designer si istoric in domeniul animatiei, face parte din juriul de lungmetraj si competitie nationala; Claudio Cazzato - producator si selectioner al Festivalului International de Film de Animatie din Copenhaga, va juriza in cadrul sectiunilor de scurtmetraj si film studentesc si Alessandro Rak - autor de benzi desenate, scriitor si regizor din Napoli, reprezentant al studioului invitat la editia de anul acesta.

Mad Entertainment - studioul invitat la Animest.19

Ca in fiecare an, un studio de animatie va avea parte de un showcase in programul dedicat industriei la Animest. La cea de-a 19-a editie, atentia se va indrepta catre Mad Entertainment, un studio fondat in 2010 in Napoli, al carui sediu se afla intr-o locatie plina de istorie si semnificatie pentru cinematografia italiana: apartamentele in care Vittorio de Sica a filmat celebrele L'Oro di Napoli / Aurul din Napoli si Matrimonio all'italiana / Casatorie in stil italian. Misiunea studioului este aceea de a produce continut creativ si original, structurat pe doi piloni principali: cinema independent, destinat unui public larg de toate varstele si productie de film animat pentru televiziune - seriale si programe speciale.

Avand o abordare unica in realizarea productiilor care combina tehnici traditionale si moderne, studioul exploreaza noi directii in animatie si contribuie la dezvoltarea industriei prin proiecte de calitate si colaborari internationale. Printre productiile de animatie incluse in portofoliul sau se regasesc si lungmetrajul Gata Cenerentola, selectat in 2017 in sectiunea Orizzonti a Festivalului de la Venetia, precum si documentarul Fellini Degli Spiriti, prezent in 2020 in selectia oficiala de la Cannes.

Specialistii si viitorii specialisti din industrie vor avea ocazia sa-l intalneasca pe Alessandro Rak, reprezentantul Mad Entertainment, atat la proiectia lungmetrajului sau, cat si intr-un eveniment dedicat studioului si productiilor sale.

Programul complet al editiei Animest.19 va fi disponibil in curand pe site-ul festivalului, iar abonamentele la festival pot fi deja achizitionate de pe platforma Eventbook.

***

Festivalul Animest este un proiect al Asociatiei Animest, cofinantat de Programul MEDIA al Uniunii Europene si de Administratia Fondului Cultural National.

Parteneri institutionali: Institutul Cultural Roman, Institutul Francez si Ambasada Frantei, Instituto Cervantes, Institutul Italian de Cultura din Bucuresti, Forumul Cultural Austriac, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, Animation Festival Network

Vazut de: Radio Guerrilla


Parteneri media:
Radio Romania Cultural, Adevarul de Weekend, Zile si Nopti, Observator Cultural, Revista BIZ, Haute Culture, IQAds, Scena9, AGERPRES, Ziarul Metropolis, Revista FILM, Mindcraft Stories, LiterNet, Movie News, CineFAN, HAPP.ro, MunteanuRecomanda, AndreeaVerde, SuntParinte.ro

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu