characters characters

Cel putin unu din sapte copii si tineri a fost afectat de reguli de limitare a deplasarilor, cu riscuri pentru sanatatea mintala si bunastarea socio-emotionala - UNICEF

09 martie 2021    |   524 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

UNICEF
Cel putin unu din sapte copii - sau 332 de milioane de copii din lume - a fost afectat de masurile obligatorii sau recomandarile de izolare la domiciliu aplicate la nivel national pentru o perioada de cel putin noua luni de la declansarea pandemiei de COVID-19, cu riscuri pentru sanatatea mintala si bunastarea socio-emotionala, avertizeaza UNICEF.

Desi aproape toti copiii din intreaga lume au fost afectati de forma sau alta de izolare intermitenta in ultimul an, o noua analiza a UNICEF, realizata pe baza datelor furnizate de Oxford COVID-19 Government Response Tracker, identifica unele dintre cele mai de durata conditii de izolare la nivel international.

Conform acestei analize, 139 de milioane de copii din intreaga lume au fost afectati de regulile obligatorii de izolare la domiciliu pentru o perioada de cel putin noua luni de cand raspandirea noului coronavirus a fost declarata pandemie, pe 11 martie 2020 – ceea ce inseamna ca sunt obligati sa stea acasa, cu mici exceptii – inclusiv copiii din state precum Paraguay, Peru si Nigeria. Restul din cei 332 de milioane de – sau 193 de milioane – de copii au trait conform politicilor nationale recomandate de izolare la domiciliu pentru aceeasi perioada de timp.

„A fost un an lung pentru toti, dar mai ales pentru copii, in conditiile masurilor de izolare la domiciliu si restrictiilor de circulatie impuse din cauza pandemiei la nivel national”, a declarat Directorul Executiv Henrietta Fore. „Cand zi de zi esti departe de prieteni si de membrii familiei extinse sau poate chiar blocat in casa cu o persoana care exercita abuzuri, impactul este semnificativ. Multi copii ajung sa se simta speriati, singuri, anxiosi si preocupati de viitorul lor. Este necesar sa depasim aceasta pandemie cu o abordare mai buna pentru sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor, iar acest lucru incepe prin acordarea importantei cuvenite acestui subiect”.

Pe masura ce pandemia intra in cel de-al doilea an, impactul asupra sanatatii mintale si bunastarii psiho-sociale a copiilor si adolescentilor este unul de proportii. In America Latina si in Caraibe, un sondaj recent UNICEF U-Report in randul tinerilor a generat peste 8.000 de raspunsuri dezvaluind ca peste un sfert dintre respondenti s-au confruntat cu anxietatea, iar 15% cu depresia.

Chiar si inainte de pandemie, copiii si tinerii duceau povara riscurilor asociate sanatatii mintale, jumatate dintre numarul total al tulburarilor mintale fiind dezvoltate inainte de implinirea varstei de 15 ani, iar 75% declansandu-se in prima parte a perioadei adulte. Majoritatea dintre cele 800.000 de persoane care se sinucid anual sunt persoane tinere, iar automutilarea este cea de-a treia cauza care conduce la deces in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, cu rate mai mari inregistrate in randul adolescentelor. Se estimeaza ca la nivel mondial unu din patru copii traieste cu un parinte afectat de o tulburare mintala.

Pentru multi dintre copiii care se confrunta cu violenta, neglijarea sau abuzul acasa, masurile de izolare la domiciliu i-au adus in situatia de a ramane blocati in casa cu o persoana care exercita un abuz si lipsiti de sustinerea profesorilor, a familiilor extinse si a comunitatii. Nevoile copiilor din grupurile de populatie vulnerabila, precum cei care traiesc si muncesc pe strada, copiii cu dizabilitati si cei care traiesc in zone de conflict, risca sa fie trecute cu vederea in totalitate.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pandemia de COVID-19 a perturbat sau a dus la oprirea furnizarii serviciilor de sanatate mintala in 93% din statele lumii, pe cand cererea de servicii de sustinere a sanatatii mintale este in crestere. Un studiu efectuat in 194 de orase din China a concluzionat ca 16% dintre respondenti au raportat simptome severe de depresie in timpul pandemiei, iar 28% dintre acestia au raportat simptome grave de anxietate.

Drept raspuns, UNICEF sustine guvernele si organizatiile partenere in a prioritiza si a adapta serviciile pentru copii. De exemplu, in Kazakhstan, UNICEF a lansat o platforma pentru servicii individuale online de consiliere pentru copii, impreuna cu sesiuni de formare de specialisti in sanatate mintala, in scoli. In China, UNICEF si compania Kuaishou, specializata in retele de socializare au lansat, o provocare online pentru a contribui la reducerea anxietatii in randul copiilor.

Tot in acest an, UNICEF va dedica emblematicul raport bienal, Starea Copiilor Lumii (State of the World’s Children), sanatatii mintale a copiilor si adolescentilor, in efortul de a spori constientizarea aceste provocarii mondiale, pentru a oferi solutii si pentru a incuraja guvernele sa acorde o importanta sporita acestui subiect.

„Daca inainte de pandemia de COVID-19 nu apreciam aceasta problema drept una urgenta, acum cu siguranta o vom face”, a adaugat Fore. „Statele trebuie sa investeasca in mod considerabil in extinderea serviciilor de sanatate mintala si de suport pentru tineri si cei care ii ingrijesc, in comunitati si in scoli. De asemenea, este necesara extinderea programelor de educatie parentala pentru a ne asigura ca, in familiile vulnerabile, copiii beneficiaza de sustinerea si protectia de care au nevoie acasa”.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu