characters characters

Ce se intampla in mintea adolescentilor cand parintii ii critica

08 decembrie 2014    |   425 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

mama si fiicaUn studiu recent arata ce se intampla mai exact in creierul adolescentilor atunci cand ii asculta pe parinti spunand ceva negativ despre ei.

Studiul a fost realizat in colaboare, de catre universitatile Pittsburgh, California-Berkeley si Harvard. La cercetare au participat 32 de preadolescenti si adolescenti care au ascultat un clip de 30 secunde in care propriile mame ii criticau si un alt material in care acestea vorbeau despre lucruri neutre, precum lista de cumparaturi. In acest timp, activitatea creierului lor a fost monitorizata. Iata un exemplu de astfel de mesaj „Unul dintre lucrurile care ma deranjeaza la tine este ca te superi din motive minore. Daca iti spun sa iti dai jos pantofii inainte sa urci la etaj, de exemplu. Te enervezi ca trebuie sa ii iei de jos, sa urci si sa ii pui in camera ta.”

Activitatea cerebrala a fost masurata in trei categorii de zone importante ale creierului:


Concluziile studiului indica faptul ca atunci cand au ascultat critica din partea mamelor, creierul adolescentilor a prezentat o activitate mai intensa in zonele in care sunt procesate emotiile negative si o activitate mai redusa in zonele implicate in controlul emotional si in intelegerea perspectivei celorlalti.


Autorii studiului arata ca atunci cand sunt criticati de mamele lor, „adolescentii isi opresc pur si simplu procesele mentale implicate in relatiile sociale si este posibil sa nu se gandeasca la felul in care se simt parintii lor. ” De asemenea, acestia au adaugat ca „Parintii au de castigat daca inteleg ca atunci cand isi critica adolescentii, acestia pot trai emotii negative puternice, pot avea dificultati in a-si controla aceste emotii si este posibil sa le fie greu sa inteleaga perspectiva sau starea emotionala a parintelui.”

Sursa: Wired.com


Credit foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu