characters characters

Ce ii motiveaza pe copii sa citeasca

13 august 2014    |   369 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.


La finalul anului scolar 2013-2014, Asociatia Curtea Veche a anuntat castigatorii cluburilor nationale de lectura “Cartile copilariei” si a oferit premii catre comunitatile din tara. Totodat
a, reprezentatii asociatiei au realizat si o cercetare care demonstreaza impactul programului de lectura asupra celor mici.


Intr-o perioada de timp foarte scurta de la infiintare, proiectul “Cartile copilariei in fiecare casa”, desfasurat de Asociatia Curtea Veche sub coordonarea Principelui Nicolae al Romaniei, a ajuns la peste 3.500 de copii din mediul rural care nu au avut niciodata o carte a lor.


Ce i-a indemnat pe elevii implicati in clubul de lectura “Cartile copilariei” sa citeasca din placere chiar si in timpul liber? In cadrul cercetarii bazate pe metoda chestionarului, majoritatea copiilor a oferit raspunsuri in legatura cu:

  • modalitatea de citire, discuţiile purtate si activitatile interactive derulate in cadrul atelierelor, semn ca metodologia cluburilor de lectura “Cartile copilariei”, bazata pe tehnici teatrale, reprezinta o alternativa de succes la clasicele metode de predare. Jocurile de rol, crearea de scenarii, construirea unui tribunal al personajelor si multe astfel de exercitii i-au atras pe cei mici mai aproape de lectura.
  • subiectul carţii, mentiuni legate de aventurile, peripetiile si invaţaturile din carte, dar si de personajele pe care le-au descoperit. Elevii din mediul rural au realizat si un top al cartilor din colectia “Cartile copilariei” pe care le-au declarat ca fiind preferatele lor: “Peter Pan” este pe locul intai, urmata de “Marile Sperante”, “Black Beauty”, “Robinson Crusoe” şi “Alice in Tara Minunilor”.

97% dintre copiii implicati pana acum in proiect au declarat ca isi doresc sa continue activitatea din cadrul cluburilor de lectura “Cartile copilariei” si dupa terminarea vacantei, iar cadrele didactice observa evolutii considerabile in rezultatele la invatatura. Spre exemplu, doamna Anca Liuta, cadru didactic la Scoala Gimnaziala Sipote, structura Halceni din judetul Iasi, povesteste despre situatia elevului Cretu Daniel care impresioneaza comunitatea si ii motiveaza pe colegi. Rezultatele sale de pana la inscrierea in cadrul clubului de lectura “Cartile copilariei” nu erau tocmai dintre cele mai bune, insa implicarea sa a crescut foarte mult si acest lucru se poate observa acum nu doar la nivelul notelor, ci si in privinta atitudinii si implicarii la cursuri.


Atelierele de lectura “Cartile copilariei” organizate in afara programului şcolar pot constitui pentru elevi o evadare, un loc unde sa se poate exprima liber si unde pot fi apreciati pentru ceea ce gandesc si nu pentru informatiile pe care le reproduc. Sustineti infiintarea mai multor cluburi de lectura “Cartile copilariei”, la nivel national, printr-o donatie in valoare de 2 euro sau organizati un club de lectura dedicat copiilor cu varsta intre 8 si 14 ani, pe baza ghidului ce poate fi descarcat, in mod gratuit, de pe platforma www.curteaveche.ro/cartilecopilariei , sectiunea Pagina Profesorului.


Mai multe detalii despre Asociatia Curtea Veche si despre programul national de lectura pe care il desfasoara puteti afla accesand platforma www.curteaveche.ro/cartilecopilariei si pagina de Facebook: Cartile copilariei – program national de lectura.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu