characters characters

Studiu. Cadrele didactice pot ajuta copiii sa depaseasca traumele

19 februarie 2020    |   1503 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

cadrele didactice pot ajuta elevii sa depaseasca traumele
Dezastrele naturale, divortul sau moartea unuia din parinti sunt traume de pe urma carora copiii au foarte mult de suferit. Pe langa interventiile specialistilor din cabinetele de psihoterapie, noi studii arata ca un rol foarte important in recuperarea de pe urma traumelor il pot avea cadrele didactice.

Citeste si:

Ce ar fi bine sa stie cadrele didactice despre traumele din copilarie

Cum pot recunoaste cadrele didactice elevii anxiosi


Studiul a fost realizat de Universitatea South Australia si a analizat felul in care copiii cu varsta intre 0 si 8 ani fac fata nesigurantei si pericolelor in zone afectate de dezastre, aratand ca pentru acest interval de varsta, cadrele didactice pot juca un rol important in depasirea traumelor.

In situatii de trauma, profesorii sunt cei ce pot oferi copiilor un mediu securizant, primitor in care copilul poate primi sprijin si indrumare, nu doar in invatare, ci si in dezvoltarea sa personala. Autorii studiului arata: „Cadrele didactice ocupa un loc special in viata copiilor. In afara familiei, ele sunt cele mai apropiate si cele mai de incredere persoane pentru cei mici. Cand copiii se confrunta cu traume, ei vin la scoala incarcati de griji, confuzie si emotii si profesorii au nevoie sa fie pregatiti din acest punct de vedere.”. Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca pregatirea cadrelor didactice nu include si informatii si abilitati legate de lucrul cu copiii care au trecut prin traume complexe.

„A ajuta un copil sa treaca printr-o trauma sau printr-o situatie de urgenta necesita o abordare holistica, legata de dezvoltarea socio-emotionala a copilului, dar si de strategii practice, inainte, in timpul si dupa urgenta. Educarea copiilor in legatura cu situatiile de urgenta este de asemenea esentiala, iar cadrele didactice ar trebui sa ii invete pe copii ce sa faca intr-o situatie de urgenta la scoala. Este important pentru copii sa aiba incredere ca profesorii lor ii pot tine in siguranta. De asemenea, este esential ca profesorii sa stie planul de evacuare al scolii, procedurile de evacuare si felul in care ar trebui sa reactioneze in situatii specifice, precum incendiile.”, declara autorii studiului.

Autorii studiului recomanda cadrelor didactice cateva modalitati prin care pot sa ii ajute pe copiii care au trecut prin situatii de urgenta sa se readapteze la scoala:

  • comunicarea cu parintii, pentru a se asigura ca acestia au la dispozitie lucrurile de baza (mancare, haine, adapost)
  • asigurarea unui mediu sigur din punct de vedere fizic si emotional la scoala – un mediu familiar si primitor ii ajuta pe copii sa se simta in siguranta
  • comunicarea cu elevii – cadrele didactice nu ar trebui sa evite intrebarile dificile. Copiii sunt curiosi si dispusi sa vorbeasca despre grijile si nelamuririle lor.
  • crearea si urmarea unor rutine previzibile. Copiilor le plac rutinele, iar un mediu previzibil ii ajuta sa se simta in siguranta
  • incurajarea relatiilor de prietenie – cadrele didactice se pot asigura ca elevii interactioneaza cu prietenii si colegii, deoarece aceste relatii ii ajuta sa isi consolideze increderea in sine si starea de bine.
  • incurajarea exprimarii emotiilor prin metode artistice – joaca dramatica sau artele vizuale ii ajuta pe copii sa isi exprime liber emotiile
  • mentinerea unei relatii cadru didactic-elevi bazate pe incredere. Rezilienta si stima de sine se bazeaza pe un mediu sigur, in care copilul primeste afectiune.

Rolul unui profesor este complex, mai ales cand un elev se confrunta cu o trauma, de aceea e important sa ”echipam profesorii” cu toate uneltele de care au nevoie pentru a veni in ajutorul copiilor.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu