characters characters

Bursa scolara „Guvernul Romaniei“ ii lasa indiferenti pe parinti

20 octombrie 2009    |   693 vizualizări
 

Copiii din mediul rural cu rezultate bune la invatatura, proveniti din familii cu situatie materiala modesta, pot solicita inscrierea intr-o clasa de la o scoala craioveana, Ministerul Educatiei suportand cheltuielile pentru intretinerea acestora.


Din nefericire, la doi ani de la punerea in aplicare la nivel national a acestei bursei scolare, sustinuta de Guvernul Romaniei, care acopera cheltuielile de scolarizare, cazare si masa, nici un copil capabil de performanta din satele doljene nu a beneficiat de acest program. Pasii pentru implementarea programului sunt extrem de simpli. Anual, inspectoratele scolare judetene trebuie sa selecteze cate 25 de elevi capabili de performanta, absolventi ai clasei a IV-a.

 

Respectivii copii ar trebui sa provina din familii in care venitul pe membru de familie sa fie sub o treime din salariul minim brut pe economie. Apoi, elevii desemnati ar trebui selectati de catre specialistii centrelor judetene de asistenta psihopedagogica. Urmatorul pas ar fi foarte simplu, scolarizarea celor alesi in unitati de invatamant de prestigiu, stabilite de inspectoratele scolare judetene. Fiecare inspectorat scolar judetean trebuia sa infiinteze pana la inceputul anului scolar 2008-2009 o clasa la o scoala de elita, formata din 25 de copii capabili de performanta, proveniti din mediul rural. Potrivit datelor oficiale, doar in 16 judete au existat inscrieri in program, iar din cele 1.200 de locuri, anticipate initial de autoritati, au fost ocupate doar 167.


„In anul scolar 2008-2009, doar doua familii din mediul rural si-au exprimat dorinta de a-si inscrie copilul cu performante la o scoala de elita din Craiova. Avand atat de putine solicitari, a fost imposibil sa inscriem acesti elevi in programul de burse destinat copiilor cu performante din mediul rural, fiind nevoie de un numar suficient de mare de elevi pentru infiintarea unei clase. In acest an insa, nu am primit nici macar o cerere. Parintii refuza sa-si dea acordul pentru a-si trimite copilul la oras, speriati de ideea de a-l caza, la numai zece ani, intr-un camin“, a mentionat Diana Busoi, inspectoarea generala a ISJ Dolj. Cuantumul bursei scolare „Guvernul Romaniei“ este de 350 lei/luna.

Sursa: www.gds.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu