characters characters

Ce va presupune Brexit pentru studentii romani

29 decembrie 2020    |   657 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

Brexit studentii romani
Diploma de studii obtinuta post-Brexit la o universitate din Marea Britanie va fi recunoscuta in Romania?

Diplomele obtinute in Marea Britanie post-Brexit se vor recunoaste, din punct de vedere academic, in Romania, in conformitate cu Conventia cu privire la recunoasterea atestatelor obtinute in invatamantul superior in statele din regiunea Europei, Lisabona, 1997, semnata si de Marea Britanie, avand statutul unui tratat international si nu al unui act incheiat la nivelul Uniunii Europene.

Calificarile profesionale obtinute in Marea Britanie post-Brexit vor fi recunoscute in Romania, in vederea accesului pe piata muncii, potrivit legislatiei nationale, raportat la aceeasi Conventie, precum si la bunele practici si recomandari internationale in materie, in conditiile in care acordul de retragere nu prevede dispozitii in acest sens.

Daca am studiat la o universitate de prestigiu din Marea Britanie beneficiez de recunoastere automata?

Centrul National pentru Recunoasterea si Echivalarea Diplomelor (CNRED) recunoaste automat, fara a dispune sustinerea de examene de diferenta sau alte masuri compensatorii, actele de studii obtinute la universitati din UE si universitati de prestigiu din alte state, inclusiv din state non-UE.

Unde pot verifica daca universitatea la care am studiat in Marea Britanie se regaseste intre universitatile de prestigiu?

Aici: ► universitati de prestigiu


Daca nu am studiat la o universitate de prestigiu din Marea Britanie, mi se recunoaste diploma de studii?

CNRED recunoaste actele de studii emise de orice institutie de invatamant recunoscuta, cu respectarea prevederilor legale nationale si internationale in materie, dar in cazul in care se constata diferente substantiale se pot dispune examene de diferenta sau alte masuri compensatorii.

Procedura de recunoastere automata se aplica si diplomelor care ofera acces la exercitarea unei profesii reglementate sectorial (medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moasa, medic veterinar, arhitect)?

Nu. In aceste cazuri se verifica respectarea prevederilor minime obligatorii stabilite prin legislatia europeana si nationala.

Unde pot verifica daca profesia mea este reglementata si cui ma adresez?

Aici: ► legislatie nationala


Sunt cetatean britanic si am o diploma de studii obtinuta in Regatul Unit. Doresc sa ma angajez/studiez in Romania incepand cu 1 ianuarie 2021. Care sunt conditiile pentru recunoasterea diplomei de studii? Care este institutia careia trebuie sa ma adresez?

Cetatenii britanici, inregistrati pe teritoriul Romaniei pana la data de 31 decembrie 2020, vor fi tratati in continuare ca cetateni UE, respectiv vor urma procedura descrisa aici, cu conditia prezentarii dovezii de inregistrare.

Cetatenii britanici care se vor inregistra pe teritoriul Romaniei dupa 31 decembrie 2020 vor fi asimilati cetatenilor terti, respectiv vor urma procedura descrisa aici pentru accesul pe piata fortei de munca.

In vederea continuarii studiilor, vor trebui sa achitate taxele de scolarizare aplicate cetatenilor terti, respectiv vor urma procedura descrisa aici.

Cum pot aplica pentru recunoasterea diplomei de studii?

CNRED pune la dispozitia publicului un instrument de recunoastere online a diplomelor, prin Punctul de Contact Unic electronic (PCUe) - https://edirect.e-guvernare.ro, fara a exclude posibilitatea transmiterii solicitarii si a documentelor aferente prin posta sau curier rapid (detalii).

Pentru informatii suplimentare referitoare la procedurile de recunoastere a actelor de studii obtinute in strainatate, consultati site-ul CNRED.

Ce procedura este aplicabila pentru membrii de familie ai unui cetatean britanic ?

In cazul in care cetateanul britanic este membru de familie al unui cetatean UE, Spatiul Economic European sau Confederatia Elvetiana, acesta beneficiaza de aceleasi drepturi aplicabile cetatenilor UE.

Sunt cetatean britanic si vreau sa ma inscriu la o universitate in Romania incepand cu anul 2021-2022. Care sunt conditiile pentru a ma inscrie la studii?

Cetatenii britanici care sosesc pe teritoriul Romaniei pana la data de 31 decembrie 2020 vor fi tratati in continuare ca cetateni UE, in calitate de beneficiari ai acordului de retragere, cu conditia prezentarii dovezii de inregistrare de la Inspectoratul General pentru Imigrari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Acestia trebuie sa obtina certificatul de recunoastere/echivalenta a documentelor de studiu de la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED), urmand procedura descrisa aici. Recomandam consultarea paginilor de internet ale institutiilor de invatamant superior (indexate aici) pentru a afla mai multe informatii despre calendarul si conditiile de admitere.

Cetatenii britanici care vor sosi in Romania dupa 31 decembrie 2020 - finalizarea perioadei de tranzitie - vor intra sub incidenta regulilor aplicabile cetatenilor terti in ceea ce priveste conditiile de inscriere la universitate si vor putea urma procedura descrisa pe pagina de internet a Ministerului Educatiei si Cercetarii.


Sunt cetatean roman si vreau sa ma inscriu la o universitate in Marea Britanie. Care sunt conditiile de inscriere?

Cetatenii romani care sosesc in Marea Britanie inainte de 31 decembrie 2020 sunt eligibili sa aplice la Programul de Inregistrare a Cetatenilor UE (EU Settlement Scheme) pana la data de 30 iunie 2021. De asemenea, acestia sunt eligibili pentru taxe de scolarizare si sprijin pentru taxe, pe durata programului de studii, asemeni cetatenilor britanici, cu conditia inregistrarii in sistemul EU Settlement Scheme. Aceste prevederi se aplica studentilor romani care incep programe de studii inainte de sfarsitul lui iulie 2021.

Cetatenii romani care sosesc in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2021 si incep programe de studii inainte de sfarsitul lui iulie 2021 sunt eligibili pentru taxe de scolarizare si sprijin pentru taxe, pe durata programului de studii, asemeni cetatenilor britanici, cu conditia indeplinirii cerintelor privind sederea pe teritoriul britanic, conform prevederilor noului sistem de imigratie britanic. Acestia trebuie sa aplice pentru viza, inainte de sosirea in UK.

Cetatenii romani care sosesc in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2021 si incep cursurile dupa 1 august 2021 trebuie sa aplice in prealabil pentru viza si nu sunt eligibili pentru taxele de scolarizare si sprijinul pentru taxe acordat cetatenilor britanici.

Ma aflu intr-o mobilitate de tip Erasmus+. Ce se va intampla la 31 decembrie 2020?

In temeiul acordului de retragere, Marea Britanie ramane tara participanta la Programul Erasmus+ pana la 31 decembrie 2020, context care se traduce prin faptul ca schimburile prin Erasmus+ vor putea continua in anul academic 2020 - 2021.

Sursa: Edu.ro

 

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu