characters characters

Biosfera in miscare – bune practici in implicarea copiilor in problemele de mediu, in februarie si martie la Rasnov

08 februarie 2023    |   379 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Biosfera in miscare
Lunile februarie si martie aduc comunitatii din Rasnov proiectul comunitar de educatie artistica si de mediu Biosfera in miscare, ce isi propune sa creeze un context artistic pentru discutarea problemelor de mediu cu copiii. In perioada urmatoare vor avea loc o serie de de spectacole-atelier, urmate de un dialog cu copiii participanti, intre 7 si 10 februarie, la Cinema Amza Pellea, o serie de ateliere experientiale intre 6 si 10 martie la Liceul Tehnologic si un performance deschis intregii comunitati din oras pe 18 martie.

Biosfera in miscare a adus in atentie relatia cu mediul inconjurator vazuta si povestita prin filtrul a 12 copii cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani. Gandit pentru a completa informatia pe care copiii o primesc in cadrul orelor de stiinte ale naturii, demersul a antrenat un grup de elevi din clasele primare ale scolilor din Rasnov pentru realizarea unui spectacol de dans contemporan alaturi de trei dansatori profesionisti si un educator de mediu.

Astfel, dincolo de explicarea efectului de sera si a potentialelor consecinte dezastruoase ale cresterii temperaturii globale, perspectiva artistica din care se discuta problemele de mediu ii ajuta pe cei mici sa isi constientizeze aportul in imaginarea de solutii in ceea ce priveste criza climatica si ii incurajeaza sa le puna in practica.

„Este fascinanta interactiunea dintre adulti si copii intr-un mediu non-formal. Observ cum atitudinea lor jucausa le deschide oportunitati de invatare autentica prin miscare, chiar daca purtam dialoguri lejere despre lucruri serioase. Invatam impreuna cum sa navigam teme actuale prin curiozitate si ascultare, apoi exprimam solutiile prin miscare. Ma bucura mult experienta de bine de la Rasnov si cred ca Biosfera in miscare poate fi un parcurs inovator si pentru restul oraselor din jurul Brasovului.” spune Oana Baluta, performer si co-facilitator

Inca din luna decembrie, copiii au colaborat cu facilitatorii in cadrul unor ateliere de cunoastere si introducere in lumea dansului si a educatiei de mediu pentru a crea narativul si coregrafia spectacolului a carui scenografie este creata de un artist vizual din materiale reciclate. Proiectul le-a oferit elevilor participanti sansa de a isi pune in practica solutiile identificate la provocari actuale si care ii afecteaza in mod direct, cum ar fi poluarea raului Ghimbasel, intr-un context plin de speranta, responsabilitate, grija si solidaritate.

“Printre amenintarile identificate s-au numarat desertificarea, impactul folosirii ingrasamintelor chimice, braconajul, folosirea plasticului in exces, aruncarea gunoaielor in apa si poluarea aerului. in cadrul descoperirii de solutii s-a vorbit foarte mult despre reciclare si reutilizare, despre cat de important este sa intelegem care este impactul actiunilor noastre in mediul inconjurator si cel mai important, concluzia cu care si incheiem reprezentatia noastra - solutia nu poate veni decat in contextul lui IMPREUNA. E nevoie sa ne unim energiile pentru a schimba cu adevarat ceva.”- Anamaria Guguian, performer si co-facilitator.

Pornind de la 4 tablouri: litosfera, biosfera, hidrosfera si atmosfera, copiii au aflat despre fiecare in parte in 3 etape: descrierea mediului, amenintarile in contextul actual si potentiale solutii pentru a proteja aceste sfere. Apoi participatii au explorat corporal imaginile din tablouri, dar si cele pe care le-au adus in discutie si au intrupat diverse elemente din natura: flori si fluturi care zboara printre acestea, straturi de litosfera care se misca in slow-motion, animale vesele si animale in pericol, valuri etc.

“Sunt incantat de copii, spectacolul nostru s-a transformat din a fi perceput ca o joaca intr-un spectacol pentru care copiii au implicare si pasiune. Ne sustinem toti pe toti si suntem mandri de munca noastra.” - Amar Romascan, performer si co-facilitator.

In cadrul reprezentatiilor, inclusiv elevii spectatori si restul comunitatii vor fi implicati intr-o maniera ludica la dialoguri despre eco-responsabilitatile si eco-oportunitatile ce deriva din faptul ca Rasnovul se afla in vecinatatea unor arii protejate.

Biosfera in miscare este creat si implementat de grupul de initiativa Biosferele, format din Anamaria Guguian, performer, coregraf si fondatoarea I Dance You, proiect de educatie prin miscare si dans-terapie, Luminita Tanasie, educator de mediu, specialist comunicare si educatie, cu o experienta de 18 ani in organizatii si proiecte de conservarea naturii si Oana Baluta, performer & director artistic pentru asociatii culturale, fondatoarea Madira, proiect de sustinere a mamelor artiste.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Kiss FM Brasov, IQads, Spotmedia, PRwave, Iqool, Happ.ro, clopotel.ro, suntparinte.ro, Qbebe, Biz Brasov, brasovstiri.ro, NewsBV, La pas prin Brasov, danielurda.ro, fwdBV.

Proiectul este finantat prin Fondul pentru un viitor mai bun in comunitati, un program coordonat la nivel national de Federatia Fundatiile Comunitare din Romania - FFCR, finantat de Lidl Romania si implementat la nivel local de Fundatia Comunitara Brasov.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu