characters characters

Examenul de Bacalaureat a inceput. 168.945 de candidati inscrisi pentru sesiunea iunie-iulie

08 iunie 2015    |   1058 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Adolescenta la scoala
In vederea sustinerii examenului national de Bacalaureat, in sesiunea iunie-iulie 2015, s-au inscris 168.945 de candidati
, cu peste 7.000 mai multi decat in aceeasi sesiune a anului trecut (161.682 de elevi). Dintre acestia, 143.949 de candidati (76,89%) provin din promotia curenta, iar 24.996 de candidati (23,11%) provin din seriile anterioare. In functie de forma de invatamant absolvita, candidatii inscrisi pentru a participa la aceasta sesiune a Bacaluareatului sunt distribuiti astfel: 163.462 - zi, 2.943 - seral si 2.540 - frecventa redusa.

Prima sesiune din acest an a examenului national de Bacalaureat debuteaza luni, 8 iunie, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A). Proba se va desfasura pe durata a trei zile (8-10 iunie).

Model de subiect Proba A: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana

Citeşte textul cu voce tare.

Până una, alta, un singur țel obligatoriu îmi stătea în față, bacalaureatul; l-am luat foarte în serios. Trebuie spus că cele cinci ore de curs, dimineața, erau ceasurile cele mai pline de miez ale zilei. N-am priceput niciodată cum un adolescent poate disprețui ocazia unică oferită lui de a asculta confortabil prelegeri ținute de specialiști despre atâtea lucruri noi și necunoscute. De la o oră la alta se schimba materia, iar excursurile erau aproape de fiecare dată pasionante. Și aici e locul să spun câte ceva despre Școala Centrală – cea în care pătrunsesem cu opt ani în urmă și care-mi modelase ființa ba cu voia, ba fără voia mea. Uneori, în vremea când eram internă, o socotisem o insuportabilă carceră; alteori înțelegeam că e chintesența legăturii mele cu țara, cu oamenii ei vii și cu trecutul ei; acolo îmi era locul și la asta nu mai era nimic de adăugat. Acum simțeam apropiindu-se momentul despărțirii, un fel de tăiere a cordonului ombilical, totodată eliberarea și aruncarea în necunoscut; bacalaureatul, mai mult decât un test, în ciuda probelor sale intelectuale de tot felul, mi se prezenta ca un rit de trecere, o solemnitate cu un caracter aproape magic.

(Annie Bentoiu, Timpul ce ni s-a dat. Memorii. 1944-1947)

1. Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situaţia de comunicare din textul citat:

.a Ce se poate deduce din text despre emițătorul mesajului (atitudine, perspectivă, intenții)?

b. Ce tip de text este acesta (argumentativ, descriptiv, epistolar, informativ, memorialistic, narativ etc.)? Motivează-ţi răspunsul.

c Ce elemente importante de conţinut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?

2 Care este opinia ta despre rolul evaluărilor și examenelor în formarea tinerilor?

Susține cu argumente opinia pe care o enunți.

In intervalul 10-12 iunie va avea loc evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna (proba B), iar in perioada 15-19 iunie se va desfasura evaluarea competentelor digitale (proba D). Ciclul probelor orale se incheie cu evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala (proba C), programata intre 22 si 26 iunie.

Probele scrise ale examenului national de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2015, incep luni, 29 iunie, cu testarea cunostintelor de limba si literatura romana (proba E)a).


Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/afsusa/9285433525/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu