characters characters

Studiu. Autocontrolul in copilarie, asociat cu o sanatate fizica mai buna la maturitate

07 ianuarie 2021    |   539 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

autocontrolul in copilarie si sanatatea la maturitate
Autocontrolul, abilitatea de a ne regla propriile ganduri, emotii si comportamente si de a urma un plan pentru a atinge scopurile propuse, este una dintre abilitatile care il ajuta pe copil sa fie pregatit pentru scoala. Si, asa cum arata un studiu recent, si pentru viata.

Citeste si:

Autocontrolul, mai important pentru succesul scolar decat inteligenta

Copiii cu un bun autocontrol ajung sa castige mai bine la maturitate


In cadrul unui studiu realizat in Noua Zeelanda, la care au participat 1000 de persoane, urmarite de la nastere pana la varsta de 45 ani, autorii au aratat ca persoanele care au avut un nivel mai ridicat de autocontrol in copilarie tind sa imbatraneasca mai incet, avand un nivel mai ridicat de sanatate fiziologica si neuronala.

De asemenea, rezultatele studiului sugereaza ca aceste persoane sunt mai bine pregatite sa faca fata dificultatilor financiare, sociale si de sanatate care apar la varste mai inaintate. Persoanele cu un nivel ridicat de autocontrol in copilarie au exprimat de asemenea o perspectiva mai pozitiva asupra imbatranirii si au declarant un nivel ridicat de satisfactie in viata la varsta mijlocie.

Copiii cu un nivel mai ridicat de autocontrol tind sa vina din familii mai sigure financiar si sa aiba un coeficient de inteligenta mai ridicat. Cu toate acestea, analiza statistica a aratat ca autocontrolul este factorul care influenteaza pozitiv procesul de imbatranire, nu statutul economic in copilarie sau IQ-ul.

Acest lucru nu inseamna ca destinul ne este stabilit din copilarie. O parte dintre participant si-au crescut nivelul de autocontrol la maturitate si au avut ro evolutie a sanatatii mai buna decat ar fi prezis analiza evaluarilor din copilarie.

Autocontrolul poate fi invatat, iar autorii arata ca daca societatea ar investi in acest aspect al educatiei, calitatea si durata vietii ar putea fi imbunatatite, nu doar incepand din copilarie, dar si la varsta mijlocie. Exista studii care arata ca schimbarea comportamentelor la varsta mijlocie (renuntarea la fumat sau inceperea unui sport) este asociata cu o stare mai buna de sanatate.

Autocontrolul participantilor a fost evaluat de cadre didactice, parinti si copiii insisi, la varstele de 3, 5, 7, 9 si 11 ani. Au fost evaluate impulsurile agresive, hiperactivitatea, perseverenta si lipsa atentiei. De la 26 la 45 ani, au fost evaluate si semnele fiziologice ale imbatranirii, inclusiv la nivel cerebral. Persoanele cu cel mai ridicat nivel de autocontrol au avut o forma fizica mai buna si in general, o infatisare mai tanara.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu