characters characters

Ambitia in randul fetelor

Care sunt factorii care influenteaza ambitia fetelor

16 ianuarie 2018    |   1970 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

ambitia in randul fetelor
Tatii care se implica in sarcinile casnice au fete mult mai ambitioase decat tatii care nu prea se ocupa de casa. Aceasta este concluzia unui studiu realizat recent. Desi ai crede ca ambitia fetelor este data de modele puternice, de o educatie decenta sau un nivel ridicat de incredere, in realitate depinde mult de implicarea tatilor in treburile casnice. Se pare ca tatii care isi impart sarcinile cu mamele tind sa aiba fete care aspira pentru cariere in domenii bine platite precum medicina sau finantele.

Tatii care nu prea ajuta in casa au fete ce isi doresc mai mult sa devina asistente, profesoare sau mamici casnice. Astfel, lipsa unei egalitati de gen in casa este asociata cu dorinta fetelor de a-si asuma roluri traditionale.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema:


Fetele sunt mai nefericite la scoala decat baietii


Fetele sunt mai anxioase cu privire la matematica decat baietii

„Copiii reactioneaza la rolurile de gen din familie. In jurul varstei de 6 ani, copiii fac deja diferenta intre meserii pentru femei si meserii pentru barbati. Acest lucru inseamna ca parintii au o influenta foarte puternica asupra modului in care se dezvolta copiii.”, spun cercetatorii. In afara de implicarea in sarcinile casnice, tatii pot influenta pozitiv ambitia fetelor aratand respect fata de cariera mamei. Fetele invata ca este natural sa aiba aspiratii profesionale inalte daca mamele lor sunt sprijinite de catre soti sa faca acest lucu (de exemplu, cand tatal pregateste cina pentru ca mama trebuie sa lucreze pentru un proiect profesional).

Ce altceva pot face parintii pentru a incuraja ambitiile fetelor?

Sa nu se astepte de la ele sa fie perfecte.

Fetele au tendinta de a face pe placul celor din jur, insa au nevoie de ajutor pentru a deveni reziliente si a-si urmari ambitiile. Iar rezilienta se construieste atunci cand fetele au ocazia sa greseasca si sa isi indrepte greselile si sa treaca prin situatii in care nu este usor mereu sa castige.

Sa nu le permita sa renunte usor.

Fetele sunt tratate cu mai multa blandete si indulgenta, in timp ce baietii sunt incurajati sa fie puternici si sa nu renunte. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca si fetele au nevoie de acelasi tip de incurajare. De la varste mici, fetele incep sa creada ca sunt mai putin inteligente decat baietii, lasand esecurile sau greselile sa le descurajeze.

Sa le ofere modele de urmat.

Multe fete au ambitii ridicate, insa sunt descurajate in timp, inca din perioada scolii. Subiecte precum matematica sau stiinta sunt de multe ori evitate de catre fete, tocmai pentru ca sunt usor descurajate atunci cand intampina dificultati. Chiar si perceptia cadrelor didactice asupra potentialului fetelor la matematica si stiinte pare a fi incorecta, profesorii avand tendinta de a subestima abilitatile matematice ale fetelor.

*Sursa foto: freegreatpicture.com

Sursa: Telegraph.co.uk

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu