characters characters

Acces la educatie online pentru copiii cu minti aparte – proiect lansat de Asociatia Help Autism cu sprijinul financiar oferit de Active Citizens Fund Romania

28 noiembrie 2020    |   513 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Asociatia Help Autism Acces la educatie online pentru copiii cu minti aparte
Miercuri, 25 noiembrie, Asociatia Help Autism a gazduit webinarul de lansare al proiectului Acces la educatie online pentru copiii cu minti aparte, eveniment care a strans un public de peste 160 de participanti, format din terapeuti, cadre didactice si parinti. Proiectul este derulat de Asociatia Help Autism cu sprijinul financiar Active Citizens Fund Romania, program finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Obiectivul principal al acestui demers este de a identifica solutii concrete pentru modul deficitar in care este implementata strategia de educatie online pentru copii cu tulburari de spectru autist (TSA) sau cerinte educationale speciale (CES) si pentru a le oferi sanse reale la o educatie incluziva.

În cadrul webinarului au sustinut interventii reprezentati ai societatii civile si Ministerului Educatiei si Cercetarii, specialisti in psihopedagogie si in psihologie educationala, precum si parinti ai unor copii diagnosticati cu autism:

  • Daniela Bololoi - Presedinte Help Autism si al retelei RO TSA, psiholog clinician Rodica Cozma - Consilier – Serviciul Consiliere, Orientare Școlara si Activitati Extrascolare, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC)
  • Ion Dogaru – Parinte al unui tanar cu autism, care este integrat, discutand despre programul scolar online al propriului copil
  • Camelia Crismariu - Psihopedagog, specialist acreditat international in analiza aplicata a comportamentului (BCaBA)
  • Lizetta Mihaila - Psiholog specialist in psihologie educaţionala şi consiliere vocaţionala, profesor itinerant

Ideea principala a dezbaterii a fost ca, in perioada pandemiei Covid-19, odata cu mutarea procesului educativ in online, copiii cu TSA sau CES, care deja erau expusi unui risc semnificativ de excluziune, au devenit deosebit de vulnerabili.

Implicarea cadrului didactic si formarea acestuia catre acceptare si solutii alternative ne va duce la educatie incluziva si acceptarea realitatii, pentru ca diversitatea este o realitate si face parte din cotidianul nostru, a precizat Daniela Bololoi, presedinte al Asociatiei Help Autism.

În dorinta de a identifica solutii concrete, Help Autism a propus o abordare integrata a acestui subiect, implicand demersuri de advocacy, crearea unui ghid de bune practici si furnizarea de seminarii pentru specialisti, cadre didactice si parinti implicati in educatia online, care vor fi gazduite de platforma HelpEdu. De asemenea, obiectivele acestui proiect vizeaza pregatirea a 140 de cadre didactice si cresterea sanselor la educatie incluziva pentru peste 600 de copii cu autism din scoli si gradinite.

La randul sau, Rodica Cozma, consilier in cadrul MEC, a tinut sa mentioneze importanta pregatirii parintilor in procesul de organizare al scolii online. Trebuie sa pornim de la consilierea si ajutorul acordat parintilor, pentru ca ei sa invete metodele prin care pot ajuta copilul, precum si sa invete sa utilizeze tehnologia necesara educatiei online, a adaugat doamna Cozma.

Acest webinar a fost primul dintr-o serie de evenimente in cadrul carora vor fi invitati sa isi prezinte punctul de vedere reprezentati ai fiecarei categorii vizate de aceasta situatie.

Tot in cadrul proiectului se realizeaza si o cercetare in randul parintilor care au copii cu autism, pentru a afla care a fost experienta acestora cu prima perioada de educatie online (mai – iunie 2020) dar si cu actuala perioada de scoala la distanta.

Despre Help Autism

Ajunsa la 10 ani de la infiintare, Asociatia Help Autism ofera sustinere pentru peste 600 de copii si adolescenti diagnosticati cu autism in cadrul programelor de terapie desfasurate in cele 5 centre si la domiciliu. Asociatia cauta sa ofere constant un spectru amplu de solutii pentru copiii cu autism si familiile lor, oferind terapie specifica, sprijin pentru parinti, coordonand programe de integrare scolara sau organizand campanii de constientizare, lobby si advocacy.

Help Autism face eforturi constante de a imbunatati programele terapeutice si educative care sunt disponibile pentru copiii diagnosticati cu TSA. Ca rezultat al asumarii acestui obiectiv, coordoneaza reteua RO-TSA, care reuneste 86 de ONG-uri din Romania dedicate acestei cauze.

Despre Programul Active Citizens Fund Romania

Programul Active Citizens Fund Romania este finantat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitatile economice si sociale si a consolida relatiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare si statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de catre consortiul compus din Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi, Fundatia PACT si Frivillighet Norge, care actioneaza in calitate de Operator de Fond desemnat de catre FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE si Norvegiene.

Active Citizens Fund Romania vizeaza consolidarea societatii civile si a cetateniei active si cresterea capacitatii grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totala de 46.000.000 euro, programul urmareste dezvoltarea pe termen lung a sustenabilitatii si capacitatii sectorului societatii civile, intensificand rolul sau in promovarea participarii democratice, a cetateniei active si a drepturilor omului si consolidand in acelasi timp relatiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

Pentru mai multe informatii despre Active Citizens Fund in Romania, va rugam accesati www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informatii despre Granturile SEE si Norvegiene, accesati www.eeagrants.ro.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu