characters characters

Stimularea inteligentei copiilor

Cum sa cresti un copil inteligent

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 mai 2018    |   6933 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

stimularea inteligentei
De-a lungul primilor ani de viata, copiiii asimileaza o multime de informatii si invata o varietate imensa sa lucruri formandu-si noi conexiuni neuronale si dezvoltandu-se la nivel cerebral. Aceste conexiuni ii ajuta ulterior pe copii sa invete mai bine in diferite domenii. De exemplu, lectile de muzica, il vor ajuta pe copil sa isi dezvolte abilitatile matematice. Asadar, ce poti sa faci pentru a creste potentialul copilului tau?

Citeste mai multe despre inteligenta copiilor


Cum poti imbunatati inteligenta copilului


Mituri despre inteligenta copiilor


Iata cateva lucruri care il pot ajuta pe copilul tau:

Poarta conversatii cu copilul tau. Adreseaza-i intrebari deschise, in locul celor ce necesita doar raspunsuri monosilabice. Ofera feedback copilului tau si cere-i parerea pentru a-i arata ca iti pasa de ceea ce gandeste si opineaza. De asemenea, cand copilul tau a ajuns la varsta la care se exprima si intelege cu usurinta limbajul, incearca sa ii vorbesti ca unui adult, fara a te feri sa folosesti cuvinte noi, pe care i le poti explica. In acest mod iti vei ajuta copilul sa isi dezvolte vocabularul si sa inteleaga limbajul. Verifica daca a inteles si explica-i cuvintele sau expresiile pe care nu le stie.

Citeste-i copilului. Cititul il va ajuta pe copil sa faca noi conexiuni intre lucrurile pe care le stie si ii va oferi copilului mai multe informatii despre lume si viata. Se stie ca parintii care citesc copiilor ii ajuta pe acestia sa devina mai inteligenti si sa invete mai usor. Expertii considera ca cititul sta la baza tuturor achizitiilor copilului. De asemenea, poti face o rutina din a vorbi despre lecturile voastre.

Ofera laude si recompense in mod adecvat. Felul in care il lauzi pe copil ii poate influenta succesul. Prea multe laude sau recompense nu fac decat sa ii creasca prea mult stima de sine copilului si in acelasi timp ii vor crea un nivel ridicat de stres atunci cand se confrunta cu dificultati sau esecuri. Invata sa oferi intariri pozitive atunci cand copilul depune efort in mod vizibil, cand da dovada de perseverenta si curaj. Incurajarea este cea mai utila pe termen lung.

Incurajeaza curiozitatea. Iti amintesti cum copilul tau in primii ani de viata era curios despre tot ceea ce se afla in jurul lui? Pe masura ce anii trec, aceasta curiozitate tinde sa scada. Cauta sa initiezi activitati care sa ii trezeasca curiozitatea copilului, da care sa fie adecvate nivelului sau de dezvoltare specifice varstei. Organizeaza iesiri la muzee, biblioteci, gradini zoologice sau botanice, filme educative, iesiri din care poate invata lucruri noi.

Ce sa nu faci pentru a creste un copil inteligent?


Iata ce nu este recomandat sa faci pentru copilul tau daca vrei sa ii stimulezi inteligenta:

Evita sa folosesti prea multe rutine in viata de zi cu zi si lasa-i copilului libertate in a-si organiza programul. Cand copiii sunt inzestrati, au nevoie de o atmosfera mai relaxata, in care sa se poata dedica lucrurilor care ii intereseaza.

Nu ii aglomera programul cu prea multe activitati extrascolare. Lasa-l pe copil sa aleaga activitatile in care se implica in afara programului scolar si ia in considerare faptul ca acum multe lucruri pot fi invatate online, de acasa, pe cont propriu.

Incearca sa nu iti tii copilul in loc. Atunci cand observi ca are mai mult potential, ajuta-l sa si-l valorifice. Recunoaste ceea ce poate, redu-i din plictiseala si cauta activitati care sa ii satisfaca nevoia de cunoastere.


*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe