characters characters

Cuvinte de lauda pentru copii

Cum iti lauzi copilul poate influenta motivatia si succesul acestuia

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 februarie 2018    |   7825 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cuvinte de lauda pentru copii
Ne laudam copiii atunci cand vrem sa ii incurajam, sa le crestem increderea in ei insisi, pentru ca vrem sa repete un anumit comportament si pe viitor sau pentru  ca pur si simplu ne bucuram pentru reusitele lor. Despre lauda s-a scris destul de mult in psihologia relatiei parinte-copil, deoarece lauda poate avea efecte importante asupra motivatiei copiilor.

Totusi nu orice forma de lauda este benefica pentru copii, dupa cum arata studiile. In principiu, laudele adresate copiilor se pot imparti in doua categorii:

  • cele care se refera la o trasatura a copilului sau lauda fata de persoana („Esti un copil inteligent!”)
  • lauda care se refera la comportamentul copilului sau lauda fata de proces („Ai muncit mult pentru acest test si ai luat o nota buna! Felicitari!”).

Citeste si alte materiale despre increderea in sine a copiilor:

Mentalitatea de invingator: convingerea ca inteligenta este maleabila

Renunta la critica si apreciaza calitatile copilului tau


Cele doua tipuri de lauda pot avea efecte diferite asupra copiilor. Studiile au aratat ca acei copii care au fost laudati mai des pentru comportamentele lor in primii ani de viata si in clasele primare au dat dovada de mai multa motivatie de a se confrunta cu provocari (situatii noi sau situatii mai dificile). Acest lucru se poate datora faptului ca  lauda procesului il face pe copil sa inteleaga ca inteligenta este maleabila, si nu fixa. Copiii care primesc astfel de laude din partea parintilor inteleg ca inteligenta si motivatia pot fi dezvoltate. „Copiii care aud mereu laude pentru proces ajung sa creada ca sursa succesului lor o reprezinta efortul consecvent, in timp ce copiii care aud doar laude personale ajung sa creada ca succesul se datoreaza doar unor trasaturi fixe.”, spun cercetatorii.

Cand copiii aud doar „Esti foarte destept.”, inteleg ca alte persoane ii considera inteligenti si ca, implicit, acestia se asteapta ca intotdeauna copiii sa dea dovada de inteligenta. Acest lucru ii poate face sa evite situatiile care par dificile, in care ar putea gresi sau esua, pentru a nu dezamagi asteptarile celorlalti fata de ei. Pe de alta parte, cand parintii si cadrele didactice ii apreciaza eforturile, copilul intelege ca a incerca sa invete este un lucru bun, ca a depune efort il ajuta sa obtina rezultatele dorite si ca pe viitor poate repeta acest comportament pentru a avea succes.

Desigur, nici lauda fata de persoana nu ar trebui eliminata in totalitate, deoarece copiii au nevoie sa stie ca au un potential innascut (inteligenta, generozitate, aptitudini, simtul umorului etc.) pe care il pot valorifica pentru a se dezvolta armonios. Dar este important ca lauda fata de proces sa fie predominanta si sa apara atunci cand copilul obtine un rezultat concret.

Iata cateva feluri in care poti formula lauda fata de proces:

Pune intrebari despre cum a reusit. Daca a construit o macheta sau a facut un experiment, intreaba-l de unde a invatat sa faca sau cum a ajuns la rezultatul dorit.

Cere-i sa repete actiunea. Daca stie sa deseneze frumos, ii poti spune: „Mi-a placut mult cum ai desenat portretul bunicii tale. Poti sa faci un portret si pentru mine?”.

Roaga-l sa te invete ceva. De exemplu, daca stie sa foloseasca un program pe computer, ii poti spune: „Te pricepi la programul acesta. Arata-mi si mie cum se foloseste.”.

Asculta-l si cere-i parerea. Atunci cand copiii sunt intrebati despre parerile si gandurile lor, invata ca sunt important pentru parintii lor si ca gandirea lor este eficienta. Este o forma de lauda si apreciere indirecta, dar care aduce beneficii importante pentru increderea in sine a copilului tau.

Oglindeste rezultatele muncii sale. De exemplu, daca obisnuieste sa fie ordonat, ii poti spune: „Ce organizata si ordonata este camera ta, arata foarte bine!”.

Cum este bine sa il lauzi pe copilul tau?

  • Ai grija ca lauda sa fie realista. Copiii simt exagerarile sau nesinceritatea din vocea si cuvintele noastre. Asadar, limiteaza-te la termeni realisti. In loc de „Esti urmatorul Picasso!” ii poti spune „Imi place cum ai combinat culorile si formele.”
  • Formuleaza laude specifice. Lauda este o forma de feedback, asadar, cu cat este mai specifica, cu atat este mai utila copilului tau.
  • Foloseste lauda atunci cand copilul tau a depus eforturi reale pentru a obtine un rezultat.
  • Nu folosi lauda in exces. Cand copilul aude in mod repetat acelasi lucru, ajunge sa nu mai proceseze informatia.

Lauda poate fi vindecatoare pentru echilibrul emotional al copilului sau poate avea efecte toxice asupra acestuia, in functie de felul si cantitatea in care o oferim.


*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe