Socializarea copiilor: de ce sunt respinsi unii copii
Socializarea copiilor in primii ani de viata le poate influenta felul in care ajung sa vada lumea din jur, asteptarile fata de ceilalti oameni si deschiderea fata de interactiunile sociale. Dar relatiile de prietenie intre prescolari nu decurg intotdeauna fara probleme. Aproape inevitabil, la locul de joaca sau la gradinita, copiii se vor confrunta cu respingerea sociala. „Nu vrem sa ne jucam cu tine!” sau „Pleaca de aici!” sunt printre cele mai dificile cuvinte pe care le poate auzi un copil, dar si parintele acestuia.
Socializarea copiilor: de ce apare respingerea sociala
Iata ce este bine sa stii despre respingerea sociala si ce ii poti explica, pe intelesul copilului tau, despre acest subiect.
Preferinte si alegeri.
Primul motiv de respingere sociala in randul copiilor se refera la preferintele si alegerile pe care le face un copil. Daca un copil este placut pentru ceea ce face sau activitatile in care se implica, daca are preferinte similare cu un altul, atunci acestia doi vor deveni prieteni. In caz contrar, unul din ei va fi respins. In cadrul unui grup, un copil nou poate fi respins pentru ca are alte preferinte decat membrii grupului: „Ii place baletul, noua ne place hip-hopul.”. Intr-un alt grup, preferintele sau alegerile copilului ar putea duce la acceptarea lui, iar respingerea nu apare ca urmare a unui comportament gresit sau neplacut al copilului.
Recomandare: Atunci cand copilul e exclus dintr-un grup din cauza unei trasaturi de personalitate sau a unor preferinte, un alt grup s-ar putea sa caute exact acele criterii pe care nu le indeplinea copilul in grupul anterior. Ajuta-ti copilul sa descopere ce anume ii place pentru a-si intari identitatea personala. Apoi isi poate cauta grupul de prieteni care i se potriveste.
Lipsa familiaritatii.
A doua categorie a motivelor pentru respingerea copiilor de grupuri o reprezinta lipsa de familiaritate intre copil si alt copil sau grup. De multe ori, in aceasta situatie, copilul care respinge celalalt copil are o disponiblitate redusa de a initia o prietenie sau de a cunoaste un copil nou. Aceasta disponibilitate redusa poate fi insotita si de preferinta de a nu schimba anumite obiceiuri sau ritualuri specifice copilului sau grupului: „Nu ne jucam in aceasta parte a parcului niciodata.”, putand duce la respingerea copilului nou, care propune activitati noi sau necunoscute copiilor.
Recomandare: Respingerea unui copil din cauza lipsei familiaritatii nu are nimic de-a face cu comportamentul copilului respins. Daca apare respingerea din acest motiv, explica-i copilului tau ca uneori copiii se sperie sau tind sa evite persoanele sau activitatile pe care nu le cunosc prea bine.
Comportamentele copilului.
Uneori respingerea copilului poate avea la baza comportamente ale copilului tau, care au efecte vizibile asupra celorlalti copii. Cele mai frecvente comportamente din cauza carora un copil poate fi respins de un altul sunt:
- cele percepute ca o amenintare la normele sociale sau scolare („Isi insuseste obiecte care nu ii apartin”, „Nu ne lasa sa invatam in liniste” etc.)
- incercarile de a controla persoanele din jur sau activitatea acestora („O face pe seful.”, „Impinge pe toata lumea.”, „Este mereu ironic”etc.)
- comportamente agresive verbale sau fizice („Face mereu glume despre noi.”, „Este rautacios.”, „Ne jigneste.” sunt replici care pot descrie asemenea comportamente)
- comportamente cauzate de lipsa abilitatilor sociale („Nu ma lasa sa vorbesc cand imi vine randul”, „Imi ia jucariile fara sa ma intrebe.” etc.)
Cum iti poti ajuta copilul sa faca fata respingerii sociale?
- Invata-l ca exista cu siguranta un grup de copii in care se va adapta cu usurinta.
- Incurajeaza comportamentele care nu sunt respinse de catre alti copii (sa comunice non violent, sa isi astepte randul, sa nu strice jucariile altor copii etc.)
- Ai incredere in copilul tau ca va gasi grupul de prieteni in care sa se integreze si va invata care sunt comportamentele prin care poate sa isi mentina relatiile de prietenie.
Socializarea copilului poate avea de pierdut atunci cand apare respingerea sociala frecvent. Este important sa il orientezi pe copil in situatia in care este respins social, fie catre alte grupuri de copii, fie catre comportamente acceptabile social. Copiii care sunt respinsi frecvent ajung sa aiba comportamente agresive sau sa se retraga social. Niciuna dintre aceste optiuni nu este benefica pentru dezvoltarea copilului.
*Sursa foto:Pixabay.com
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
4 faze ale prieteniilor intre copii
Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.
-
Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.
-
Cum petrecem Ziua Internationala a Prieteniei
„Prietenia este unul dintre cele mai grele lucruri de explicat. Nu se invata la scoala. Dar daca nu ai invatat ce inseamna prietenia, nu ai invatat nimic.” (Muhammad Ali)
Adauga tu primul comentariu: