characters characters

Si oamenii celebri au fost copii...George Enescu

Propus de: Echipa Intuitext   |   11 septembrie 2013    |   4352 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

“Ce greseala este sa crezi ca un copil, pentru ca e mic, poarta in el visuri minuscule.” (G. Enescu)

 

Desi pare greu de crezut, povestile de succes ale oamenilor celebri incep simplu: cu visul unui copil. Restul depinde insa si de alegerile persoanelor adulte din jurul sau. Iata un exemplu: George Enescu.

 

S-a nascut in satul Liveni, judetul Suceava, pe 19 august 1881, intr-o casa batraneasca.
Cum a ajuns copilul de cativa ani marele compozitor roman?

 

Iata cateva momente din copilaria sa care s-au dovedit mai tarziu esentiale:

 

  • La varsta de 3 ani, micutul George asculta prima oara concertul unei orchestre. Acesta il impresioneaza atat de mult, incat decide sa isi construiasca singur o vioara. Interesul sau fata de acest instrument este in curand recompensat cu o vioara cu trei corzi. Copilul o refuza hotarat: voia o vioara “adevarata”. Prin urmare, tatal sau ii cumpara vioara pe care copilul va incepe sa exerseze si pe care o va folosi si in perioada Conservatorului.
  • Tatal sau vede in preocuparea pentru muzica a copilului mai mult decat o joaca de copil. Compozitorul roman isi aminteste momentul emotionant in care tatal sau i-a prezis ca intr-o zi va deveni muzician.
  • Nu ar fi putut insa deveni un muzician in satul natal. La 5 ani, tatal sau il duce la Iasi, unde profesorul de muzica ii sugereaza sa inceapa sa invete notele muzicale. Pentru micul George, a invata notele muzicale nu parea un lucru de maxima importanta, intrucat considera, cu naivitatea de copil, ca muzica se canta, nu se citeste. Tot tatal sau a fost cel care l-a ajutat sa inteleaga ca este liber sa aleaga intre a depune efortul pentru a invata muzica si a deveni agricultor. Alegerea a fost usor de facut…
  • La varsta de 7 ani, acelasi profesor din Iasi ii sfatuieste pe parintii sa il inscrie pe George la Conservatorul de la Viena. Parintii sai fac eforturi financiare uriase pentru a pune in aplicare sfatul. Copilul lor ia examenul de admitere la prestigioasa institutie si incepe drumul spre realizarea potentialului sau. Un drum lung, in care parintii i-au ramas alaturi.
  • La primul sau concert in public, la Viena, tatal ii este alaturi pentru a-l incuraja. De-a lungul intregii vieti, tatal sau a fost cel care a stiut sa il ajute sa nu se lase dominat de emotivitatea si sensibilitatea mostenite de la mama sa.
  • Spre sfarsitul perioadei de studii, succesul si recunoasterea sociala nu intarzie sa apara. Adolescentul George Enescu isi castiga din ce in ce mai mult independenta, iar parintii devin din participanti activi la viata lui spectatori fericiti ai evolutiei sale.

 



“Sa ramai toata viata un copil e un vis frumos, dar greu de realizat. Cat ma priveste, a trebuit sa devin barbat. Cand eram mic, tata imi spunea mereu: Te vei narui poate, dar vei deveni om... Si iata ca am supravieuit. “ (G. Enescu)

 

George Enescu ar fi putut ramane in Liveni toata viata. Muzica probabil ar fi ramas doar o pasiune. A fost o chestiune de alegere. Insa aceste alegeri nu au fost facute de catre el, ci de catre persoanele mature, responsabile de cresterea lui.
Un singur concert de orchestra l-a ajutat sa descopere pasiunea pentru muzica.
Vioara primita cadou de la tatal sau l-a mobilizat pe copil sa invete sa cante.
Un drum pana la profesorul de muzica din Iasi a avut consecinte pe care cu siguranta nimeni nu le anticipa in acel moment.
Gesturi simple, nascute din grija si atentie fata de copil, i-au permis acestuia sa isi dezvolte talentul si sa cunoasca succesul.

 

Cum traducem aceasta poveste in raspunsul la intrebarea “Cum pot sa-mi ajut copilul sa aiba succes?” Iata cateva posibile raspunsuri:

 

  • Incurajeaza initiativele copilului tau, oricat de neobisnuite sau surprinzatoare ar fi;
  • Observa ce ii place sa faca si ajuta-l sa invete mai mult despre aceste activitati;
  • Incearca sa il sustii material pe cat este posibil pentru a-i asigura educatia de care are nevoie;
  • “Expune-l” la diverse elemente culturale si stiintifice de la o varsta cat mai mica;
  • Nu ii impune optiunile educationale sau profesionale; ofera-i sfaturi daca inca e confuz si nu stie ce ii place, dar da-i libertatea sa aleaga.
  • Ajuta-l sa-si depaseaca teama, anxietatea. Drumul spre performanta e greu, presupune multa munca, iar sprijinul emotional din partea unui adult este esential.
  • De aceea, evita cerintele exagerate fata de el, iar daca performantele nu apar, nu te arata dezamagit sau frustrat.
  • Nu in ultimul rand, ai incredere in el si nu uita ca in spatele numelor celebre se afla de fapt multa munca, perseverenta si alegeri inspirate. Cu alte cuvinte, nimic din ce ti-ar fi imposibil sa ii oferi copilului tau.


Nu este niciodata prea devreme pentru a te intreba : Eu cum imi incurajez copilul? Ce pot face pentru a-l ajuta sa-si descopere aptitudinile pe care le are?

De asemenea, tu cum colaborezi cu scoala pentru a-l ajuta pe copil sa-si dezvolte aptitudinile si pasiunile?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe