characters characters

Selfie-urile si stima de sine

Cand devin selfie-urile adolescentilor o problema

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 iunie 2015    |   1780 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

familie
Un studiu recent arata ca 91% dintre adolescenti au postat online cel putin o data o fotografie portret realizata de ei insisi. Cu un procent atat de mare, aproape sigur si copilul tau a postat un selfie la un moment dat.

Cele mai multe selfie-uri sunt postate de catre preadolescenti si adolescenti. Psihologii considera ca selfie-ul reprezinta o modalitate in care adolescentii interactioneaza cu ceilalti si impart experiente importante pentru ei. De asemenea, ii ajuta sa se exprime si sa isi formeze o imagine de sine. Asadar, nimic grav atat timp cat selfie-urile nu devin o preocupare constanta sau o sursa de nefericire pentru adolescentul sau copilul tau.

Insa riscuri exista, iar in calitate de parinte e bine sa le cunosti pentru a putea purta discutii cu copilul tau si a-l ajuta sa constientizeze riscurile la care se supune.

Selfie-urile si stima de sine


Adolescentii care posteaza pe retelele de socializare selfie-uri pot deveni extrem de preocupati de modul in care arata si de felul in care sunt perceputi de catre “vizualizatori”, iar acest lucru poate sa duca la scaderea stimei de sine. Selfie-urile postate pe retelele de socializare ofera tinerilor ocazia de a primi aprecieri sau critici cu privire la infatisarea lor fizica. Chiar si complimentele primite in mediul virtual, exprimate prin numarul de like-uri si comentarii, pot avea un efect negativ asupra stimei de sine, daca pentru adolescent acestea sunt principalele surse ale increderii in sine si multumirii fata de cum arata. In plus, bucuria de a primi complimente poate duce la dependenta, asa cum arata cazul unui adolescent britanic.

Un sondaj de opinie arata ca 65% din fetele care isi fac selfie-uri, declara ca se simt mai increzatoare in ele cand posteaza aceste fotografii, iar 40% din ele sustin ca retelele de socializare le ajuta sa aiba o parere mai buna despre ele insele.

Totusi, 53% dintre adolescenti sustin ca nu se simt deloc bine daca altcineva posteaza foografii cu ei.

Cum iti dai seama ca selfie-urile au devenit periculoase pentru stima de sine si imaginea de sine a adolescentului? Acesta dedica mult timp si efort realizarii de selfie-uri, se compara cu alti adolescenti, sufera daca nu primeste multe like-uri sau comentarii pozitive, realizeaza un numar mare de fotografii inainte de a o alege pe cea care va fi postata, isi manifesta frecvent nemultumirea fata de cum arata in poze.

Selfie-urile si reputatia online


O cercetare a Universitatii Edinburgh arata ca a posta selfie-uri poate avea efecte negative asupra reputatiei online a copiilor. Cantitatea si tipul pozelor impartasite cu prietenii pe Facebook poate avea impact asupra nivelului de suport si de intimitate al celor ce posteaza. Spre exemplu, tinerele care posteaza poze atractive cu ele insele sunt percepute ca fiind mai putin atragatoare de catre prietenele lor. In plus, cele care posteaza selfie-uri sunt percepute ca fiind mai putin performante in sarcinile pe care le au de indeplinit.

Selfie-urile si siguranta fizica


Selfie-urile sunt cu atat mai interesante si atrag mai multe vizualizari, cu cat se fac in zone aparte sau in contexte cat mai ciudate. Sa nu uitam insa ca o tanara de 18 ani a murit nu demult, in Iasi, cand incerca sa isi faca un selfie pe acoperisul unui vagon de tren. Daca ai un copil pasionat de selfie-uri, este important sa ii vorbesti despre aspectele legate de siguranta fizica.

In plus, selfie-urile postate frecvent ofera informatii care pot pune in pericol siguranta copilului sau familiei voastre:

  • Locul in care se afla la un moment dat
  • Locurile pe care obisnuieste sa le frecventeze
  • Ceea ce ii place sa faca
  • Detalii despre familia sa
  • Detalii despre cum arata casa in care locuieste

Iata si cateva sfaturi despre siguranta personala atunci cand adolescentul tau sau tu faceti selfie-uri:

  • Explica-i copilului faptul ca postarea de selfie-uri pe retelele de socializare nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu stima lor de sine.
  • Ofera instructiuni copilului cu privire la modul in care isi face selfie-uri si ce informatii ascunse pot sa ii puna in postura de victime.
  • Sfatuieste-ti copilul sa posteze doar selfie-uri care il fac sa se simta confortabil cu cei din jur.

Asadar, ca in multe alte situatii, echilibrul este cheia. Un adolescent cu preocupari diverse, cu prieteni care il apreciaza pentru cine este si nu doar pentru cum arata va simti mai rar nevoia sa primeasca aprobarea celor din jur postand fotografii cu el insusi in mediul online. Copilul tau posteaza multe selfie-uri pe retelele sociale?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/130481724@N06/15937574733/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe