Scoala in Romania
De acasa
Suntem in Romania de mai bine de o luna. Am adus intreaga casa cu noi si suntem pregatiti de un nou capitol. Ionut a inceput scoala, clasa pregatitoare si incet incet lucrurile se aseaza pe fagasul normal. Primele experiente de aici, unele-s de tinut minte altele nu prea, dar noua ne place si asta e tot ce conteaza.
Prima zi la scoala – Ionut se simte „mare” si e tare fericit. Careul – clasicul careu, flori, impartire pe clase. Cunoastem alti copii, toti emotionati, o invatatoare blanda si cu glas moale. Prima zi trece repede, prea repede.
- Mergem si maine? Si in fiecare zi? intreaba Ionut curios.
- Cu siguranta! Iti place?
- Foarte mult – si are zambetul intins pe toata fata.
Isi petrece intreaga dupa amiaza facand desene pentru doamna invatatoare. Un teanc de hartie pe care coloreaza si pune povesti. Le duce a doua zi si cand merg dupa el ma asteapta si mai incantat.
- I le-am dat! Si i-au placut!
- Serios? Si ce i-ai spus cand i le-ai dat?
- I-am spus „Ia-le! Sunt ale tale!”
Imi dau seama ca Ionut nu s-a intalnit in discutiie noastre de zi cu zi de exprimarea politicoasa. Pronume de politete si alte detalii. In limba greaca nu le folosea pentru ca la gradinita lui se strigau pe nume cu educatoarele, in afara gradinitei atmosfera era foarte relaxata iar in limba romana nu am avut ocazia sa-i vorbesc asa. Imi pun in minte sa-i explic invatatoarei situatia – am ramas cu sechele din viata mea de scolar, obraznica eleva ce am fost! Dar nu-i nevoie. Ma priveste senina si-mi spune ca ea asteapta copiii sa i se adreseze pe nume.
Nu stiu ce o sa urmeze. Am avut si noi intalnire la scoala, cu parinti, cu manuale, cu decontari. Am vazut cum functioneaza lucrurile – parca nu-s multe schimbate, dar acolo de unde venim noi e si mai tragica situatia. Avem noroc de o clasa cu parinti cu picioarele pe pamant – lasati copiii sa se joace, daca se poate fara teme, fara, sa fie inca putin copii, ca apoi, tot in scoala o sa fie! Invatatoarea e si ea intelegatoare si dupa prima saptamana, regretul e ca a trecut deja.
- Cate zile are saptamana?
- Ia sa le numaram...
Se adanceste-n ganduri si numara.
- Sapte, exclama triumfator.
- Sapte!
- Si cate zile mergem la scoala?
- Cinci.
- Macar de-am merge in toate sapte...
Stiu ca astea-s primele zile si cum e-n toate, elanul de la inceput e doar unul. Dar mi-as dori sa-l tina cat mai mult. Sa mearga cu bucurie si sa fie asteptat acolo cu bucurie. Sa fie lasati sa-si savureze copilaria inca o vreme, inca putin. Si se pare ca avem noroc de dascal care-i pe lungime de unda cu noi.
Citesc si eu intamplari si povesti ce nu-mi dau pace, despre cat de rau e sistemul si cum isi bate joc de-ai nostri copii. Ora de religie ne sta si noua ca un spin in coasta – adica-i optionala dar e in mijlocul programului si copiii vor trebui sa asiste la ea, pentru ca nu ai unde-i duce. Asta-i una, altele-s manualele ce trebuie cumparate, listele lungi cat o zi de post cu creioane si carioci si coli si lipici si mai stiu eu ce. Mai sunt si altele si le cunosc prea bine. Aici am crescut si eu, am trecut prin toate. Imi vin in minte ganduri de groaza cu unii profesori, pentru altii am doar ganduri bune. Nimic nu-i perfect, e departe de asta, dar eu sper ca o sa fie si o sa ne fie bine.
*Sursa foto: photostock, FreeDigitalPhotos.net
Alexandra Pintea Varnava, mama lui Ionut (6 ani 1/2) e jumătatea proiectului Mame de Poveste jurnalista si PR-ista care a dat cariera pe dragoste nebuna.
Dupa 8 ani de viata in Grecia s-a intors acasa impreuna cu familia ei. Scrie pe blog (http://www.ouzoland.com), povesti pentru copii ("Povestiri pentru micutii pofticiosi" a fost deja publicata) si mai nou, aici, pe SuntParinte.ro
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Obiective pentru copii in noul an scolar
A stabili obiective la inceput de an scolar este un pas important in organizarea si obtinerea succesului scolar.
-
Cum il pregatesti pe cel mic pentru inceperea scolii
Copilul tau incepe scoala la toamna? Dincolo de intrebarile despre cat de pregatit este copilul din punct de vedere cognitiv pentru inceperea scolii, un aspect esential este pregatirea lui emotionala si sociala pentru aceasta schimbare.
-
Teama din prima zi de scoala sau gradinita. Cum ii ajutam pe copii
Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca.
Adauga tu primul comentariu: