characters characters

Sase caracteristici ale unei familii puternice

Propus de: Maria Ghioldis   |   08 iunie 2010    |   11652 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

In ce fel de familie nu apare delincventa juvenila?

Familia ta inseamna mai mult decat membrii care o formeaza. Relatiile dintre voi, modul in care interactionati sunt elemente importante care va caracterizeaza ca familie.

 Familia este privita ca un sistem viu, asa cum este sugerat in teoria generala  a sistemelor biologice si in cibernetica. Acest sistem este o entitate in sine, un intreg, neputand fi definit doar ca o suma a partilor care il constituie. Ca atare, ne intereseaza mai mult decat statutul si functia fiecarei parti, interactiunea dintre ele.
 
De aceea, una dintre cauzele comportamentului deviant al copilului se poate afla in modul de interactiune al membrilor familiei.
Si cum este mai usor sa previi, parintii pot sa intervina cel mai bine la scaderea, daca nu stoparea acestui fenomen al delincventei juvenile.

Iata caracteristicile unei familii puternice, care poate preveni comportamentul delincvent al copilului:

  • O familie puternica raspunde pozitiv la provocari si la situatiile de criza. Familia isi mobilizeaza resursele individuale si colective si recurge la strategii eficiente de adaptare, fara a nega sau distorsiona realitatea. Atunci cand aceste familii nu mai gasesc resurse in interior, sunt pregatite sa accepte ajutor din exterior.

  • Membrii ei au o conceptie despre lume si viata bine articulata, sub forma unor valori la care se raporteaza atunci cand au de luat diferite decizii.

  • Comunica bine unii cu ceilalti. Acest lucru se poate manifesta prin ascultare activa, incurajare si sprijin indreptat asupra celorlati, exprimarea gandurilor si emotiilor si acceptarea diferentelor de opinii. De asemenea, recurg la strategii eficiente de management al conflictului.

  • Realizeaza impreuna activitati spontane sau planificate.

  • Fac anumite promisiuni si angajamente pe care le respecta. Sarcinile si responsabilitatile familiale sunt indeplinite si acordate in functie de posibilitatile fiecaruia.

  • Isi manifesta adecvat dragostea si aprecierea pe care o au unii fata de altii. Acest lucru se reflecta prin compasiune, respect, toleranta, incredere si purtare de grija.

Cu alte cuvinte, parintele trebuie sa ofere copilului un atasament securizant, un mediu propice dezvoltarii si cresterii copilui, atentie, supraveghere, modele sanatoase de interactiune, de educatie, atitudini constructive, afectiune si sprijin.

Este foarte important ca fiecare copil sa interiorizeze regulile stabilite impreuna cu parintele, fara a fi nevoie ca acestia sa le impuna prin constrangeri exterioare sau sa i le aminteasca de fiecare data. De aceea cunoasterea copilului este o componenta esentiala pentru stabilirea unei relatii eficiente dintre parinte si copil.

Importanta familiei in prevenirea delincventei juvenile este de aceea foarte mare, de cele mai mult ori copilul nefiind decat simptomul perturbarilor din sistemul familial. Delincventa reprezinta de multe ori semnale de alarma si un strigat disperat al copilului. Familia are in opinia mea, rolul cel mai important si este in cea mai mare pare responsabila pentru copil.
 
Maria Ghioldis
 
Sunt psiholog de 7 ani, timp in care am lucrat in cadrul Serviciului  Protectie Copil Delincvent, iubesc copiii si doresc sa ii ajut asa cum pot si fac ceea ce tine de mine, am si eu un baietel de 3 ani si 5 luni si ca orice parinte imi doresc sa creasca si sa fie fericit, intr-o lume in care sa stie totusi ca exista si lucruri frumoase, dar si lucruri mai putin placute..
Ca profesionist am urmat doua formari, psihoterapia cognitiv-comportamentala si psihoterapia experentiala, imi place ceea ce fac, imi place sa lucrez cu oamenii si cu copiii mai ales, una din pasiunile pe langa psihologie si psihoterapie este si desenul, pe care il mai practic din cand in cand impreuna cu fiul meu. Imi place si muzica, consider ca este o alta cale de acces la sufletul omului..
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe