Adolescentii si anturajul nepotrivit
Cand adolescentul tau are prieteni care il influenteaza negativ
Problema adolescentilor care isi fac prieteni "nepotriviti" exista dintotdeauna. Majoritatea parintilor isi vor face griji la un moment dat in legatura cu prietenii copilului lor, mai ales cand ajung la varsta adolescentei si au mai multa independenta si mai multe ocazii de a lua decizii nefericite.
Cum recunosti un adolescent care a intrat intr-un anturaj nepotrivit?
- are probleme cu stima de sine si increderea in sine/p>
- devine iritat si defensiv cu usurinta atunci cand vine vorba de prietenii sai/p>
- isi schimba radical comportamentul si preferintele ( cu mentiunea ca anumite schimbari sun normale la adolescenta)/p>
- rezultatele sale scolare si obiceiurile de invatare au de suferit (invata mai putin, este mai obosit si se concentreaza mai greu, spune ca nu il mai intereseaza scoala)/p>
- isi formeaza obiceiuri nesanatoase, precum fumatul sau consumul de alcool
Citeste si:
Zece lucruri care ii indeparteaza pe adolescenti de parintii lor
Zece exercitii psihologice care cresc increderea in sine a adolescentilor
Prietenii nepotriviti ai adolescentului. Cum poti aborda subiectul
Calea cea mai eficienta pentru a limita influenta negativa a anturajului adolescentului tau este si calea care presupune sa poti comunica deschis cu el. Scopul tau este sa intelegi care sunt beneficiile (emotionale si sociale) pe care copilul tau le castiga de pe urma relatiei de prietenie care te ingrijoreaza. Aratandu-i ca ii intelegi nevoile si alegerile, te asiguri ca adolescentul tau iti va asculta ingrijorarile tale. Iata cum poti incepe o conversatie cu adolescentul tau care are prea multi prieteni nepotriviti:
- „Ti-am vazut azi noii prieteni. Par diferiti de prietenii pe care ii aveai mai demult. Ce te atrage la ei?”
- „Cum simti ca te trateaza prietenii tai?”
- „Te simti confortabil in jurul prietenilor tai?”
- „Ce lucruri ai in comun cu prietenii tai?”
- „Iti doresti sa schimbi ceva la tine? Esti multumit cu tine?”
- „Simti ca poti fi tu insuti in preajma prietenilor tai?”
Invata sa observi reactiile copilului tau si sa porti aceasta conversatie intr-un mod cat mai pasnic, fara a-l face sa se simta rusinat sau defensiv. Important e sa iti pastrezi rabdarea si sa inveti sa asculti ceea ce vrea sa iti spuna cu adevarat copilul tau. Cand copilul tau intra intr-un grup de prieteni mai putin potriviti, de obicei este un semn al nevoii sale de respect si apreciere sociala sau de incluziune si sprijin social. Daca observi situatii in care prietenii copilului tau nu ofera aceste lucruri, discuta cu el fara sa judeci sau sa il critici pentru alegerile facute. Poti spune, pur si simplu „Am observat ca prietenii tai au fost rautaciosi cu tine aseara. Asa sunt mereu?”. Astfel, poti incuraja sinceritatea copilului tau, care va ajunge in timp, cu sprijinul tau, sa isi dea seama daca anturajul respectiv este cu adevarat benefic pentru el.
Este important sa retii ca e nevoie de timp pentru ca adolescentul tau sa comunice deschis despre eventualele probleme pe care le intampina in relatiile sale de prietenie, mai ales daca le-a luat apararea pana atunci in fata ta.
In acelasi timp, poti oferi surse alternative din care copilul tau sa primeasca apreciere sociala, sprijin si incredere in sine. Incurajeaza-l sa invete lucruri noi inscriindu-l la cursuri extrascolare sau la diverse ateliere unde poate cunoaste alti adolescenti cu aceleasi preocupari ca el. Daca acest lucru nu este posibil, incurajeaza-l sa invete online sau sa se implice in activitati de voluntariat care corespund cu valorile sale morale.
In situatiile extreme, in care prietenii copilului tau au comportamente cu adevarat periculoase (violenta fizica sau verbala, delincventa etc.) este desigur recomandat sa intervii pentru a-l extrage pe copilul tau din grupul respectiv, oferindu-i alternative mai benefice pentru el (de exemplu, mutandu-l la o scoala mai sigura sau inscriindu-l la cursuri extrascolare potrivite intereselor lui).
Ce nu functioneaza cand adolescentul tau are prieteni care il influenteaza negativ?
- Sa ii interzici sa se mai vada cu ei. In general, prieteniile adolescentilor se leaga la scoala sau in locuri pe care le frecventeaza des. De aceea, a-i interzice copilului sa mai vorbeasca sau sa mai iasa in oras cu anumiti prieteni este ineficient de cele mai multe ori. In plus, ai toate sansele sa trezesti revolta adolescentului tau interzicandu-i ceva la varsta la care vrea sa isi declare independenta fata de familie. Pe de alta parte, in cazul in care ii interzici copilului anumite prietenii, iar el te asculta, este important sa te gandesti care sunt efectele acestei decizii pe termen lung. Copilul tau are nevoie sa invete sa faca diferenta dintre prieteniile false si prieteniile adevarate, dar si sa descopere care sunt prieteniile benefice pentru el. Luand tu decizia in locul lui, copilul tau pierde ocazia de a invata toate aceste lucruri.
- Sa ii critici excesiv in fata adolescentului tau, pentru a-l ajuta sa inteleaga de ce sunt nepotriviti pentru el. Vei trezi reactii defensive din partea copilului, care ii cunoaste pe prietenii sai mai bine ca tine.
*Sursa foto: Pexels.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Singuratatea in adolescenta - efectele pe termen lung
Adolescenta este considerata o perioada critica, in care cel putin 50% din adolescenti traiesc sentimente intense de singuratate, ce pot sa aiba efecte puternice asupra starii lor de bine. Singuratatea creste riscul de a dezvolta simptome depresive, anxietate, ganduri si ideatii suicidare si chiar izolare sociala.
-
Dependenta de alcool a parintilor. Efectele asupra copiilor la maturitate
Cum sunt afectati copiii pe termen lung de dependenta de alcool a parintilor?
-
Cele 36 de intrebari. Jocul care poate incuraja prieteniile intre copii
In anii '90, psihologii Arthur Aron si Elaine Aron au creat un set de 36 de intrebari menit sa creeze legaturi emotionale profunde intre doua persoane necunoscute. Destinate adultilor, aceste intrebari au fost adaptate si pentru copii si adolescenti, cu scopul de a incuraja cunoasterea reciproca si stabilirea de prietenii. Iata cele 36 de intrebari adaptate de cercetatori din SUA pentru a fi folosite in randul copiilor si adolescentilor.
Adauga tu primul comentariu: