characters characters

Renuntarea la fumat in timpul sarcinii

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 octombrie 2013    |   2902 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

Fumul de tigara contine peste 4000 de substante chimice care afecteaza sanatatea fumatorilor, iar in cazul femeilor insarcinate, si sanatatea fatului. Pentru a te asigura ca aduci un copil sanatos pe lume, este esential sa renunti la fumat inainte de a ramane insarcinata. Aflam in continuare care pot fi efectele fumatului in timpul sarcinii si care sunt metodele care te pot ajuta sa renunti la fumat.

Efectele fumatului in timpul sarcinii asupra nou-nascutului

Iata care sunt principalele efecte pe care nicotina si monoxidul de carbon din fumul de tigara le pot avea asupra nou-nascutului:
- greutate mica la nastere;
- nastere prematura;
- plamani insuficient dezvoltati;
- probleme cu functionarea cerebrala;
- risc de moarte instanta la nastere;
- diagnostic de astm, mai tarziu, in dezvoltarea copilului;
- IQ scazut, probleme si dificultati in invatare si comportamente agresive, mai tarziu.

Urmarile fumatului in timpul sarcinii asupra fatului apar nu doar datorita faptului ca in sangele copilului ajung toate substantele pe care le-ai inhalat cand ai fumat, ci si pentru ca acestea ingroasa vasele tale de sange, reducand cantitatea de oxigen pe care copilul o primeste  de la tine. Efectele apar in toate planurile: fizic, bio-chimic, afectiv si comportamental.
Este bine sa retii ca numarul tigarilor fumate nu este atat de important pe cat crezi, deoarece organismul reactioneaza puternic la primele tigari fumate in timpul zilei, iar una sau doua tigari pe zi sunt suficiente pentru a ingrosa vasele de sange si a reduce cantitatea de oxigen care ajunge la copil.

Metode prin care poti renunta la fumat

1. Renuntarea brusca. Este destul de greu sa renunti de pe o zi pe alta, dar cand te gandesti la cel mic, merita efortul, nu-i asa? Rata de succes este in general de 20%, insa ai putea fi mai motivata stiind ca ai o sarcina.  De asemenea, este bine sa te informezi despre ce presupune adictia, pentru a sti la ce sa te astepti. Renuntand brusc la tigari, poti deveni iritabila, pot aparea dificultati de concentrare si sunt sanse sa apara si episoade minore depresive si de anxietate. Este important sa stii ca acestea sunt trecatoare si ca apar ca reactie la schimbarea pe care ai adus-o in viata ta renuntand la tigari. Avantajul acestei metode este ca nu costa nimic.

2. Renuntarea graduala. In timpul sarcinii poti sa renunti dintr-o data sau pur si simplu sa renunti gradual la numarul de tigari pe care le fumezi pe zi. Specialistii sustin ca daca reusesti sa renunti de tot la tigari pana in saptamana a 14-a de sarcina, urmarile asupra copilului ar putea fi practic inexistente.

3. Mesteca guma sau cauta alte obiceiuri care sa inlocuiasca tigarile.

4. Evita contactul cu persoanele care fumeaza. In primul rand, e bine pentru copil fiindca daca te afli intr-un mediu in care se fumeaza, prin inhalarea fumului, fatul poate suferi, iar in al doilea rand, iti va scadea si tie tendinta de a-ti aprinde o tigara.

5. Consilierea te poate ajuta din mai multe puncte de vedere. Un consilier sau un psiholog te va ajuta sa iti dai seama de ce anume ai nevoie pentru a avea succes in a renunta la fumat si in plus poate reduce stresul pe care il resimti in timpul sarcinii. In tot acest timp au loc modificari importante in corpul viitoarei mamici care poate da peste cap si echilibrul emotional.

6. Hipnoza si acupunctura sunt alte metode care functioneaza pentru unii fumatori.

Desi pare dificil, nu este imposibil si, in primul rand, este esential pentru sanatatea copilului si pentru sanatatea ta sa renunti la fumat cel putin in perioada sarcinii. Esti mamica fumatoare? Cum ai reusit sa renunti la fumat in timpul sarcinii?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum il protejezi pe copil de fumatul pasiv?
    Cum il protejezi pe copil de fumatul pasiv?
    29 aprilie 2014   

    Majoritatea dintre noi suntem de acord ca fumatul este daunator, chiar si fumatorii dintre noi.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

  • Semne ca ai avut o copilarie dificila
    Semne ca ai avut o copilarie dificila
    30 octombrie 2024   

    O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.

Mai multe