characters characters

Secretul unui "Nu" convingator

Propus de: Echipa Intuitext   |   24 august 2009    |   5913 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Simplul “Nu” spus copilului atunci cand cere ceva ce nu poate avea nu este suficient. Probabil ai ajuns deja la aceasta concluzie, la fel ca multi alti parinti. Copilul tau nu renunta usor atunci cand i se refuza ceva. La varsta aceasta are din ce in ce mai multe dorinte la care instinctul iti dicteaza sa spui nu.

 

 

Cum sa spui “Nu” si sa ai si rezultate.
Specialistii in psihologia copilului propun cateva metode care te pot ajuta, precum si cateva idei importante pe care este bine sa ti le amintesti cand te vezi nevoit sa spui nu:
 
Nu spune “Nu”:  formuleaza refuzul altfel. Ori de cate ori e posibil, ofera-i alternative sau accepta-i cererea, punand insa o anumita conditie. De exemplu, daca fiul tau vrea sa iasa in oras, iar camera lui nu este in ordine, spune-i ca poate iesi in oras dupa ce face curat in camera. Daca iti cere ceva ce nu este posibil in prezent, spune-i cand va fi posibil.
 
“Convinge-ma!”  Cere-i sa iti explice de ce este important pentru el ceea ce iti cere. Asculta-l. Chiar daca nu ii vei accepta dorinta, este esential sa simta ca dorintele lui conteaza pentru tine. Acordand-i atentie si timp, copilul tau nu se va simti neglijat, iar eventualul tau refuz nu va parea nefondat, intrucat ii arati ca ai luat in considerare si argumentele lui.
 
Ia-ti timp de gandire inainte de a formula raspunsul. Spune-i ca te vei gandi la ceea ce ti-a cerut. O amanare iti da posibilitatea sa iei in considerare mai multe argumente sau alternative pentru cererea sa. In plus, ai timp sa te consulti si cu sotia sau sotul tau. Este important sa luati impreuna o decizie, cel putin in chestiunile importante.

 


 
Cand nu exista alternative. La aceasta varsta, apelul la ratiune are efecte. Un simplu “nu” poate parea arbitrar copilului tau si  prin urmare, acesta va incerca sa te faca sa te razgandesti. Asadar, nu ezita sa aduci argumente atunci cand refuzi o cerere. Atentie insa! Nu te pierde in explicatii si justificari prea lungi. Tu ai controlul situatiei, iar copilul tau trebuie sa stie acest lucru. Exprima in cateva fraze motivul pentru care nu poate face ceea ce isi doreste.

 

Fii consecvent. O data ce ai decis ca un anumit lucru nu este permis, nu te razgandi doar pentru a scapa de insistentele copilului tau. Daca procedezi asa, data viitoare fiul sau fiica ta va sti ca poate schimba cu usurinta “Nu-ul” tau intr-un “Da”.

 

Apeleaza la reguli, daca acestea exista. Daca aveti deja stabilite o serie de reguli in familie sau un program pe care copilul il urmeaza, fa apel la acestea atunci cand formulezi raspunsul. Daca una dintre reguli spune ca nu are voie sa stea in oras dupa ora 23.00, iar fiica ta insista sa stea toata noaptea la o petrecere, aminteste-i regula pe care ati stabilit-o impreuna.


Iti e greu sa spui nu copilului tau?

 

  • Probabil ca da, mai ales daca pana la aceasta varsta nu a fost pus fata in fata cu un refuz. Multi parinti nu refuza cererile copiilor pentru ca asa evita situatii dificile. Este mai usor sa il lasi sa faca ce vrea, dar efectele pe termen lung ale acestei atitudini nu sunt de ignorat.
  • Este de preferat ca fiul sau fiica ta sa invete ca nu pot obtine tot timpul ceea ce isi doresc si in momentul in care isi doresc. A intelege acest lucru face parte din procesul de maturizare si cu cat se intampla mai devreme, cu atat mai bine. Astfel, cand vor fi pusi in situatii mai dificile, vor sti sa faca fata refuzurilor si obstacolelor.
  • Refuzul nu te va indeparta de copilul tau. Chiar daca momentan relatia voastra pare afectata de refuzul tau, pe termen lung va avea de castigat. Mai tarziu, va intelege motivele pentru care nu i-ai permis un anumit lucru.
  • Ia in considerare si “Da”. Evita sa intri intr-un cerc al refuzurilor. Lasa-l pe copilul tau sa experimenteze lucruri noi, in masura in care stii si simti ca sunt benefice pentru el.

 

Tu cum spui nu copilului tau? Cat de usor este pentru tine sa refuzi? Cum reactioneaza copilul tau cand nu obtine ceea ce vrea? Suntem siguri ca ai multe de spus pe aceasta tema.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe