characters characters

Cum comunica parintii cu un adolescent introvertit

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 martie 2012    |   8341 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

cum comunica parintii cu un adolescent introvertitMulti parinti au probleme de comunicare cu adolescentii, deoarece in aceasta perioada copiii incep sa aiba secrete, sa refuze sa spuna “tot” parintilor si sa evite anumite subiecte. Atunci cand, pe langa caracteristicile varstei, adolescentul are si o fire “inchisa”, comunicarea poate deveni aproape o misiune imposibila pentru parinte.

Temperamentul introvertit la adolescenti

Copiii introvertiti sunt usor de identificat de la cele mai mici varste. Preferinta de a petrece timpul singuri, evitarea grupurilor de copii, un numar redus de prieteni si preocupari solitare (lectura, de exemplu) sunt cateva dintre caracteristicile unei persoane cu temperament introvertit.

In perioada adolescentei, temperamentul introvertit poate crea cele mai multe probleme copilului, pentru ca la aceasta varsta devine importanta integrarea in mediul social. Iata cateva dintre aspectele dificile cu care adolescentul introvertit se poate confrunta:
- nu simte ca apartine unui anumit grup de prieteni sau unui anumit mediu social si poate fi descurajat sau deprimat din acest motiv
- poate fi privit de catre adolescentii din jur ca “ciudat”, “timid” sau “retras”, lucru care ii creeaza dificultati in interactiunea cu ei si care il poate determina sa creada el insusi ca este “altfel” decat cei din jur
- nu gaseste timpul necesar pentru preocuparile sale, intr-un mediu care incurajeaza extravertitii
- incurajarile parintilor sau ale celor din jur de a interactiona mai mult cu cei din jur, de a fi mai “sociabili” pot fi resimtite ca presiuni
- poate aparea oboseala cronica daca adolescentului introvertit i se cere sa se implice in prea multe activitati care presupun interactiunea cu alti oamenii.


Cum comunici cu adolescentul introvertit

1. Nu insista atunci cand copilul tau nu pare dispus sa comunice. Cei mai multi parinti se simt sfidati sau respinsi atunci cand copilul lor refuza sa le raspunda la intrebari sau sa le ofere raspunsuri complete. Insistentele insa il indeparteaza si mai mult pe copilul introvertit, asa ca o alternativa este sa ii spui ca atunci cand va dori, poate sa vina el la tine pentru a sta de vorba.

2. Alege momentul potrivit pentru a comunica cu adolescentul introvertit. Evita sa incepi o discutie imediat dupa ce se intoarce de la scoala deoarece mai mult ca sigur este obosit si simte nevoia sa stea putin singur si in liniste. Multi adolescenti introvertiti prefera sa realizeze activitati solitare atunci cand vin acasa de la scoala (sa citeasca, sa picteze/deseneze, sa asculte muzica sau sa scrie).

3. Nu ii reprosa ca nu doreste sa vorbeasca cu tine. Adolescentii in general au nevoie sa simta ca pot alege ce spun si ce nu spun parintilor. Adolescentii introvertiti, cu atat mai mult vor simti nevoia sa pastreze pentru ei anumite aspecte, mai ales pe cele pe care le considera neimportante. De aceea, este posibil sa primesti raspunsuri mai scurte decat ti-ai dori.

4. Evita discutiile lungi. Pentru ca atunci cand comunica, adolescentul introvertit consuma energie, este bine sa nu prelungesti conversatiile daca observi ca devine neatent sau mai putin comunicativ. Lasa-i copilului ocazia sa incheie discutia si asigura-l ca esti dispus sa o reluati ori de cate ori simte nevoia.

5. Vorbeste-i despre subiectele care il intereseaza. Un adolescent introvertit poate sa taca o ora intreaga daca se afla printre oameni care nu discuta lucruri care il intereseaza sau care i se par importante. Ofera-i ocazia sa isi spuna parerea despre ceva la care se pricepe sau care il pasioneaza si poti fi surprins de cat de dispus va fi sa comunice cu tine.

6. Ai rabdare. Multe persoane introvertite comunica mai greu in discutiile fata in fata, pot simti nevoia sa isi caute cuvintele si sa se gandeasca inainte de a raspunde. Nu interpreta acest lucru ca pe o lipsa de interes fata de discutie.

Cum interactionezi cu adolescentul introvertit

Comporta-te normal cu copilul tau si accepta ca exista diferente intre copii, intre modul lor de a gandi si de a se comporta.

Evita sa tratezi subiectul introversiunii ca pe o problema sau ceva ce trebuie neaparat schimbat/ modificat.

Nu il forta sa se integreze in grupuri de adolescenti. Grupurile sociale deseori consuma enorm energia introvertitilor si astfel, in loc sa se bucure de avantajul de a trai intr-un grup, ei se vor simti mai degraba epuizati. Ii poti recomanda grupuri cu aceleasi interese ca si el, pentru ca este posibil sa intalneasca mai multi adolescenti introvertiti, cu care se va intelege mai usor.

• Ajuta-l sa-si exprime emotiile si gandurile intr-o maniera artistica: multor adolescenti le place de exemplu sa asculte muzica, dar de ce nu ar compune chiar ei versurile? Altora le place sa picteze, sa creeze jocuri pe calculator ori sa faca tot felul de obiecte din lemn. Incurajeaza astfel de initiative fiindca ele pot fi de mare folos.

Adolescentul tau este introvertit?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Gabriela    03.11.2015 - 13:26
    Bună, Claudia. Situaţia copilului tău pare destul de gravă, din câte spui. S-a întâmplat ceva anume care a dus la acest comportament sau a avut dintotdeauna comportamente de acest fel? Din câte înţeleg, adolescentul tău a preluat controlul în familie, lucru pe care cred că trebuie să îl corectezi. Voi, părinţii sunteţi cei care puteţi lua decizii referitor la cine vine al voi în vizită, de eyemplu sau la cât timp petrece pe internet. Mai întâi cred că este nevoie să vă reevaluaţi rolul şi autoritatea de părinţi. Apoi cred că un psiholog ar fi de ajutor. A avut probleme cu colegii la şcoală copilul tău? A fost respins de colegi sau profesori? Acesta poate fi un motiv pentru care refuză să mai meargă la şcoală.
  • Fără foto
    dinu claudia    29.10.2015 - 16:59
    Buna sunt mamá unui copilului de14 ani.Nu stiu un de am gresit dar copilului meu este foarte violeta Cu noi parintii atat verbal cat si fizic.A renuntat la scoala si petrece tot timpul PE internet.Nu se spala tipa si jigneste PE toata lumea.Nu mai avem prieteni si nici un familiar Nu vine in visita pt ca el Nu ai suporta.Noi Suntem prostit panarame si milogi.Acesrea sunt cuvinele lui la adresa parintilor.Va rog mult ajutatima!!!!!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe