Copilul meu e dezamagit. Cum sa il ajut?
Fiecare dintre noi traieste uneori dezamagirea. Dezamagirea datorata neputintei de a face un anumit lucru, de a nu fi fost apreciat pentru munca depusa, de a nu primi din partea altora ceea ce noi oferim. Dezamagirea la copii apare foarte frecvent, mai ales pentru ca ei inteleg greu ca pot exista situatii in care nu li se pot indeplini toate dorintele.
Iata cateva solutii cu ajutorul carora ai putea sa reduci dezamagirea celui mic:
1. Comunica cu el despre emotiile, gandurile si comportamentele pe care le are atunci cand e dezamagit.
2. Explica-i diferenta dintre realitate si perceptia pe care noi o avem asupra ei. Uneori, noi intelegem si ii vedem pe cei din jur mult mai buni decat sunt in realitate. Nu putem cunoaste modul in care oamenii reactioneaza atunci cand se confrunta cu anumite situatii, si de-abia atunci le vedem “adevarata fata”. Ajuta-l sa inteleaga faptul ca nu putem schimba comportamentul celorlalti fiindca nu avem control asupra lui, dar putem sa ne ajutam sa traim emotii mai bune si sa ne comportam in asa fel incat sa ne fie noua bine.
3. Incurajeaza-l atat in momentele in care are succes, cat si in cele in care esueaza. Subliniaza-i ideea ca fiecare greseste, cu totii esuam uneori, fiindca e imposibil sa le faci pe toate bune, de fiecare data. A da gres nu e sfarsitul lumii, ci e o modalitate de a invata cum anume trebuie sa actionam pentru ca data viitoare sa stim ce trebuie si cum trebuie facut un lucru sau altul.
4. Ajuta-l sa accepte ca greseala este inevitabila. Astfel, a esua este ceva ce se poate intampla oricui, indiferent de varsta. Poti sa ii povestesti si despre deciziile tale care nu au avut rezultatul scontat si asta te-a dezamagit. Povestiti despre emotiile si gandurile voastre, dar si despre solutiile pe care le-ar putea gasi.
5. Invata-l cum sa nu se dea batut si sa mearga mai departe. O greseala nu e finalul lumii, iar a sti cum sa mergi mai departe inseamna sa ai o doza de curaj si inteligenta. Explica-i faptul ca indiferent ce greseala comite, ea poate fi iertata atata timp cat initiaza unele masuri pentru a remedia situatia. Efortul depus in acest sens va fi cu siguranta rasplatit, iar cei din jur nu se vor mai concentra pe greseala, ci pe comportamentele prin care alegi sa mergi mai departe.
6. Evita sa-i promiti ceva copilului. Preferat este sa ii spui “incerc sa fac asta”, “promit sa incerc, dar nu stiu daca voi reusi” etc. Copiii sunt dezamagiti si raniti destul de profund atunci cand noi, adultii nu ne tinem promisiunile. Au toata increderea in noi si sunt constienti de puterea pe care o avem. Asadar, evita a-i mai promite ceva, chiar daca e vorba de o simpla mancare pe care o va avea la cina sau de un joc pe care sa-l jucati. Dezamagirea poate fi la fel de mare, indiferent daca e vorba de lucruri minore sau foarte importante.
Recomandarile tale
Tu ce crezi ca ai putea face ca dezamagirea sa nu fie traita prea des de catre copilul tau? Asteptam sugestiile tale.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
Adauga tu primul comentariu: