characters characters

Ce fel de relatie ai cu copilul tau?

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 mai 2011    |   3392 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

”- Mami, hai sa mergem sa-i cumparam cadou Monicai. E ziua ei de nastere si m-a invitat la ea.
-Mergem, sigur. Dar stii ce? Mai bine te duci cu bunica. Ea va fi disponibila si eu mai am inca ceva de lucru. ”

”- Hai tati odata sa ne jucam pe calculator!
-Sunt prea obosit, pui. Sa o lasam pe altadata.”

 
Astfel de discutii intre parinti si copii sunt destul de frecvente. Nu intotdeauna reusim cu usurinta sa impacam bine rolurile de angajat, sot si parinte. Fiecare dintre aceste responsabilitati ocupa timp si solicita energie, asa ca este aproape imposibil sa le realizam pe toate la fel de bine. Calitatea de parinte este insa una speciala, la fel ca relatia cu copilul tau.

Cat de apropiat esti de copilul tau?


Din cand in cand, este bine sa meditezi putin la cum decurg lucrurile intre voi, cum poti imbunatati comunicarea si sa verifici cat de multumit esti de relatia cu fiul sau fiica ta. Am pregatit o serie de intrebari care te vor orienta in evaluarea relatiei cu copilul.

1. Cunosti preferintele copilului tau? De exemplu, care este materia sa preferata, care este filmul sau preferat, ce autori citeste cu placere, unde prefera sa iasa in oras etc.

2. Ai abordat in relatia cu copilul tau subiecte mai delicate, precum educatia sexuala ori comportamentele de risc precum consumul de  alcool, tutun  sau droguri ?

3. Cat de mult timp petreceti impreuna pe saptamana?

4. Care este cea mai recenta activitate realizata impreuna?

5. Care sunt subiectele despre care copilul tau refuza sa vorbeasca cu tine?

6. Intampini probleme legate de disciplina in relatia cu copilul tau? Cele mai multe discutii in contradictoriu sunt legate de comportamentele nepotrivite pe care copilul refuza sa le schimbe?

7. Cunosti prietenii copilului tau? Stii cum se numesc, ce fac impreuna, unde merg, ce preocupari au in comun sau ce neintelegeri apar intre ei?

9. Atunci cand il vezi abatut, reusesti sa afli ce problema are si sa il ajuti sa o depaseasca?

10. Care sunt materiile la care are nevoie de ajutor fiindca nu se descurca prea bine?

11. Cum afli notele copilului tau? Ti-a ascuns vreodata notele mai mici pe care le-a luat?

12. Esti nevoit sa apelezi frecvent la pedepse pentru a rezolva problemele de comportament care apar?

13.. Copilul tau se plange ca nu ii acorzi suficienta atentie sau ca nu ai suficient timp pentru el?

Cum poti repara relatia dintre tine si copil


Daca raspunsurile la intrebarile de mai sus nu te multumesc, este posibil ca relatia dintre tine si copil sa fi devenit in timp mai distanta. Lipsa timpului si stresul sunt factorii care duc de cele mai multe ori la aceasta situatie. Incearca sa te apropii din nou de copilul tau.

Cum poti face acest lucru? Iata cateva sugestii:
  • pastreaza in fiecare zi macar o jumatate de ora in care sa vorbesti cu copilul tau despre ceea ce a facut pe parcursul zilei.
  • cere-i parerea atunci cand vrei sa aduci o schimbare in casa ori in orice domeniu care presupune si implicarea copilului.
  • ofera-i libertatea de a stabili el singur cateva reguli care sa fie valabile pentru relatia ta cu el.
  • propune-i activitati practice prin intermediul carora copilul tau sa isi exprime gandurile, placerile, gusturile, preferintele etc.
  • organizeaza mici intalniri in casa ta pentru a-i cunoaste prietenii.
  • aminteste-ti sa nu-l judeci pe el ca persoana, ci doar comportamentul sau. De exemplu, atunci cand nu si-a facut ordine in camera desi i-ai spus de nenumarate ori, nu il cataloga drept lenes si dezordonat, ci explica-i faptul ca un asemenea comportament are anumite dezavantaje. Incercati sa gasiti impreuna modalitati prin care ar putea mentine camera ordonata si curata cu mai putin efort.

Tu ce fel de relatie ai cu copilul tau? Esti multumit de raspunsurile pe care le-ai dat la intrebarile de mai sus?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    23.05.2011 - 14:29
    In munca de educatie pe primul loc sunt copiii!Dar ei stiu asta?Nu e greu sa le oferi dragostea si atentia ta, dar cand mintea si emotiile tale sunt in cu totul alta parte,e foarte dificil.Cand te confrunti cu o imensa suparare, cu griji sau cu o mare durere , nu e usor sa-ti amintesti, sa-i pui pe copii pe primul plan.Daca vrei ca ei sa stie ca sunt numarul 1 , asigura-te ca asa si sunt in viata ta.Astfel vom castiga incredere pentru ca vor sti instinctiv cat de mult ii iubim.
  • Utilizator Anonim
    iris    19.05.2011 - 06:08
    multumim k existati si ne ajutati cu idei ,sfaturi,diferite articole foarte interesante pentru noi parintii.tine-ti-o tot asa si spor la cat mai multe articole.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe