Primar: cum te implici in educatia copilului?
Ai un copil in clasele primare. Cum te implici in educatia acestuia?
Am cerut parerea cadrelor didactice si a psihologului referitor la modul in care este recomandat ca parintele sa se implice in relatia cu scoala in clasele primare.
Cum actioneaza un parinte implicat in educatia copilului in clasele primare?
Ce spun cadrele didactice
• Comunica in mod deschis, sincer si pozitiv cu doamna invatatoare. Nu ii ascunde doamnei nelamuririle, nemultumirile sau preocuparile si reuseste sa comunice evitand conflictele. • Comunica frecvent cu cadrul didactic, participand atat la sedintele cu parintii, dar intalnindu-se si in particular cu doamna invatatoare pentru a discuta evolutia copilului. Ce recomanda o doamna invatatoare: “Sa fie o relatie de colaborare, ajutor reciproc, incredere, respect, sinceritate... Sa se comunice prin diverse mijloace ori de cate ori va fi necesar pentru ca elevul sa fie centrul de interes al ambilor factori implicati in procesul instructiv”. • Se implica in realizarea activitatilor extrascolare, fie ca este vorba de cursuri urmate de copii, fie ca este vorba de activitati realizate cu colegii de clasa ai copilului, in afara scolii (excursii, concursuri etc.). Ce recomanda o doamna invatatoare: “Sa se desfasoare diferite activitati extrascolare la care sa participe si parintii, nu numai elevii. Procesul educativ si adevarata performanta se obtine prin implicarea activa a parintilor.” • Are incredere in scoala si in cadrul didactic, sustinand initiativele acestuia si acceptandu-i recomandarile referitoare la educatia copilului. • Participa la orele deschise desfasurate special pentru parinti, isi exprima parerea despre acestea si sustine organizarea lor. • Discuta deschis cu cadrul didactic nemultumirile sau problemele, fara a permite copilului sa asiste la aceste discutii. Ce recomanda o doamna invatatoare: “- eventualele nemultumiri sa le discute deschis cu cadrul dididatic si NU in fata copilului.” • Accepta mai usor abordari noi ale procesului de educatie, aratandu-se deschis la idei sau activitati noi. |
Ce spune psihologul
• Participa la sedintele cu parintii. Inceperea scolii si primii ani de scolarizare solicita implicarea egala a ambilor parinti. |
Asteptam si parerea ta despre felul in care este bine sa se implice parintii in relatia cu scoala sau cadrul didactic al copilului.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Metode de a invinge plictiseala la scoala
Cum pot cadrele didactice sa combata monotonia si lipsa de implicare a copiilor in timpul orelor? Iata cateva idei care pot fi utile.
-
Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei
In prezent, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.
-
5 lucruri despre copilul tau pe care ar trebui sa i le spui invatatoarei
Asa cum parintii vor sa stie cum se descurca copilul la clasa, un cadru didactic vrea sa stie ce aspecte din viata copilului i-ar putea influenta acestuia activitatea de la scoala
Comentează:3 comentarii
Hmmm, nu prea sunt de acord cu aceasta asertiune! Imi cam ajunge socializarea usor fortata a intregul trib al rudelor, cu toti colegii de serviciu - fie ca imi plac, fie ca nu. Ar fi prea de tot sa trec si la parintii colegilor copilului.
Lasati-ma sa imi petrec timpul ala putin ce imi mai ramane cu prietenii, nu ma impingeti pe panta schizofreniei :-)))
Si ar mai fi o mica problema...rudele nu ti le alegi si trebuie sa le suporti, insa imaginati-va un politist ce trebuie sa socializeze cu tatal colegului copilului sau, persoana pe care il cerceteaza, il retine sau ia tot felul de masuri cel putin neplacute pentru acel parinte.unniste cosmar...exemplul dat navaleste dintr-o realitate cruda!