Recomandari pentru prima zi de scoala
Trecerea de la gradinita in primul an de scoala este un eveniment important nu doar pentru copil, ci si pentru intreaga familie. Unii copii se adapteaza rapid la noul mediu in care isi vor petrece orele si se obisnuiesc fara probleme cu alte cadre didactice si alti copii. Altii in schimb vor avea nevoie de mai multa atentie in primele zile si saptamani de scoala fiindca vor intampina dificultati de adaptare.
Pentru ca lucrurile sa mearga cat mai bine, iata cateva recomandari pentru prima zi de scoala:
- Viziteaza scoala si daca ti se da voie, intra si in clasa in care va invata copilul. O astfel de vizita il va ajuta pe cel mic sa se acomodeze mai rapid la noul mediu.
- Pune accentul pe aspectele pozitive ale inceputului de scoala, pe lucrurile noi despre care va invata, pe sansa pe care o are de a-si face noi prieteni.
- Nu incuraja insa asteptari nerealist de ridicate fata de experienta care il asteapta, pentru a evita posibilitatea de a fi dezamagit.
- Cauta sa „normalizezi” acele stari de nervozitate si emotie pe care le are copilul tau cu privire la scoala. Spune-i copilului tau ca este normal sa aiba emotii inainte de inceperea scolii si ca cel mai probabil toti colegii sa simt la fel. Iar cadrele didactice de obicei incearca sa faca din prima zi de scoala o experienta placuta.
- Pregateste-ti copilul pentru momentele mai putin placute pe care le va intampina la scoala. Intotdeauna va exista o solutie, insa important este sa comunice mereu problema pe care o are.
- Daca ii vei da pachetel copilului la scoala, obisnuieste-l sa utilizeze cutia pentru pachetel. Va puteti preface ca sunteti la scoala si este momentul pentru pauza de pranz. Pregateste-i copilului o gustare, asaz-o in cutia pentru pachetel, inchide-o si luati „pranzul” impreuna. Astfel, cand va fi la scoala si va veni momentul mesei, va fi deja obisnuit sa manipuleze cutia :).
- Ajuta-ti copilul sa se obisnuiasca in a-si aranja lucrurile si hainele. Ii va fi de folos cand la scoala, isi va da seama ca are pentru el doar un cuier si o jumatate de banca pe care sa se poata desfasura.
- Incurajeaza-l pe copil sa abordeze colegi cu care sa se joace si sa vorbeasca.
- Imbraca toate caietele si cartile copilului tau in coperte de plastic, fiindca primul an de scoala este cel in care va varsa cel mai des peste acestea tot felul de lichide. Vei putea preveni astfel daune majore :). In plus, este preferabil sa alegi coperte transparente, pentru ca cel mic sa poata identifica usor cartile si caietele de care au nevoie.
- Atunci cand va despartiti dimineata, aminteste-i de fiecare data ca va veti vedea dupa cateva ore si veti petrece timp impreuna in care veti povesti ceea ce ati facut in timpul in care nu v-ati vazut
In plus, intampina-ti copilul cu mare drag, cu un pupic si o imbratisare puternica, in fiecare zi cand se reintoarce de la scoala. Va primi astfel, toata afectiunea de care a dus lipsa, cat timp a fost la scoala.
Citeste si:
Anxietatea inainte de clasa pregatitoare
*Sursa foto: photostock, FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Obiective pentru copii in noul an scolar
A stabili obiective la inceput de an scolar este un pas important in organizarea si obtinerea succesului scolar.
-
Cum il pregatesti pe cel mic pentru inceperea scolii
Copilul tau incepe scoala la toamna? Dincolo de intrebarile despre cat de pregatit este copilul din punct de vedere cognitiv pentru inceperea scolii, un aspect esential este pregatirea lui emotionala si sociala pentru aceasta schimbare.
-
Teama din prima zi de scoala sau gradinita. Cum ii ajutam pe copii
Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca.
Adauga tu primul comentariu: