Prima data la cinema cu prescolarul
Cum pregatesti prima iesire la cinema cu copilul
Cand mergi pentru prima data la cinematograf impreuna cu copilul? Pentru fiecare copil momentul potrivit este diferit, in functie de temperament, de cat de confortabil este in situatii necunoscute, de cat de interesat este de filme si de cat de dispus este parintele sa isi asume riscuri si sa experimenteze situatii noi.Daca ai decis sa mergi cu copilul prescolar la cinema, iata cum te poti pregati:
1. Alege un film animat, care insa nu este 3D. Pentru prima iesire a celui mic la un cinema, ideal ar fi sa alegi un film scurt si simplu pentru a-l ajuta sa se acomodeze mai usor cu aceasta situatie.
2. Pregateste-ti copilul cu informatii despre cum arata sala de cinema, de ce merge lumea la cinema, ce poti sa vezi acolo, cum ruleaza filmele, cat de tare este dat sonorul.
3. Avertizeaza-ti copilul ca in interiorul salii sunt niste reguli care trebuie respectate: e nevoie sa fie pastrata linistea in timpul filmului, nu are voie sa se plimbe prin sala, sa loveasca alte scaune etc..
4. Aminteste-ti sa il pregatesti si pentru faptul ca va fi intuneric in sala, mai ales daca cel mic se teme de intuneric.
5. Cauta informatii despre filmul la care va veti uita si discuta cu cel mic despre rezumatul acestuia. De asemenea, acorda atentie duratei filmului, complexitatii actiunii si la ce tip de emotii face apel (e de preferat sa eviti filmele cu monstri, care pot crea frica).
6. Observa cum se simte copilul tau la cinema. In cazul in care observi ca cel mic nu se simte bine in sala de cinema, pare speriat, tresare din cand in cand, strange pumnii sau vrea in bratele tale, poti sa parasesti incaperea. E mai bine sa nu fortezi nota, ci sa iti asculti instinctul. Povesteste ulterior cu el pentru a vedea ce anume l-a suparat sau deranjat si amana urmatoarea iesire la cinema pentru un moment in care cel mic va fi mai pregatit – eventual cand va cere el acest lucru.
7. Atentie si la ce anume mancati in sala de cinema. Produsele oferite la intrare pot fi ademenitoare si foarte gustoase, dar e posibil sa nu fie sanatoase pentru cel mic. Alege un suc natural si rezuma-te la popcorn, evitand astfel sucurile carbogazoase si chipsurile.
8. Nu te astepta ca cel mic sa stea nemiscat tot timpul filmului. Asa ca fii dispus sa iti scoti copilul la o pauza din sala de cinema, pentru a merge la toaleta, cumpara un suc ori pentru a vorbi cu el despre cum anume se simte. De aceea, este recomandat sa rezervi locuri langa culoar, pentru a iesi mai usor.
Asadar, daca vei alege un film care il intereseaza pe copil, daca il pregatesti pentru aceasta experienta si daca esti dispus sa fii flexibil, primul film vazut la cinema poate fi o experienta placuta atat pentru tine, cat si pentru copil. Tu ai fost deja pentru prima data la cinema cu copilul tau? Cum ne-ai descrie aceasta experienta?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.
-
Control psihologic versus control comportamental in relatia parinte-copil
Controlul psihologic are mai multa legatura cu consecintele negative ale dezvoltarii copilului pentru ca se refera la incercarea de a controla emotiile si gandurile acestuia.
Adauga tu primul comentariu: