Prevenirea suicidului in randul adolescentilor si tinerilor
Cum prevenim problemele emotionale care duc la tentative de suicid sau autovatamare
Stiri recente despre sinucideri in randul copiilor atrag atentia asupra faptului ca parintii si cadrele didactice au nevoie de mai multe informatii care sa ii ajute in prevenirea suicidului in randul adolescentilor si tinerilor. Acest lucru inseamna, in esenta, educatie pentru sanatate emotionala si comunicare eficienta cu copiii si adolescentii.
Citeste si:
Autovatamarea la adolescenti - de ce apare si cum poate fi oprita
Tristete temporara sau depresie? Cum se manifesta depresia la adolescenti
Studiile arata ca interventiile care pot preveni in mod eficient sinuciderea in randul tinerilor sunt cele care:
- Se desfasoara intr-un cadru social larg, precum scolile sau alte organizatii comunitare. Copiii se dezvolta emotional si social prin interactiunile cu alte persoane, iar scoala este mediul care influenteaza in mod decisiv echilibrul emotional al copiilor. Programele dedicate sanatatii emotionale a copiilor derulate in scoli au sanse ridicate de succes pentru ca ajung la un numar mare de copii.
- Abordeaza mai multi factori de risc, de intensitate mai scazuta. De exemplu, prevenirea abuzului de substante in randul adolescentilor poate avea ca rezultat scaderea numarului de tentative de suicid.
- Incurajeaza schimbari la nivel de sistem social. De exemplu, programele care descurajeaza comportamentele agresive in scoli pot creste influenta pozitiva a profesorilor si colegilor asupra copiilor, incurajand comportamente pozitive intre elevi.
Cum pot parintii sa previna problemele emotionale grave in randul copiilor si adolescentilor?
Acorda atentie sporita oricaror posibile simptome de depresie si/sau anxietate. Aceste doua tulburari reprezinta adesea factori de risc in tentativele de suicid. De fiecare data cand il vezi pe copil abatut sau cu o dispozitie emotionala diferita, investigheaza, adreseaza intrebari, afla care sunt motivele.
Asculta-ti copilul chiar si atunci cand tace. O comunicare slaba sau absenta intre membrii familiei reprezinta un lucru frecvent intalnit in cazurile de tentativa de suicid.
Trateaza cu seriozitate orice comportament atipic al copilului. Adesea parintii isi considera copiii melodramatici si nu iau in serios semnele pe care acestia le arata. Chiar si postarile online ce denota preocupare fata de moarte, forte ale intunericului, rai si iad, trebuie luate in serios.
Fii atent la ceea ce spune copilul tau. Afirmatii precum „Nimic nu conteaza”, „Uneori mi-as dori sa dorm si sa nu ma mai trezesc”, „Tuturor le-ar fi mai bine fara mine” sau “In curand nu trebuie sa te mai ingrijorezi pentru mine”, sunt potentiale semnale de alarma. Evita sa le treci cu vederea sau sa reactionezi prin replici care descurajeaza comunicarea, precum „Nu mai vorbi prostii!” sau „Termina cu vorbele astea sinistre.”.
Arata-i copilului tau ca il iubesti neconditionat, indiferent de varsta lui. Pe masura ce copiii cresc, cerintele si asteptarile parintilor fata de acestia devin mai exigente, crescand sentimentul de presiune si stres pentru copii. Rezultatele scolare, participarea la competitii, succesul social sau chiar si infatisarea copilului tind sa devina tinta criticilor bine intentionate ale parintilor. Aprecierea pozitiva neconditionata si acceptarea copilului sunt doua surse importante de protectie a sanatatii sale emotionale.
Nu subestima problemele de relationare sociala ale copilului. Singuratatea, respingerea sociala sau bullying-ul pot afecta extrem de mult echilibrul emotional al copilului tau. Incurajeaza relatiile de prietenie ale acestuia, ofera-i sfaturi si sprijin cand are conflicte cu alti copii si ia masuri daca este victima hartuirii la scoala.
Cere ajutor de specialitate cand simti ca ceva nu este in regula cu copilul tau. Nu in ultimul rand, nu te lasa influentat de miturile privind sanatatea mintala a copiilor si a adolescentilor. Apelul la ajutorul de specialitate (psiholog, consilier sau psihiatru) nu ar trebui sa fie o sursa de rusine sau stigma sociala, ci un semn de maturitate emotionala si grija fata de copil.
Oricat de inspaimantator este acest subiect, informarea despre prevenirea sinuciderii in randul copiilor este benefica pe termen lung, atat pentru parinti si cadre didactice, cat si pentru copii. Citeste despre factorii de risc, semnele care ar trebui sa iti atraga atentia, dar si factorii care protejeaza sanatatea emotionala a copilului tau.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: