Parintii plecati in strainatate. Cum poti ramane implicat in educatia copilului
Schimbarile la nivel economic au produs schimbari si in viata de familie. In Romania, mii de copii sunt crescuti doar de catre un singur parinte, fiindca celelalalt este plecat peste granite pentru a castiga bani. Desi aceasta mobilitate ocupationala are si avantajele ei, ea are multe efecte negative asupra dezvoltarii copiilor ramasi acasa.
Deseori tatii sunt cei care aleg sa plece primii considerand ca mamele trebuie sa ramana alaturi de copii si sa ii ingrijeasca. Absenta tatilor afecteaza insa puternic copilul atat la nivel emotional cat si social si va influenta dezvoltarea sa. Daca tu sau partenerul tau va aflati in aceasta situatie, iti oferim cateva sugestii despre cum poti sa ramai in continuare conectat si implicat in viata copilului tau, chiar daca va despart mii de kilometri.
Ajuta-ti copilul sa inteleaga plecarea ta. Multi copii pot sa creasca cu impresia ca tatii i-au abandonat si au ales sa traiasca in alta tara, mai ales ca ajung sa vorbeasca foarte rar cu ei si sa ii vada o data sau de doua ori pe an. Asigura-te ca motivul plecarii tale la munca in strainatate este bine cunoscut de catre copil si cauta sa mentii cat mai des legatura cu el. In plus, pregateste-l din timp si asigura-l ca va putea oricand sa vorbeasca cu tine si sa iti ceara ajutorul in caz de nevoie. Daca cunosti si data la care te vei intoarce, poti sa i-o spui si copilului pentru a-l ajuta sa inteleaga ca plecarea ta nu este definitiva.
Ofera copilului un obiect care sa ii aminteasca de tine. Inainte de a pleca, ajuta-ti copilul sa gaseasca un obiect/jucarie care sa ii aminteasca de tine. Oricand va simti nevoia sa te imbratiseze ori ii va fi dor de tine, se poate uita la obiectul respectiv si te va simti mai aproape.
Vorbeste in mod regulat cu copilul. Ori de cate ori ai timp liber, cauta sa vorbesti si cu copilul tau, nu doar cu partenerul de viata sau vreun alt membru din familie. Chiar daca te aude cateva secunde la telefon vorbindu-i, ii va fi mai usor sa treaca peste perioada de asteptare, decat daca nu ar vorbi deloc cu tine. Evita sa transmiti prin intermediul mamei cuvinte de dor sau iubire. Cere-l la telefon si spune-i ceea ce simti personal. Este recomandabil sa aveti stabilit un interval regulat in care vorbiti (in fiecare miercuri si sambata, de exemplu), astfel incat conversatiile sa devina un obicei.
Trimite poze. Oriunde te-ai afla, poti trimite cate o poza cu tine, iar daca in cale iti apar lucruri care stii ca ii plac copilului, pozeaza-le si trimite-le. Astfel va simti ca intr-adevar te-ai gandit la el, cu toate ca te afli la mare distanta.
Arata-i cum arata o zi din viata ta, departe de el. Cu cat va sti mai multe despre munca ta si locurile in care te afli, cu atat se va simti la apropiat de tine. Propune-ti ca intr-o zi in care ai mai mult timp liber sa documentezi munca ta cu fotografii: pregatirea pentru serviciu, imagini din drumul tau spre serviciu, imagini de la locul de munca (daca sunt permise), imagini cu colegii si prietenii tai. Poti adauga si informatii: la ce ora pleci de acasa, cat de lung este programul de lucru, cand ai pauze etc.
Aminteste-ti de evenimentele importante. Fie ca vorbim de ziua de nastere a copilului, serbarea de final de an, participarea la un concurs scolar sau orice alt eveniment prin care trece copilul, cauta sa ii arati ca esti alaturi de el. Poti vorbi cu cineva din familie sa ii cumpere ceva din partea ta, poti sa trimiti un cadou acasa ori sa vorbesti cu el mai mult decat o faceai pana in momentul respectiv. In acest mod ii vei arata ca iti pasa de ceea ce i se intampla.
Jucati-va impreuna. Internetul va poate fi de mare ajutor, astfel ca alegeti un joc pe care sa-l jucati in echipa sau ca adversari.
Vanatoarea de comori. Atunci cand ai trimis un pachet acasa si ai pus cateva lucruri si pentru copil, cere unui alt membru din familie sa le ascunda prin casa. Dupa ce afli care sunt locurile in care sunt ascunse obiectele pentru copilul tau, trimite-i o lista de indicii. Copilul va trebui, conform indicilor, sa caute lucrurile trimise de tine. Poti sa participi si tu la aceasta „vanatoare de comori” daca folositi aplicatia de apel video (cea mai cunoscuta fiind Skype).
Vorbeste cu el despre momentele dificile. De multe ori, parintii ramasi acasa sa aiba grija de copii se confrunta singuri cu problemele de comportament ale celor mici. Discuta cu el despre o nota mica, un conflict cu un coleg sau cu mama lui, chiar daca simti ca fiind departe, nu ai cum sa intervii. Simpla discutie cu copilul despre motivele actiunilor lui il va ajuta sa simta ca este important pentru tine si il poate ajuta sa isi remedieze comportamentul.
In familia ta exista un parinte plecat in strainatate? Cum reusiti sa sustineti comunicarea si implicarea sa in cresterea copilului?
*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/oneras/3837143758/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
Adauga tu primul comentariu: