characters characters

Cand copilul spune: "Nu am prieteni"

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 iulie 2018    |   31815 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

nu am prieteni
Copilul tau nu este cel mai popular din clasa? Ti se pare ca ar fi bine sa aiba mai multi prieteni? Popularitatea copilului nu ar trebui sa fie neaparat un motiv de ingrijorare. Fiecare copil are anumite trasaturi de personalitate. Unii sunt interesati de interactiunile sociale, care ii energizeaza (copiii extravertiti), altii in schimb se simt mai bine atunci cand sunt singuri sau au mai putini prieteni (copiii introvertiti).

Te-ar putea interesa si aceste articole:

Secretul copiilor populari 

Cum il ajuti pe copil sa faca fata respingerii sociale 


Ambele categorii de copii, indiferent de preferintele lor, pot suferi insa atunci cand nevoile lor de interactiune sociala nu sunt implinite. Daca te afli in situatia in care copilul tau ar vrea sa aiba mai multi prieteni, dar nu stie prea bine cum sa faca acest lucru, iata cum il poti ajuta.

Intelege statutul social al copilului tau.

Invata sa observi cum este perceput copilul tau de catre ceilalti copii. Ce tipuri de interactiuni are atunci cand se afla in preajma altor copii. Identifica acele comportamente care duc la respingerea sociala. Specialistii sustin ca nu ar trebui sa iti faci prea multe griji daca copilul tau nu reuseste sa isi faca prea multi prieteni inainte de varsta de 7 ani. Majoritatea celor mici au dificultati pana la aceasta varsta. Invata-ti copilul cum sa faca contact vizual cu ceilalti, cum sa zambeasca, ce ton al vocii sa foloseasca si cum sa mentina o conversatie cu alti copii. Multi copii se descurca bine in situatii sociale pe care alti copii le initiaza, insa au dificultati in a incepe ei o conversatie sau o prietenie.

Dezvolta empatia copilului tau.

Vorbeste-i frecvent despre emotiile si comportamentele altor oameni si despre motivele pentru care au anumite reactii. Intreaba-l si pe el de ce crede ca un copil a reactionat intr-un anumit mod, citeste-i povesti despre prietenie si discutati despre reactiile personajelor.

Creeaza contexte sociale.

Copiii au nevoie sa fie in preajma altor copii. De la acestia pot invata si isi pot dezvolta o multime de abilitati precum grija fata de persoana de langa, empatia, simpatia, impartasirea si chiar relationarea. Interactiunile sociale frecvente de la varste mici, il vor ajuta pe copil sa isi formeze prietenii mai usor si sa poata socializa mai bine. Poti organiza iesiri cu alti parinti si copiii lor, poti cauta contexte in care copilul tau sa fie in preajma altor copii. Nu sunt de ignorat cercurile scolare, centrele de voluntariat, diferite sporturi de echipa etc.

Lasa-l pe copil sa interactioneze independent cu alti copii, de la varste mici.

Cand parintii intervin prea mult in relatiile copiilor cu alti copii, le pot impiedica dezvoltarea sociala. Incearca sa intervii cat mai putin la locul de joaca, doar atunci cand este vorba de siguranta copiilor (cand unul dintre ei incearca sa il loveasca pe celalalt, de exemplu), lasa-l pe copil sa decida cand va interactiona cu alti copii din proprie initiativa si in general, adopta rolul de observator cand e vorba de interactiunea sociala.

Invata-ti copilul sa se bucure de interactiunile sociale.

Persoanele autentice, care se bucura de interactiunile cu cei din jur in mod sincer si care acorda atentie si nevoilor celor din jur au relatii sociale infloritoare. Acelasi lucru il poti invata si pe copilul tau de la varste mici. Isi va face mai usor prieteni daca arata ca se bucura de compania altor copii, daca nu incearca intotdeauna sa isi impuna dorintele si daca isi foloseste umorul. De asemenea, incurajeaza-l pe copilul tau sa fie el insusi, deoarece copiii au de obicei un „radar” sensibil pentru copiii care se prefac sau sunt prea dornici sa fie acceptati.

Ajuta-ti copilul sa creasca din punct de vedere emotional. Atunci cand copiii isi inteleg propriile emotii si cum anume sa raspunda celor din jur, inseamna ca sunt inzestrati cu abilitati care le vor fi de folos pentru totdeauna.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 4 faze ale prieteniilor intre copii
    4 faze ale prieteniilor intre copii
    04 aprilie 2024   

    Copiii leaga cele mai multe prieteni incepand cu perioada prescolara. Unele vor dura ani de zile, in timp ce altele se vor destrama la primul conflict. Se spune ca fiecare copil are deja un patern dupa care isi alege prietenii, model pe care il va folosi tot restul vietii sale.

  • Conflictele dintre copii
    Conflictele cu alti copii. Cum poti sa il ajuti pe copil sa le gestioneze
    29 septembrie 2022   

    O mare parte a experientei scolare a copiilor nostri nu este legata de invatare, lectii si teme, ci de relatiile de prietenie pe care le formeaza la scoala si gradinita.

  • Abilitati sociale
    Relatiile armonioase cu alti copii: esentiale pentru succesul scolar
    22 septembrie 2022   

    Cand ne gandim la succesul copiilor la scoala sau la gradinita, ne gandim in primul rand la abilitatile lor intelectuale: cat de atenti sunt la lectii, cat de usor inteleg explicatiile sau cat de repede retin informatiile noi.

Mai multe