Motivatia invatarii la adolescenti
Cand adolescentii refuza sa invete, parintii se ingrijoreaza pe buna dreptate. Rezultatele scolare ale copilului tau sunt importante pentru viitorul sau. Ingrijorarea sau panica pe care parintii le simt in aceste situatii ii pot impinge pe acestia catre incercari mai putin eficiente de a-l motiva pe copil sa invete: pedepesele si recompensele, explicatiile amanuntite despre urmarile refuzului de a invata („Nu o sa intri la facultate, nu o sa iti gasesti un job, din ce o sa traiesti?!”), incurajari entuziaste („Totul o sa fie bine, ai sa vezi!”) sau lamentari pline de neajutorare („Nu stiu ce sa iti mai fac, ma aduci la disperare!”).
Motivatia invatarii. Ce este bine sa stii
Motivatia depinde si de actiunile pe care le facem si nu (intotdeauna) invers. In majoritatea cazurilor suntem tentati sa credem ca „Atunci cand sunt motivat voi face mai multa miscare/ voi termina la timp curatenia/ voi fi mai atent etc.)”. Este posibil ca punctual, din cand in cand, motivatia noastra sa dicteze actiunile pe care le facem si este adevarat ca atunci cand suntem pasionati de un domeniu, putem obtine rezultate mai bune si depunem mai mult efort. De multe ori insa, motivatia apare in timp ce facem o activitate. Daca adolescentul tau decide sa astepte pana cand se va simti suficient de motivat pentru a invata, risca sa nu inceapa niciodata.
„Cheia nu este de a incerca sa il motivezi pe copil sa faca ceva, ci sa il determini sa faca lucrurile diferit pentru a-l ajuta sa obtina o performanta. Grija ta este de a-l face sa inceapa comportamentul dorit, nu sa schimbi modul de a gandi al copilului. Atunci cand comportamentul se schimba, se schimba si motivatia si gandirea copilului”, arata Dennis Bumgarner, psihoterapeut si consilier. Cu alte cuvinte, poti incerca sa il convingi pe copil sa citeasca un capitol sau sa scrie o tema pe zi, iar pe masura ce timpul va trece, implicarea lui in activitatea de invatare ii poate creste motivatia pentru invatare.
Motivatia nu este o trasatura de personalitate. Este o stare pe care copilul tau o va experimenta in mod diferit in fiecare zi. Nivelul motivatiei noastre scade si creste si in functie de factorii exteriori, care ne influenteaza starea emotionala (situatia in care ne aflam, oamenii din jur si relatiile cu ei). Cunoscand si controland pe cat posibil acesti factori, poti incerca sa influentezi nivelul de motivatie al copilului tau.
Motivatia copilului tau depinde si de relatia pe care o are cu tine si cu alte persoane.
Relatiile bazate pe autoritate (in care parintele ii cere copilului sa aiba un anumit comportament) nu sunt relatii care trezesc motivatia copilului tau. Incearca sa nu te lasi condus de temeri in relatia cu copilul tau si sa ii arati ca ai incredere in capacitatea lui de a actiona spre binele lui. Prieteniile, relatiile cu cadrele didactice sunt de asemenea factori care pot creste sau scadea motivatia copilului tau pentru invatare.
O singura persoana nu e suficienta pentru a o motiva pe cealalta. „Parintii trebuie sa actioneze ca instrumente prin care sa ii ajute pe copii sa isi doreasca sa se schimbe. Motivatia care rezista cel mai mult este cea intrinseca. Oamenii simt dorinta de a schimba ceva atunci cand acel ceva este important pentru ei.”, spun specialistii. Este important sa descoperi ce altceva conteaza pentru copilul tau in afara de scoala. Asculta cu adevarat ce iti spune si incearca sa il cunosti cat mai bine. Poate isi doreste o anumita cariera sau vrea sa se apropie de un coleg sau colega care apreciaza invatarea.
Refuzul de a invata se poate datora lipsei de incredere in sine. In acest caz, nu este eficient sa il incurajezi pe copil sau sa il lauzi pentru inteligenta sa, ci sa propui sa abordeze invatarea in pasi mici, care nu trezesc aceeasi teama copilului ca sarcinile complexe. Invata-l despre metode eficiente de invatare si explica-i ca succesul depinde nu doar de capacitatea de invatare, ci si de strategiile pe care le folosim. Arata-i ca ne putem imbunatati capacitatile intelectuale implicandu-ne in activitati care presupun invatarea si intelegerea. Verifica de asemenea care este atmosfera in sala de clasa: sunt incurajate incercarile, analizate greselile pentru a deveni ocazii de invatare sau sunt folosite excesiv pedepsele, critica si sanctiunile? Nu doar ca acestea ridica nivelul de stres al copilului, dar ii pot afecta si nivelul increderii in sine.
Pe scurt, schimbarea comportamentului are loc:
- Atunci cand copilul asociaza schimbarea comportamentului cu un aspect important pentru ei.
- Cand copilul sau adolescentul are parte de o relatie deschisa si calda cu adultii importanti din viata lui (cel putin parintii, dar la fel de importante sunt si cadrele didactice).
- Cand in loc de a-l presa sa isi schimbe comportamentul, parintii reusesc sa il faca pe copil sa se simta acceptat asa cum este. A-l accepta pe copil si a-l iubi neconditionat nu inseamna ca ii aprobi comportamentul. Inseamna ca il poti asculta si incerca sa il intelegi fara sa il judeci sau critici. In mod paradoxal, acceptarea este conditia esentiala pentru ca schimbarea sa aiba loc.
Chiar daca adolescentul tau nu este un elev stralucit, iar rezultatele sale scolare pot fi imbunatatite, aminteste-ti ca nu doar scoala este importanta pentru succesul in viata.
Ajuta-l pe copil sa isi dezvolte si alte abilitati de care va avea nevoie cu siguranta in viata si care nu sunt in mod explicit invatate la scoala: gandirea critica, independenta, capacitatea de comunicare si negociere, initiativa si increderea in sine. Toate acestea il pot ajuta sa ia mai tarziu decizii profesionale care sa il faca fericit.
*Sursa foto:Pixabay.com
Citeste si:
Motivatia intrinseca si motivatia extrinseca
Cum pot parintii sa isi ajute copiii sa aiba succes la scoala
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.
-
Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.
-
Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.
Adauga tu primul comentariu: