Minciunile adolescentilor – cum sa le reduci
Adolescentul tau te minte? Cel mai probabil, macar o data in viata, da. Minciuna in relatiile cu cei din jur este, asa cum stim cu totii, inevitabila. Iar in adolescenta, cu atat mai mult.
Un studiu realizat recent in SUA arata ca 96% dintre adolescenti isi mint parintii, indiferent de notele pe care iau la scoala sau de cat de aglomerat este programul lor zilnic. Adolescentii se pare ca isi mint parintii cu privire la consumul de alcool, tutun, droguri, cu privire la muzica pe care o asculta, locurile in care au fost atunci cand au lipsit de acasa, cu privire la ce anume s-a intamplat la petrecerea la care au fost, pe ce si-au cheltuit banii, la ce film s-au uitat sau cu cine au petrecut timpul.
Acest lucru nu ar trebui sa trezeasca panica sau furia parintilor, ci doar sa ii pregateasca sa faca fata acestei situatii. O parte din aceste minciuni se pot datora nevoii adolescentilor de a se desprinde de controlul parintilor si nu indica neaparat un risc de probleme grave in viitor :).
Iata cativa factori care pot reduce minciunile din relatia parinte-adolescent:
Comunicarea sincera si deschisa
Gradul de onestitate al copilului poate sa reflecte abilitatea ta de a comunica deschis cu el. Conversatiile oneste intre parinti si adolescenti nu sunt intodeauna usoare si uneori ii pot face pe parinti sau pe adolescenti, sa se simta inconfortabil. Multi parinti gasesc dificil sa gestioneze situatii prezentate de copilul lor cu sinceritate. Ce ii spui sau cum reactionezi cand copilul tau iti spune ca a baut la o petrecere sau ca fiica ta vrea sa isi inceapa viata sexuala? Atunci cand parintele reactioneaza agresiv la ceea ce ii spune adolescentul, acesta va alege sa minta data viitoare. Invata sa iti stapanesti furia si sa renunti la asteptarea ca adolescentul tau sa faca doar ce ii spui tu :). Oricat de dificil ar fi, copiii cresc si devin din ce in ce mai independenti, astfel incat este natural sa afli despre pareri sau comportamente ale copilului cu care nu esti de acord sau de alegeri gresite pe care le-a facut. Orienteaza-te catre solutii in aceste situatii, ajutandu-l, cu calm, sa ia deciile potrivite data viitoare.
Sinceritatea parintilor
Pornind de la ideea ca un copil nu il asculta pe parinte, dar il imita foarte bine, primul pas este sa oferi un model de onestitate. Se pare ca adultii spun cel putin o minciuna la fiecare cinci interactiuni sociale pe care le au. Desigur ca minciunile pot fi cu intentie buna, insa copilul tau invata de la tine ca a minti este ceva normal daca vrei sa eviti niste conflicte sau sa superi oamenii din jur.
Arata copilului ca alegi sa spui adevarul chiar si in situatiile mai delicate, invata sa comunici tu insuti asertiv si politicos cu cei din jur, explica-i, la varste mai mici, de ce uneori alegem sa mintim din politete si fii cat se poate de sincer cu copilul tau.
Negocierea
A negocia regulile si limitele cu adolescentul tau este cea mai eficienta cale de a reduce conflictele si neintelegerile. Unul din motivele pentru care adolescentii mint este acela ca parintii nu ii asculta. Daca un adolescent crede ca regula nu este corecta si nu e loc de negociere sau exceptii, singura varianta, din punctul lui de vedere, va fi aceea de a o incalca.
Atunci cand parintele isi prezinta disponibilitatea de a avea incredere in adolescent si a-i oferi mai multa libertate, riscul ca adolescentul sa minta, teoretic, scade. In plus, daca adolescentul tau vine la tine si cere exceptia de la regula sau schimbarea ei, recomandarea specialistilor este sa il asculti. Daca acestea stau in picioare, atunci poti incerca sa faci un compromis. Ca parinte, desigur ca vor fi momente in care nu vei putea face compromisuri, insa asta nu inseamna ca nu poti discuta despre ele. Disponibilitatea de a negocia poate creste onestitatea adolescentului tau.
Abordarea calma a discutiilor
Multi parinti cred ca a ridica tonul si a ordona sa li se dea explicatii este calea cea mai buna spre a ajunge la adevar. Furia de moment va duce doar la tipete, usi trantite, neincredere, incapatanare, orgolii si secrete mult mai multe. Furia nu te ajuta sa gandesti clar si sa asculti. In plus, atunci cand esti furios, este clar (pentru adolescent, dar si pentru tine) ca ai pierdut controlul asupra situatiei. Oricat de grava este problema cu care te confrunti, nu discuta despre ea daca esti furios. Ia o pauza pentru a te calma si reia apoi discutia.
Evitarea „capcanelor”
Parintii par sa se bucure de momentele in care intind o capcana si isi prind copilul mintind. Uneori se prefac ca nu stiu nimic pana cand incep sa puna intrebari astfel incat sa il incolteasca pe copil. Inevitabil, acesta va cadea in capcana, iar adevarul va iesi la suprafata. Nu este nevoie si nici preferabil sa iti asumi un rol de detectiv in relatia cu copilul tau. Cum te-ai simti daca un adult apropiat tie te-ar supune unui interogatoriu presarat cu intrebari capcana doar pentru a-ti dovedi ca stie ca minti?
Disciplina inteleapta
Nu sanctiona foarte exigent greselile minore ale copilului si in general, incearca sa eviti pedepsele in relatia cu adolescentul tau. Atunci cand actiunile sale au avut efecte negative asupra altei persoane sau asupra unui obiect (de exemplu, intr-un moment de furie, a trantit telefonul care s-a spart), il poti indruma catre repararea acestora (isi poate strange bani din alocatie pentru a cumpara un alt telefon).
Evitarea etichetarii adolescentului
In loc sa il numesti pe adolescent „mincinos”, discuta despre motivele pentru care a ales sa minta. A discuta despre motivele adolescentului pentru care a ales sa minta nu inseamna sa ii reprosezi acest lucru („De ce minti? Doar ti-am oferit mereu tot ce ai avut nevoie!”), ci a intreba calm si sincer: „Observ ca nu ai spus adevarul in situatia X si mi-ar placea sa discutam despre asta. Ce parere ai?””.
De ce nu iti va fi usor sa pui in practica toate aceste lucruri
Si in adolescenta, la fel ca in primii ani de viata ai copilului tau, vei fi provocat sa evoluezi, sa te adaptezi la dificultatile intampinate in relatia cu copilul tau si sa descoperi despre tine o multime de lucruri. Parintii adolescentilor au multe temeri, legate de siguranta si viitorul copilului lor, de respectul si apropierea adolescentului fata de ei. Atunci cand reusesti sa nu lasi aceste temeri sa te copleseasca si sa iti conduca toate deciziile, vei avea mai multe sanse sa comunici deschis cu copilul tau.
Oricat de calm si deschis vei fi, este aproape inevitabil sa fii mintit de adolescentul tau.
Secretul este sa nu iti pierzi increderea in tine si in capacitatea ta de a gestiona aceste situatii si nici increderea in copilul tau. In aceasta perioada confuza si plina de alegeri importante, adolescentul tau are nevoie ca tu sa fii punctul lui de sprijin si sursa de afectiune.
Tu ce solutii ai gasit pentru a reduce frecventa minciunilor adolescentului tau?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Minciuna frecventa la copii. Cand ar trebui sa te ingrijoreze
Cand ar trebui insa sa ne ingrijoram in legatura cu minciunile spuse de copii sau adolescenti?
-
„De ce se poarta asa?!” Comportamente ale copiilor care ii ingrijoreaza pe parinti, dar care sunt normale
Intrebarea „De ce face asta?!” sau „Este normal sa reactioneze asa?!” s-ar putea sa apara de cateva ori pe zi in primii ani de viata ai celui mic. Multe din comportamentele bizare sau de neinteles sunt de fapt normale.
-
De ce simt nevoia adolescentii sa ascunda lucruri fata de parinti
Tocmai in perioada in care parintii sunt cel mai ingrijorati in legatura cu copiii lor, acestia din urma aleg sa ascunda informatii importante despre ei insisi.
Adauga tu primul comentariu: