characters characters

Managementul durerii: poveste terapeutica

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 mai 2017    |   1945 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

managementul durerii poveste terapeutica
Momentele in care copilul se confrunta cu durerea fizica pot fi dificile nu doar pentru cel mic, ci si pentru parinti. Dorinta de a-l proteja pe copil de orice suferinta poate face micile sau marile incidente in care este implicat copilul mult mai dificile decat ar putea fi.

Iata o poveste terapeutica despre cum facem fata durerii fizice si fricii care o insoteste de obicei. O poti citi copilului pentru a-l pregati pentru o vizita la medic in care s-ar putea confrunta cu durere fizica sau pur si simplu pentru a-l ajuta sa nu se teama excesiv de durere.

„Larry este un baiat fan inrait cand vine vorba de baschet. Peretii dormitorului sau sunt plini de postere cu jucatorii sai preferati, iar de fiecare data cand i se ofera ocazia, merge impreuna cu parintii sai in orasul in care echipa sa preferata are meci. S-a bucurat alaturi de echipa cand aceasta a castigat si s-a intristat cand a pierdut sau a fost depunctata pe nedrept.

Din pacate, intr-o zi, Larry s-a simtit foarte rau si a fost dus de urgenta la spital. S-a speriat destul de tare, mai ales cand si-a dat seama ca ceva nu functioneaza cum ar trebui in corpul lui si nu stia care e cauza. Doctorii au inceput sa se agite pe langa el si sa ii faca un consult amanuntit. Toate procedurile l-au speriat si mai tare, mai ales ca unele dintre ele erau dureroase si dificile. Pentru ca parintii nu ajunsesera inca la spital (el fusese dus de asistenta medicala a scolii), Larry se simtea e din ce in ce mai speriat.

Totusi, Larry era un baiat optimist si cu imaginetie, astfel ca a inceput sa se gandeasca la ceea ce i se intampla ca si cum ar fi un joc de baschet. Durerea era ca un adversar pe care trebuia sa il bata. Si-a imaginat pe loc ca se transforma in jucatorul lui preferat de baschet- mare si puternic, gata sa faca orice pentru a castiga meciul. S-a gandit ca jucatorul lui preferat nu se sperie si nici nu da inapoi. Ba din contra, e perseverent si neinfricat. Si-a amintit ce a citit despre jucatorii de baschet: cum se concentreaza pe succes si se gandesc doar la cum vor castiga, nu la faptul ca e posibil sa piarda meciul.

Larry s-a gandit ca uneori chiar si cei mai buni jucatori au momente in care se simt rau si simt durere. Si-a amintit de un alt fenomen despre care citise la un moment dat: vederea in tunel. Jucatorii se concentreaza la un moment dat atat de puternic, incat reusesc sa ignore multimea care ii incurajeaza sau ii descurajeaza, frica de esec, vremea si chiar durerea. Asta se intampla mai ales atunci cand stiu ca trebuie sa puncteze pentru a-si salva echipa de la infrangere. Larry si-a amintit toate aceste lucruri si a inceput sa le aplice. Nu s-a mai gandit la durere atunci cand medicul ii lua sange si s-a gandit doar la cat de bine se va simti cand ii va trece durere si va fi vindecat.”

Povestea poate fi continuata de catre copil. Il poti ajuta sa creeze o continuare pentru ceea ce i se intampla lui Larry, ce diagnostic are si cum reactioneaza cand isi vede parintii. 

Cu o astfel de poveste iti poti invata copilul sa isi dezvolte strategii de management al durerii si strategii de distragere a atentiei.

Desigur, este important sa vorbesti copilului despre faptul ca atunci cand simte durere, trebuie sa ceara ajutorul unui adult care il poate ajuta (parinte, profesor, asistent medical, medic etc.), astfel incat sa nu isi puna sanatatea in pericol.

Dar la fel de important este sa ii vorbesti si despre faptul ca, in general, durerea este trecatoare si ca uneori este necesara pentru ca mai tarziu sa ne simtim mai bine. 

De ce este important sa il ajuti pe copil sa faca fata durerii?

Tendinta de a evita durerea are un rol important in supravietuirea noastra si il ajuta pe copil sa ramana in siguranta in diverse situatii. Insa uneori, durerea este necesara, iar atunci cand copiii sau adolescentii nu stiu cum sa ii faca fata, pot ajunge sa ia decizii nefericite pentru sanatatea lor (de exemplu, sa evite un tratament de teama durerii, ajungand la agravarea in timp a problemei).


Poveste adaptata dupa 101 Healing Stories for Children and Teens


*Sursa foto: Pexels.com

Citeste si:

Poveste terapeutica despre furie


Poveste terapeutica despre frica 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

  • Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
    Siguranta copiilor – cum gestionam libertatea de actiune si grija pentru prevenirea pericolelor?
    21 octombrie 2024   

    Copiii invata cel mai bine prin experiente si joaca. De aceea, cu cat beneficiaza de mai multe experiente noi, cu atat devin mai pregatiti pentru viata.

Mai multe