characters characters

Lucruri pe care este bine sa le stie parintii

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 octombrie 2013    |   1096 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Ne formam imaginea despre ce inseamna sa fii parinte din diverse surse: de la propriii parinti, din povestile altor parinti, din lecturi si bineinteles, din experienta personala. Multi dintre noi invatam in timp lectii pe care este bine sa nu le uitam atunci cand ne confruntam cu momente dificile sau cand trebuie sa luam decizii in calitate de parinti. Iata cateva principii care te pot ajuta sa fii un parinte mai bun.

Iata care sunt lucrurile pe care ar fi bine sa le stii:

1. Cresterea si dezvoltarea copiilor nu reprezinta o competitie. Incearca sa nu cazi in capcana comparatiilor si ingrijorarilor legata de ritmul in care se dezvolta copilul tau fata de alti copii de varsta similara. Aminteste-ti ca fiecare  copil este un organism diferit, cu un ritm diferit de dezvoltare.

2. Traditiile si ritualurile familiale duc la intarirea legaturilor dintre membrii care o compun. Traditiile si obiceiurile din familii ajuta la schimbul de valori, intaresc sentimentele de iubire si de apartenenta la o familie.

3. Viata inseamna cicluri de dezvoltare. Exista un anumitaumit ritm in viata copilului tau dat de evolutie. Fiecare etapa de dezvoltare inseamna nevoi diferite, comportamente schimbate si stiluri diferite de a gandi si de a percepe lumea din jur. Evita sa te mai intrebi “Cum de a ajuns sa gandeasca asa?”, “Eu nu l-am crescut asa!” etc. Cu totii ne schimbam in timp, este o miscare naturala a vietii.

4. Incurajarea nu inseamna indulgenta. Nu ne dorim sa crestem “printi” si “printese”, de aceea indulgenta nu trebuie sa predomine in relatia cu cei mici. Indulgenta diminueaza sansele ca acestia sa dobandeasca abilitatile si sa-si insuseasca valorile de care au nevoie pentru o viata fericita. Incurajarea inseamna sprijin, iubire neconditionata spre a-l determina pe copil sa profite de sansele care ii apar pe parcurs.

5. Fii pregatit oricand pentru orice. Viata ne ofera urcusuri si coborasuri, de aceea este bine sa ii invatam inca de la cele mai mici varste pe copiii nostri ca uneori exista si esecuri sau ca trebuie sa acceptam si lucrurile neplacute care ni se intampla ca o parte normala din existenta noastra.

6. Vindecarea inseamna timp. Asta inseamna ca atat problemele medicale pe care le avem, cat si dezamagirile pe care le traim au nevoie de timp pentru a reusi sa acceptam ceea ce ni s-a intamplat si sa ne restructuram modul de gandire.

7. Este bine sa lasi lucrurile sa isi urmeze cursul firesc. Pana si natura ne invata ca trebuie sa lasam viata sa-si urmeze cursul firesc: fiecare anotimp aduce si ia cu sine ceea ce are nevoie, lasand in urma lucrurile care nu ii mai sunt utile. Asadar, renunta sa incerci sa controlezi tot in legatura cu copilul tau si sa accepti ca exista lucruri pe care nu le poti controla. Este primul pas in a deveni un parinte relaxat.


Cu siguranta poti completa lista cu alte lucruri pe care le-ai invatat din propria experienta. Tu dupa ce principii de orientezi in cresterea copilului?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    Cum poti deveni un parinte mai bun? Acorda atentie copilului tau interior
    01 iulie 2024   

    In literatura de specialitate a aparut conceptul de ”reparenting” care se refera la procesul prin care o persoana isi reconstruieste relatia cu sine intr-o maniera sanatoasa si empatica cu scopul de a-si imbunatati starea de bine, dar si relatiile cu cei din jur.

  • Munca invizibila a mamelor
    Munca invizibila a mamelor
    26 iunie 2024   

    Conceptul de munca invizibila se refera la eforturile pe care parintii - in majoritatea cazurilor, mamele - le fac pentru a sustine echilibrul emotional al copiilor, relatiile armonioase in familie si pentru a organiza si planifica activitatile si responsabilitatile familiei.

  • Parentingul constient
    Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
    14 iunie 2024   

    Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.

Mai multe